Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΟΒΕ
«Εναλλακτικά» σενάρια ανάκαμψης, «μονόδρομος» η επίθεση στον λαό

Εναλλακτικά σενάρια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία με εύρος από 1% έως και 5,5% διαβλέπει για το 12μηνο του 2021 το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών (ΙΟΒΕ). Οπως επισημαίνει στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες της εξέλιξης του ΑΕΠ συνδέονται με τις εξελίξεις της πανδημίας εγχώρια και διεθνώς, κυρίως στην ΕΕ, που θα επηρεάσουν τον τουρισμό, οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της (περιοριστικές - ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών) και η απορροφητικότητα πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα:

-- Εφόσον δεν εκδηλωθεί νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας, με αποτέλεσμα η θερινή τουριστική περίοδος να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι σε διάρκεια και ένταση, ενώ η απορρόφηση κεφαλαίων κινηθεί στο επίπεδο των ανακοινώσεων κατά την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης, προβλέπεται ανάκαμψη 5% - 5,5%.

-- Στο εναλλακτικό σενάριο, με νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας στο β' εξάμηνο, εκ νέου περιοριστικά μέτρα, αλλά και περισσότερες μεταβιβάσεις, μικρότερη διάρκεια τουριστικής περιόδου και χαμηλότερη απορροφητικότητα πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπεται οριακή ενίσχυση του ΑΕΠ 1% με 2%.

Αντίστοιχα η ενίσχυση των επενδύσεων αναμένεται να κυμανθεί στο εύρος 9% - 13,5%, των εξαγωγών από 8% έως 13,5%, των εισαγωγών από 8% έως 11,5%.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ στηρίζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού («bad bank»). Οπως αναφέρει, «οι αναθεωρημένοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν καθορίσει οι τράπεζες για την περίοδο έως το τέλος του 2021, οπότε αυτά θα πρέπει να έχουν περιοριστεί κάτω από το 20% των δανείων, σε συνδυασμό με το αρκετά πιθανό ενδεχόμενο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων για τη μείωσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ