Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σφίγγουν τη θηλιά στον λαό για να «τρέξει» η ανάκαμψη

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος, με άξονα την απαλλαγή του από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων, ως όρο για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό των λαϊκών στρωμάτων.

Ηδη από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται νομοσχέδιο που προβλέπει παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» για άλλους 18 μήνες και εξασφαλίζει επιπλέον 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τη μορφή εγγυήσεων του Δημοσίου.

Προβλέπονται επίσης «βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις» για τον Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ τερματίζεται και τυπικά ο «νόμος Κατσέλη» και η όποια υποτυπώδης προστασία αυτός προέβλεπε για την πρώτη κατοικία.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο ότι «παύει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σύμφωνα με τον ν. 3869/2010. Οι εκκρεμείς κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος διαδικασίες εξελίσσονται σύμφωνα με αυτόν», ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, αναμένονται στην 5ετία 250.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, που αφορούν στεγαστικά, επαγγελματικά και δάνεια αγροτών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, αν και προκλήθηκε, δεν διέψευσε το σχετικό στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Ιούνη και προβλέπει, για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, τη δέσμευση του συνόλου της περιουσίας τους και την εκποίησή της.

Επίσης, για τρία χρόνια η τράπεζα θα μπορεί να παρακρατήσει τον μισθό όποιου δεν μπορεί να πληρώσει, εξαναγκάζοντάς τον να επιβιώσει μόνο με ένα ισχνό ποσό, ενώ και η περιουσία του θα ελέγχεται από την τράπεζα.

Παράλληλα, διευκολύνεται η συγκέντρωση ακινήτων από τις τράπεζες, που θα τα βγάζουν στο σφυρί, επιταχύνοντας επενδύσεις σε τομείς όπως ο Τουρισμός και οι αναπλάσεις περιοχών.

Να «κουρευτούν» τα δάνεια λαϊκών οικογενειών

«Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ' επέκταση του ιδιωτικού χρέους ή θα γίνει προς όφελος των τραπεζών ή θα γίνει προς όφελος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Μέση οδός δεν υπάρχει. Είτε είναι το σχέδιο "Ηρακλής" είτε είναι η "bad bank", επί της ουσίας εξυπηρετούν τις τράπεζες και τις ανάγκες των τραπεζών, μεταφέροντας τα βάρη της διαχείρισης στα υπερχρεωμένα λαϊκά στρώματα και στους φορολογούμενους», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναδεικνύοντας ότι οι προτάσεις όλων, ανεξαρτήτως «απόχρωσης», ευνοούν τις τράπεζες.

Υπενθύμισε ότι ο λαός πλήρωσε τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τα 45 δισ. σε ανακεφαλαιοποιήσεις, τα προγράμματα όπως ο «Ηρακλής», που μεταφέρει τα «κόκκινα» δάνεια σε διάφορα αρπακτικά funds, με τις τράπεζες να καλύπτονται και με εγγύηση του Δημοσίου, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κ.ά.

Επεσήμανε ακόμα ότι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διέγραψαν επιχειρηματικά δάνεια τα οποία σύμφωνα με τον Τύπο αφορούσαν εφοπλιστές, μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και μεγαλεμπόρους, και ότι κατ' επανάληψη το ΚΚΕ έχει ζητήσει σχετικά στοιχεία για την τελευταία 10ετία από το υπουργείο Οικονομικών και την Ενωση Τραπεζών, αλλά δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

«Από τη μια μεριά», τόνισε, «διαγράφετε τα επιχειρηματικά δάνεια και από την άλλη για τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια όχι μόνο δεν προχωράτε σε διαγραφή, αλλά αντίθετα κεφαλαιοποιείτε τους τόκους, προχωράτε σε πλειστηριασμούς, καταργείτε την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετατρέπετε σε "ιδιώνυμο αδίκημα" την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών από το λαϊκό κίνημα», όπως νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και κατέληξε:

«Η διέξοδος για να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα - γιατί εμάς αυτό μας ενδιαφέρει - είναι να "κουρευτούν" γενναία όχι μόνο οι τόκοι, αλλά και τα κεφάλαια των δανείων που έχουν λάβει για τα στεγαστικά δάνεια, είτε επαγγελματικά, κτηνοτροφικά, καλλιεργητικά δάνεια οι αγρότες», σύμφωνα με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και την οποία απέρριψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Να καταγραφεί τέλος ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης επιβεβαίωσε την «αγωνία» του κόμματός του για την «εξυγίανση» των τραπεζών, προτείνοντας αυτή να γίνει με τη δημιουργία μιας «bad bank», επικαλούμενος μάλιστα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος - όπως είπε - εξέφρασε την ίδια άποψη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ