Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Λαϊκή αντίδραση στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που βλάπτουν τη ζωή και το περιβάλλον

Τη Δευτέρα 5 Ιούλη στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην Τρίπολη με σύνθημα «Η περιοχή δεν θα γίνει η χαβούζα της Πελοποννήσου»

Από την κινητοποίηση στις 19 Ιούνη έξω από το εργοστάσιο στο Αθήναιο
Από την κινητοποίηση στις 19 Ιούνη έξω από το εργοστάσιο στο Αθήναιο
Συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ρυπογόνου εργοστασίου επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων στο Αθήναιο, σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, πολύ κοντά στην Τρίπολη, οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης, τη Δευτέρα 5 Ιούλη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

Τη συγκέντρωση αυτή στηρίζουν με ανοιχτό κάλεσμά τους στον λαό σωματεία εργαζομένων του νομού, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, στα Καταστήματα και ΑΕ Ν. Αρκαδίας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου και το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων.

Επίσης, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τρίπολης και Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πρωτοστάτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην ανάδειξη του προβλήματος και συνολικά των σχεδιασμών του κεφαλαίου στην περιοχή που με γνώμονα το κέρδος καταστρέφουν το περιβάλλον και απειλούν την ίδια τη ζωή των κατοίκων. Πρόκειται για τις παρουσιαζόμενες ως «πράσινες» επενδύσεις όπως βαφτίζουν, για παράδειγμα, τη διαχείριση των σκουπιδιών από ιδιώτες, την «κυκλική οικονομία» ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τον λιγνίτη, που πλασάρεται ότι θα φέρουν και ...θέσεις εργασίας, το απαραίτητο «τυράκι» δηλαδή για να αμβλυνθούν οι δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις.

Πάντως, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων που έχει συγκροτηθεί με πολύ εύλογο τρόπο διατρανώνει ότι ο λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί η περιοχή να γίνει η χαβούζα όλης της Πελοποννήσου.

Σχέδια καταστροφικά για τον λαό, για τα κέρδη λίγων

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα ενημερώνει για τους σχεδιασμούς που βλάπτουν τα λαϊκά συμφέροντα. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί για την εξασφάλιση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή μας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στη Μεγαλόπολη με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες με βαριές συνέπειες και δρομολογούν την καύση απορριμμάτων και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Στην Παλαιόχουνη ξεκίνησε η κατασκευή της κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και του ΧΥΤΥ της ΤΕΡΝΑ με εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία για την εταιρεία και βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου.

Ο ιδιώτης επιχειρηματίας δεν νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στις μικρές οικογενειακές δραστηριότητες, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία, στη μεταποίηση. Νοιάζεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών του.

Μόνο η διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικά των επικίνδυνων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα μπορεί να γίνει με το λιγότερο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Μόνο τότε οι χωροθετήσεις τέτοιων μονάδων θα γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, που δεν θα επιβαρύνουν ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ασέας σε ζώνη άσκησης κάθε είδους ρυπογόνων δραστηριοτήτων ξεκίνησε με την απόπειρα μεταφοράς και εγκατάστασης στο Αθήναιο της γνωστής μονάδας επεξεργασίας σάπιων και ψόφιων. Προβλέπουν να επεξεργάζονται 300 τόνους τη μέρα όταν στα Λεχαινά επεξεργάζονταν 90 τόνους. Προβλέπουν επεξεργασία κατάλοιπων από σφάγια - τυροκομεία (τυρόγαλα) - πτηνοτροφεία (κουτσουλιές). Με 90 τόνους βρώμαγε η περιοχή σε ακτίνα 8 και 10 χιλιομέτρων. Με τριπλάσια ποσότητα μέχρι πού θα φτάσει η βρώμα; Η κατάσταση αυτή αφορά όλο το δήμο Τρίπολης.

Γι' αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας, με τη μεταφορά του εργοστασίου από τα Λεχαινά, ήταν πολλοί που γνώριζαν αλλά σιωπούσαν ένοχα και συγκάλυπταν όλες τις μεθοδεύσεις μέχρι να πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων. Η αποκάλυψη του εγκλήματος την τελευταία στιγμή και ο γενικός ξεσηκωμός των κατοίκων ανάγκασαν όλους αυτούς, ακόμη και εκείνους που έβλεπαν οφέλη στη βρώμα και τη δυσοσμία, να πούνε όχι.

Η ομόφωνη απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης και στη συνέχεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η κάλυψη από το δήμο και την Περιφέρεια των νομικών και διαχειριστικών εξόδων για ένσταση στον υπουργό, ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ., η εντολή περιφερειάρχη για να σταματήσει κάθε ενέργεια για την έκδοση άδειας, είναι οι πρώτες μικρές νίκες των κατοίκων που ξεσηκώθηκαν.

Ξέρουμε ότι οι σχεδιασμοί που διασφαλίζουν μακροχρόνια τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν εγκαταλείπονται και δεν αλλάζουν εύκολα και είμαστε βέβαιοι ότι οι μεθοδεύσεις δεν θα σταματήσουν.

Με διαδικασίες εξπρές, πριν ακόμα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που αποφάσισε ομόφωνα κατά, μεθόδευσαν την έγκριση των Περιβαλλοντικών Ορων για τη μεταφορά και λειτουργία στο Αθήναιο της μονάδας που σφραγίστηκε στα Λεχαινά Ηλείας με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ξέρουμε ότι όλοι αυτοί που συγκάλυπταν και στήριζαν το έγκλημα αλλά αναγκάστηκαν να πουν όχι δεν θα είναι μαζί μας και στη συνέχεια.

Μόνο με την οργανωμένη δράση μας οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μπορούμε να εμποδίσουμε την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας στο Αθήναιο και να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς και την εγκατάσταση και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή».

Και καταλήγει: «Παλεύουμε για:

  • Να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων.
  • Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.
  • Παράλληλα με την αγωνιστική μας δράση θα προβούμε και στις αναγκαίες δικαστικές παρεμβάσεις (ένσταση στον υπουργό, ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ.). Ο δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καλύψουν τα νομικά και δικαστικά έξοδα.
  • Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή μας άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρηνελαιουργείων, ΑΠΕ, κ.λπ.
  • Μέτρα στήριξης σε γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης - άρδευσης και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επιδεινωθούν οι ήδη δύσκολες συνθήκες από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τις ρυπογόνες δραστηριότητες.
  • Απόκρουση των συνεπειών από τη λειτουργία της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη.
  • Απαιτούμε από το δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνουν τώρα μετρήσεις και να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα αυτά για τα νερά, για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Η ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».
Ο αγώνας είναι το όπλο μας

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Βαγγέλη Βούλγαρη, δημοτικό σύμβουλο Τρίπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση του εργοστασίου επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων στο Αθήναιο, που μας εξήγησε πώς συγκροτήθηκε η Επιτροπή, τι δράσεις έχει αναπτύξει και πώς η πίεση που ασκεί αναγκάζει και τοπικές δημοτικές και περιφερειακές ηγεσίες, που γενικά στηρίζουν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, να αναδιπλώνονται. «Εδώ και καιρό, από τις 24 Μάη, σημείωσε, ως "Λαϊκή Συσπείρωση" σε Περιφέρεια και δήμο, με συνέντευξη Τύπου, αποκαλύψαμε στον λαό της περιοχής τις κινήσεις για μεταφορά στο Αθήναιο της ρυπογόνας επιχείρησης, που η λαϊκή κινητοποίηση στα Λεχαινά την έδιωξε λόγω της αφόρητης δυσοσμίας και της υψηλής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία, που επιβεβαιώνεται και από μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως και τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα. Καταπέλτης επίσης ήταν η έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το θάνατο 32χρονου εργαζόμενου από αναθυμιάσεις στο δήθεν "πράσινο εργοστάσιο". Η παρέμβασή μας ξεσκέπασε και όλους αυτούς που ήξεραν το σχέδιο και επιχειρούσαν στα μουλωχτά να δώσουν άδεια λειτουργίας στην εν λόγω εταιρεία. Η λαϊκή αντίδραση που ξεσηκώθηκε ανάγκασε και το δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια να καταψηφίσουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που θεωρούμε μια πρώτη νίκη».

Και συνεχίζει: «Στις 14 Ιούνη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην περιοχή με συμμετοχή φορέων και αιρετών της τοπικής κοινωνίας, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα, της οποίας είμαι και εγώ μέλος. Καταλήξαμε στο πλαίσιο αγώνα (σ.σ. που αναφέρεται παραπάνω) και στις 19 Ιούνη κάναμε την πρώτη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο που ήταν κλειστό, αλλά που βλέπουμε ότι προχωράει η μεταφορά μηχανημάτων. Αυτό το διάστημα κάναμε ενημερώσεις σε χωριά και στην πόλη και προχωράμε στις 5 Ιούλη στη συγκέντρωση στην Τρίπολη έχοντας πίστη στη λαϊκή παρέμβαση. Ο αγώνας είναι το όπλο μας και με αυτόν μπορούμε να αποτρέψουμε τα εγκληματικά σχέδια του κεφαλαίου και να ανοίξουμε δρόμο για να μπορέσουμε ως εργαζόμενοι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας σε όλους τους τομείς, με προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε».

Και το ζήτημα αυτό που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα στην Πελοπόννησο, όπως και σε άλλες περιοχές όπου αναπτύσσονται αγώνες ενάντια στη διαχείριση των απορριμμάτων για να κερδοφορούν μερικοί όμιλοι ή για την προστασία των ορεινών όγκων και της φύσης από την επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας με τα αιολικά «πάρκα», δείχνει την αναγκαιότητα της ρήξης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Προβάλλει την επικαιρότητα και τη ρεαλιστικότητα του κεντρικού πανεθνικού σχεδιασμού στην οικονομία με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία, με εργατικό έλεγχο, μπορεί να επιβάλει. Αυτόν το δρόμο με την καθημερινή τους δράση φωτίζουν οι κομμουνιστές.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ