Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο μεικτό σώμα αστυνόμευσης και καταστολής

Αλλο ένα στρατιωτικού τύπου σχέδιο αστυνόμευσης εφαρμόζεται σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αθήνα, με νέες ομάδες για την αστυνόμευση τις οποίες ενεργοποίησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για τις Μονάδες Κινητής Αστυνόμευσης (ΜΟΚΑ), στις οποίες θα συμμετέχουν αστυνομικοί από πολλές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως ΟΠΚΕ και ΔΙ.ΑΣ., και της Ασφάλειας Αττικής, και οι οποίες θα πραγματοποιούν ελέγχους στην Ομόνοια, στην Κυψέλη, στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Ακρόπολη. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ενεργοποιηθούν σε εξάωρες βάρδιες τρεις ΜΟΚΑ με περίπου 30 άτομα η καθεμιά.

Η κάθε ομάδα θα αναπτύσσεται σε τρεις ομόκεντρους κύκλους. Στον πρώτο κύκλο θα είναι οι πεζές ή εποχούμενες περιπολίες, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και ο σκύλος περιπολίας. Στον δεύτερο κύκλο η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., το περιπολικό και η ομάδα Ασφαλείας, και στον τρίτο η ομάδα ΟΠΚΕ ή ΔΡΑΣΗ, σε ρόλο αστυνόμευσης αλλά και υποστήριξης των προηγουμένων. Επιπλέον, οι ΜΟΚΑ θα διαθέτουν δύο οχήματα προσαγωγών για τη μεταφορά ύποπτων ατόμων.

Η απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος πάρθηκε μετά την ολοκλήρωση εκπαίδευσης 3.200 αστυνομικών της ΓΑΔΑ σε θέματα «κοινοτικής αστυνόμευσης» και επικοινωνιακής διαχείρισης αστυνομικών ελέγχων. Το μοντέλο της «κοινοτικής αστυνόμευσης» έχει εφαρμοστεί κυρίως στις ΗΠΑ και στοχεύει στην αποτελεσματικότερη καταστολή, με την καλλιέργεια «κουλτούρας συνεργασίας με την κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ