Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να βάλει εμπόδια στη μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Προσποιείται... ότι δεν γνωρίζει τίποτε η Κομισιόν για την άσκηση «Defender Europe 21» απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Οτι... δεν γνωρίζει τίποτε ισχυρίζεται η ΕΕ σχετικά με τη συμμετοχή των κρατών - μελών της στην πολύμηνη ΝΑΤΟική άσκηση - μαμούθ «Defender Europe 21», απαντώντας στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, για το θέμα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιχειρεί με υπεκφυγές να αποκρύψει τους σχεδιασμούς αυτής της επικίνδυνης για τους λαούς άσκησης αλλά και για τη συμμετοχή σε αυτή της πλειοψηφίας των κρατών - μελών της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συμμετέχει στην άσκηση "Defender Europe 21" με επικεφαλής τις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τους στόχους ή τις συνέπειες της συγκεκριμένης άσκησης».

«Με το παραπάνω απόσπασμα από την απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται με σκοπιμότητα να πάρει θέση για τις συνέπειες που έχουν οι επικίνδυνες ΝΑΤΟικές ασκήσεις αλλά και την ενεργή συμμετοχή των κρατών - μελών σε αυτές», σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και τονίζει πως «είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να επιχειρεί η ΕΕ να αποποιηθεί τις ευθύνες της, την ίδια ώρα που 21 από τα συνολικά 30 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι ενταγμένα στην ΕΕ.

Εξίσου προκλητικό είναι το γεγονός ότι η ΕΕ, προκειμένου να μην δώσει σαφείς εξηγήσεις για τις πολεμικές προετοιμασίες της, "κρύβεται" πίσω από τα κράτη - μέλη της, που οργανώνουν τέτοιες ασκήσεις όπως η "Defender Europe 21", ενώ αναπτύσσονται την ίδια περίοδο και στο ίδιο πεδίο δράσης οι σχηματισμοί όπως π.χ. η "Κοινή Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία" (PESCO) και ο "Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη" για τους οποίους ισχυρίζεται ότι..."δεν έχουν σχέση". Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που συμμετέχει η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, η εντεινόμενη στρατιωτικοποίησή της, η στρατηγική συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απλά απόφαση ενός ή δυο κρατών, αλλά διακηρυγμένες στρατηγικές της ΕΕ στο πλαίσιο και των σφοδρών ανταγωνισμών με Κίνα και Ρωσία».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει σχετικά πως «σε μια περίοδο όπου οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων μεγαλώνουν, η διεξαγωγή ασκήσεων με μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού στα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί στην πράξη "πρόβα πολέμου". Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, η πρόσφατη προσπάθεια ωμής παρέμβασης των ΕΕ - ΝΑΤΟ στη Λευκορωσία, η στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, αποδεικνύουν ότι το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί τους αποτελούν την αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και φέρει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις και σχεδιασμούς, στα πλαίσια της επιθετικότητας της ελληνικής αστικής τάξης.

Η Ελλάδα πλέον κατέχει τα ΝΑΤΟικά πρωτεία στους εξοπλισμούς με βάση το ΑΕΠ, ξεπερνώντας φέτος ακόμα και τις ΗΠΑ. Δίνεται κυριολεκτικά γη και ύδωρ για να κυκλοφορούν ανενόχλητοι οι ιμπεριαλιστές "σύμμαχοί" της, μετατρέποντας κάθε γωνιά της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και καθιστώντας την ταυτόχρονα στόχο ανταγωνιστών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε αυτόν τον άξονα εντάσσεται και η επικείμενη ανανέωση της "Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" (MDCA), που θέλει να δέσει βαθύτερα την Ελλάδα στις επιδιώξεις του ευρωατλαντισμού.

Ο καπιταλισμός και η εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν είναι μονόδρομος. Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να βάλει εμπόδια στη μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Nα δυναμώσει την πάλη του ώστε να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να μη συμμετέχει κανένας στρατιωτικός και φαντάρος στις ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός απαλλαγμένος από την εξουσία του κεφαλαίου, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, μπορεί να οικοδομήσει σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς και να ορίζει ο ίδιος το μέλλον του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ