Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ταινίες της βδομάδας

Η νέα κινηματογραφική βδομάδα είναι κι αυτή αφιερωμένη στα ντοκιμαντέρ. Αψηφώντας τις σειρήνες του μπλοκμπάστερ της «Marvel», «Black Widow», επιλέγουμε να ψηλαφίσουμε τις προσωπικές αφηγήσεις των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και την ποίηση του Νίκου Καρούζου, ενώ στις κλασικές επανεκδόσεις συναντιόμαστε με τους Αλέν Ρενέ («Πέρυσι στο Μάριενμπαντ»), Ινγκμαρ Μπέργκμαν («Κραυγές και Ψίθυροι») και Αλφρεντ Χίτσκοκ («Η Ταβέρνα της Τζαμάικα»). Οι «Ονειρομπελάδες» της Κιμ Χάγκεν Τζένσεν δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη χροιά να προσθέσουν στις παιδικές διανομές του καλοκαιριού, ενώ ο «Πατέρας» είναι η είσοδος στον σπαρακτικό λαβύρινθο της άνοιας.

Οι χειμερινοί κινηματογράφοι είναι ανοικτοί ήδη από την 1η Ιούλη με πληρότητα 50% με τα ισχύοντα υγειονομικά μετρά και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οπως κάθε βδομάδα, τονίζουμε ότι επειδή οι επανεκδόσεις προσπαθούν να βρουν το χώρο τους ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες στους κινηματογράφους, πριν αποφασίσουμε την έξοδό μας καλό θα είναι να συμβουλευόμαστε το πρόγραμμα του κάθε κινηματογράφου. Αυτό μας βοηθάει και στην έκδοση ηλεκτρονικού εισιτήριου αλλά και στις κυκλοφορίες της τελευταίας στιγμής.

Καινούργιος Ουρανός:
Οι Γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας
Γιάννης Ξύδας και Τάσος Κωνσταντόπουλος

Καινούργιος Ουρανός: Οι Γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας
Καινούργιος Ουρανός: Οι Γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας
Η ομάδα «Συλλογική μνήμη» μετά τους «Παρτιζάνους των Αθηνών» δημιουργεί το ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός» για τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις των μαχητριών, ηλικιωμένων πια γυναικών, ξεδιπλώνονται πτυχές του δίκαιου, ηρωικού και μεγαλειώδους ενόπλου ταξικού αγώνα.

Η ταινία ξεκινάει με πλάνα από την Απελευθέρωση, τον Δεκέμβρη και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ενώ κινηματογραφικά πλανά - ντοκουμέντα του ΔΣΕ πλαισιώνουν τις συνεντεύξεις που χωρίζονται άτυπα σε θεματικές ενότητες (η περίοδος της τρομοκρατίας μετά τη Βάρκιζα, η απόφαση για το πέρασμα στο βουνό, η εκπαίδευση που έλαβαν, οι μάχες που πήραν μέρος, ο ρόλος του πολιτικού επιτρόπου, η σχέση τους με το άλλο φύλο, η υποχώρηση και το πέρασμά τους στις Λαϊκές Δημοκρατίες κ.ά.).

Οι μαρτυρίες των μαχητριών στον «Καινούργιο Ουρανό» είναι λιτές αλλά συγκλονιστικές. Με συγκίνηση βλέπουμε συντρόφισσές μας, όπως η Γιάννα Τρικαλινού, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή, να ζωντανεύουν ξανά στην οθόνη.

Η συμμετοχή του Θάνου Μικρούτσικου είναι ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία, αφού έγραψε τη μουσική της έναρξης και απήγγειλε ένα απόσπασμα από ένα ποίημα του Πωλ Ελυάρ, ενώ ο η υπόλοιπη μουσική επένδυση είναι του Κωνσταντή Πιστιόλη.

Ο Πατέρας (The Father)
Φλοριάν Ζελέρ (2020)

«Νιώθω σαν να χάνω όλα τα φύλλα μου... Τα κλαδιά, ο άνεμος και η βροχή.. Δεν ξέρω τι συμβαίνει πια...». Είναι τα λόγια του κεντρικού πρωταγωνιστή της ταινίας, σε μια από τις ελάχιστες εκλάμψεις του μυαλού του, που έχει παραδοθεί στον λαβύρινθο της άνοιας. Πρόκειται για τη δεύτερη κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου θεατρικού του ιδίου του συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ, που αυτή τη φορά σκηνοθετεί στον κινηματογράφο και μας εκπλήσσει με τον τρόπο που επιλεγεί να μας ξεναγήσει σε αυτό το πολύ δύσκολο θέμα. Η ιστορία διαπραγματεύεται τη σχέση ενός πατέρα με την κόρη του όταν εκείνος χάνει σιγά σιγά τον εαυτό του, αρνούμενος οποιαδήποτε βοήθεια κι εκείνη προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή της αντιλαμβανόμενη ότι η ασθένεια δεν έχει γυρισμό...

Νίκος Καρούζος: Ο Δρόμος για το Εαρ
Νίκος Καρούζος: Ο Δρόμος για το Εαρ
Ο «Πατέρας» δεν είναι μια εύκολα συναισθηματικά διαχειρίσιμη ταινία, γιατί ουσιαστικά ο θεατής χάνεται στους δαιδαλώδεις διάδρομους της σκέψης του ίδιου του ασθενούς, νιώθει μαζί του τις αντιφάσεις και τον παραλογισμό που βιώνει. Ακόμα και τη στάση της κόρης βλέπουμε μέσα από τα μάτια του πατέρα... Η Ολίβια Κόλμαν είναι εξαιρετική, αλλά συγκλονιστικός πραγματικά είναι ο Αντονι Χόπκινς που με αυτή την ερμηνεία του κέρδισε το δεύτερο Οσκαρ της καριέρας του.

Νίκος Καρούζος: Ο Δρόμος για το Εαρ
(Nikos Karouzos - Poems on the Tape Recorder)
Γιάννης Καρπούζης (2020)

Η ζωη του Νίκου Καρούζου μέσα από τα μάτια των συνοδοιπόρων του στη ζωή και την τέχνη παίρνει σάρκα και οστά με την ποιητική ματιά του Γιάννη Καρπούζη, που έχει επιλέξει τον Δημήτρη Καταλειφό ως αφηγητή αλλά και συνδετικό κρίκο του μωσαϊκού της ζωής του ποιητή, που ξετυλίγεται ανασκαλεύοντας κασέτες. Ο θεατής αποκτά μια αρκετά ενδελεχή εικόνα για το έργο αλλά και την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Καρούζου.


Ο Πατέρας (The Father) Φλοριάν Ζελέρ (2020)
Ο Πατέρας (The Father) Φλοριάν Ζελέρ (2020)

Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ