Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Νέο «συμβόλαιο» ενσωμάτωσης με συνταγή Μπάιντεν και «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές»

Με ολίγο από Μπάιντεν, ο οποίος ...αμφισβητεί, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, το μοντέλο της «εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», εκκλήσεις να εφαρμοστούν οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων για «να γίνουμε Ευρώπη», γενικόλογες διακηρύξεις και κυρίως με δεσμεύσεις για «τάξη» στην εργασιακή ζούγκλα, παρουσιάστηκαν χτες οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά.

Κατά την παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρώην πρωθυπουργό (ακολούθησαν παρεμβάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον δημοσιογράφο Πέτρο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.), προτάθηκε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», διαφημίζοντας επί της ουσίας την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώνει λαϊκές αντιδράσεις και να εφαρμόζονται πιο εύκολα τα αντεργατικά μέτρα.

Το σχέδιο διακηρύττει ως στόχο την «καταπολέμηση των ανισοτήτων» κρατώντας βέβαια άθικτο όλο το αντεργατικό πλαίσιο των τελευταίων χρόνων, στο οποίο έχει βάλει τη σφραγίδα του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρουσιάστηκε ως «βήμα» η πρόθεση της κατάργησης του νόμου Χατζηδάκη, αφού πρώτα ψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα του.

Χτες στην εκδήλωση προτάθηκε επίσης η εφαρμογή του «35ωρου» «πιλοτικά σε ορισμένους κλάδους», κάτι που για την Κουμουνδούρου μπορεί να αποτελέσει «ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση», χωρίς βέβαια να γίνεται αναφορά στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, που άλλωστε ήταν αυτός που ως κυβέρνηση την εφάρμοσε, με τη ΝΔ να έρχεται να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά. Στις γενικόλογες διακηρύξεις περιλαμβάνεται ακόμα η «ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που υπόσχεται να εφαρμόσει, κάτι που άλλωστε έκανε και ως κυβέρνηση εφαρμόζοντας το νόμο κατάργησής τους και απορρίπτοντας το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν πάνω από 500 σωματεία στη Βουλή για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Δεν έλειψαν και οι δεσμεύεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού, όχι στα 751 αλλά στα 800 ευρώ αυτήν τη φορά (!), που βέβαια παραμένουν κενό γράμμα όχι μόνο επειδή οι εργαζόμενοι τις έχουν ξανακούσει, αλλά επειδή την ίδια στιγμή μένουν άθικτες όλες εκείνες οι αντιλαϊκές διατάξεις που ροκανίζουν «αυτομάτως» το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζοντας ακόμα και τις όποιες αυξήσεις δίνονται. Είναι φανερή η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να «κορφολογήσει» σε αιτήματα του εργατικού κινήματος και να απονευρώσει τις διεκδικήσεις εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό οποιαδήποτε αναφορά του σε αυξήσεις μισθών συνοδεύεται πάντα από την εξήγηση ότι πρόκειται για «αναπτυξιακό μέτρο» για την «τόνωση της αγοράς».

Στη γενίκευση και νομιμοποίηση αυτής ακριβώς της εργασιακής ζούγκλας αποσκοπούν ρυθμίσεις που εισηγείται ώστε να υπάρχει η απαραίτητη «κάλυψη» στην εργοδοσία. Οπως η ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τηλεργασίας, σε συνέχεια του νόμου που ψήφισε η ΝΔ ή οι ...ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης, τις οποίες βέβαια διατηρεί στο ακέραιο, εννοώντας τα σκλαβοπάζαρα των εργολαβικών - ενοικιαζόμενων εργαζομένων.

Τέλος, ο άξονας του προγράμματος για την αναχαίτιση της ανεργίας στηρίζεται στη γνώριμη συνταγή της έντασης της εκμετάλλευσης και της παροχής «κινήτρων», δηλαδή τζάμπα εργατικού δυναμικού στην εργοδοσία. Οι προτάσεις κατανέμονται σε δύο φάσεις, της εξόδου - ανάκαμψης απ' την κρίση και της σταθεροποίησης της ανάκαμψης. Και στις δύο το «φάρμακο» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζικά προγράμματα επιδοτήσεων στην εργοδοσία για «διατήρηση θέσεων εργασίας», προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων για «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ