Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΕΒΕ
Διαδήλωσαν χτες για την επιβίωσή τους, ενάντια στη δουλειά τις Κυριακές

«Χρέη - απειλές - δουλειά τις Κυριακές. Η "κανονικότητά" τους είναι Γολγοθάς!»: Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν χτες το απόγευμα αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών και Ενώσεών τους.

Με αφετηρία την πλατεία Κάνιγγος, όπου έγινε συγκέντρωση, έφτασαν με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα.

Εκεί κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και διαβεβαίωσαν ότι το επόμενο διάστημα θα τους βρει στους δρόμους, μαζί με τους εργαζόμενους, απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης.

«Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας», φώναξαν οι επαγγελματίες, διαδηλώνοντας πίσω από τα πανό των Ενώσεων τους, και απαίτησαν: «Μέτρα τώρα για το εισόδημά μας, κάλυψη αναγκών για μας και τα παιδιά μας».

Στα οξυμένα προβλήματα που τους διαλύουν τη ζωή ξεχώρισαν τη δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα και απαίτησαν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, στον αντίποδα του νομοθετικού εκτρώματος Χατζηδάκη.

«Το τρίπτυχο χρέη - απειλές - δουλειά τις Κυριακές εκφράζει πολύ στοχευμένα το μέλλον που περιμένει όλους τους μικροεπαγγελματίες», τόνισε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, απευθύνοντας χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Μετέφερε την πείρα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ομοσπονδία για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των επαγγελματιών σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, δίνοντας το έναυσμα ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δρομολογεί την παραπέρα μετατροπή της σε ατομική υπόθεση και «επένδυση».


Το σύνθημα της κινητοποίησης «περιγράφει την πικρή καθημερινότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Θανάσης Καλαμπαλίκης. «Κουρείο, φούρνος, ταβερνάκι, ψιλικατζίδικο, μικρό εμπορικό, ραφείο, συνεργείο, γυμναστήριο, μανάβικο. Η χρονιά που αφήνουμε πίσω είναι "μαύρη" και τα χρέη που βρίσκονται μπροστά αδύνατον να αποπληρωθούν», πρόσθεσε. Σχολίασε παράλληλα το γεγονός ότι «μια χούφτα κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες, ΜΜΕ, εταιρείες διοδίων και άλλοι καρχαρίες επιδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ, όσο εμείς δίναμε μάχη να επιβιώσουμε με τα μισοδανεικά και τις αναστολές, που αποτέλεσαν σταγόνα στον ωκεανό των χρεών».

«Τα στοιχεία που συχνά - πυκνά ανακοινώνονται μιλούν από μόνα τους: Από τα 800.000 ΑΦΜ της μικρής επιχειρηματικότητας μόλις 30.000 έχουν πρόσβαση στον δανεισμό μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματός. Πράγμα που δεν σημαίνει μόνο ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από την τράπεζα, αλλά και ότι τα περίφημα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία η κυβέρνηση προβάλλει με τυμπανοκρουσίες ως το εξιτήριο από την οικονομική κρίση, απλούστατα δεν τους αφορούν», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκαθάρισε, στο επίκεντρο της διεκδίκησης δεν μπορεί να βρίσκονται τα κάθε λογής «προγράμματα στήριξης» αλλά η επιτακτική ανάγκη για διαγραφή των χρεών που σφίγγουν τη θηλιά για τους αυτοαπασχολούμενους.

«Τι είναι αναγκαίο σήμερα; Πρώτα απ' όλα, διαγραφή των φορολογικών χρεών που μας φόρτωσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Των χρεών που μεγάλωσαν χρόνο με τον χρόνο, με τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις», τόνισε και υπενθύμισε ότι η αντιλαϊκή φορολογία «παραμένει σε ισχύ "σαν να μην πέρασε μια μέρα" εδώ και 8 χρόνια, κι ας άλλαξαν τρεις κυβερνήσεις από τότε». Οσον αφορά τις ρυθμίσεις και τις δόσεις, υπογράμμισε πως με αυτές «η κυβέρνηση σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό των μικρών επαγγελματιών», με δεδομένο ότι είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα, που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία και «είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να περισυλλέξει το "πτώμα" κάθε μικρής επιχείρησης που θα βρεθεί εκτός το επόμενο διάστημα».

Αναφερόμενος στο «ξήλωμα» των δικαιωμάτων και στον πρόσφατο νόμο για τη διάλυση του ωραρίου, που προστίθεται στο ήδη ισχύον οπλοστάσιο των επιχειρηματικών ομίλων, στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπειρία που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι στο Εμπόριο από την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας. «Οποιος αντιλαμβάνεται τη διεύρυνση του χρόνου εργασίας σαν επιχειρηματική ευκαιρία είναι βαθιά νυχτωμένος. Η "απελευθέρωση" του ωραρίου είναι στοιχείο μονοπώλησης στην οικονομία. Αυτό έδειξε η εμπειρία. Οποιος θεωρεί ότι μπορεί να διευκολυνθεί από την παραπέρα "απελευθέρωση" των εργασιακών σχέσεων είναι έξω από την πραγματικότητα. Πολύ γρήγορα η ζωή - λάστιχο για την πλειοψηφία των εργαζομένων θα του χτυπήσει την πόρτα. Το έχουμε δει πολλές φορές αυτό να γίνεται στο παρελθόν. Οι ζωές των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι δεμένες με χίλια νήματα στην οικογένεια, στην οικονομία, στην κοινωνία», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε φωνή, θα τη δυναμώσουμε!», συνέχισε ο Θ. Καλαμπαλίκης. «Ο συλλογικός αγώνας είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στο λουκέτο. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπουν στο προσκήνιο οι πραγματικές μας ανάγκες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας». Και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην πάλη για να μαζικοποιηθούν οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις, στις αρχαιρεσίες του επόμενου διαστήματος, στην προσπάθεια για ζωντανούς και διεκδικητικούς Συλλόγους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών.

Οι Σύνδεσμοι Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ) και Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκίνητων (ΣΙΣΕΜΑ), το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων & Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών - Περιχώρων «Η Αναγέννηση», το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας (ΣΒΥΑ), η Ενωση Μικροκαταστηματαρχών Υποδηματοποιών Αθηνών και Προαστίων, το Σωματείο Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων, ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Αθηνών - Προαστίων, το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών & Περιχώρων, τα Σωματεία Κομμωτών Καλλιθέας και Αγ. Παρασκευής, το Σωματείο Καυστήρων «Ο Ηφαιστος».

Επίσης, οι Σύλλογοι - Ενώσεις ΕΒΕ: A' Αθήνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Αγ. Δημητρίου - Μπραχαμίου, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Γαλατσίου, Κορυδαλλού. Ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας.

Τέλος, οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων στην Εστίαση, στους Λογιστές, στις Λαϊκές Αγορές, στα Ταξί, στους Εκτελωνιστές, τα Κυλικεία, του Πειραιά, της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ