Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει και άλλα επικίνδυνα κομμάτια στο ευρωατλαντικό «παζλ»

Με οδηγό τις κατευθύνσεις για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ», ετοιμάζεται για «Στρατηγική Συνεργασία» με την Ινδία

Από τη συνάντηση με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών
Από τη συνάντηση με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, βρέθηκε το Σάββατο στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης μιας σχέσης με έναν «στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ στην αλυσίδα του Ινδο-Ειρηνικού και της προσπάθειας του ευρωατλαντικού άξονα για ανάσχεση της κινεζικής διείσδυσης.

«Στο πολυμερές πλαίσιο», όπου, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το ελληνικό ΥΠΕΞ, «Ελλάδα και Ινδία συμμερίζονται την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», συζητήθηκαν «οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και της Τουρκίας, καθώς και οι προοπτικές πολυμερών σχημάτων», με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί στη «διασύνδεση» του ΝΑΤΟ με τα αντίστοιχα σχήματα που στήνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδο-Ειρηνικό, με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ».

Επιπλέον οι συζητήσεις εστίασαν, μεταξύ άλλων, στον οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας ιδίως όσον αφορά ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή ενέργεια, με την Ελλάδα να γίνεται μέλος της, ινδικής πρωτοβουλίας, Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (μετέχουν πάνω από 120 χώρες με προεξάρχουσα τη θέση της Γαλλίας), με την υπογραφή της συμφωνίας - πλαίσιο από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Ινδό ΥΠΕΞ ότι η κυβέρνηση δίνει «ιδιαίτερη έμφαση» στη «σχέση» με την Ινδία, διαβεβαιώνοντάς τον επίσης ότι «όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, η Ελλάδα θα ήταν το φυσικό σημείο εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά».

Ο δε Ινδός ΥΠΕΞ συμφώνησε ότι διμερώς «υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε». Αναγνωρίζοντας, εξάλλου, στην ντόπια αστική τάξη ρόλο ...αντιπροσώπου, πρόσθεσε ότι καθώς η σχέση Ινδίας - ΕΕ, «στο σύνολό της προοδεύει (...) είστε ένα πολύ σημαντικό κράτος - μέλος, με επιρροή, θα έλεγα, ώστε να μας υποστηρίξετε εντός της ΕΕ». Τόνισε εξάλλου ότι η ινδική κυβέρνηση έχει «έντονο ενδιαφέρον για τον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή», εξ ου και «υπάρχουν πολλές, πολλές πτυχές σε αυτήν τη σχέση που πρέπει να διερευνήσουμε πιο αποτελεσματικά».

Ο ίδιος μιλώντας άλλωστε στα «Νέα» είπε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για τη διεθνή κοινότητα ως θαλάσσια περιοχή». Για δε το ρόλο της Ελλάδας στον Ινδο-Ειρηνικό, διαπίστωσε ότι «υπάρχει σίγουρα μια κοινή άποψη στο όραμα για έναν ελεύθερο, ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς και με συνεργασίες Ινδο-Ειρηνικό που εξασφαλίζει συνδεσιμότητα και ανάπτυξη για όλους στην περιοχή», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι μια σημαντική θαλάσσια δύναμη».

Οπως διαχέεται από το Μαξίμου, στη συνάντηση συζητήθηκε «η προοπτική εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Συνεργασίας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος που οι δύο χώρες θα επιλέξουν».

Με το βλέμμα... στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο Ν. Δένδιας υποστήριξε ότι Ελλάδα και Ινδία, «η καθεμιά στην περιοχή της, αντιμετωπίζουν παρόμοιες ευκαιρίες και παρόμοιες προκλήσεις. Αμφότερες έχουν συνυπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους με όμορες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και όταν αυτό δεν ήταν εφικτό και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία αντιμετωπίζουν η καθεμιά μια σημαντική πρόκληση από γειτονική τους χώρα ή χώρες. Οι χώρες αυτές αρνούνται να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Ενημέρωσε παραπέρα τον Ινδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα για το Κυπριακό, ενώ του τόνισε ότι «η Ελλάδα, μία ναυτιλιακή δύναμη, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον απόλυτο σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας».

Οσον αφορά τα διμερή είπε ότι οι δύο αντιπροσωπείες έδωσαν «ιδιαίτερη έμφαση» «στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της πράσινης Ενέργειας». Συζήτησαν επίσης τη συνεργασία στον ΟΗΕ, όπου η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021 - 2022, και η Ελλάδα είναι υποψήφια για μία θέση μέλους για την περίοδο 2025 - 2026. Συζήτησαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ - Ινδίας, «όπως και τις σχέσεις μας με άλλα φιλικά μας κράτη με τα οποία έχουμε ιδιαίτερα κοντινές σχέσεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Ολα αυτά βέβαια με το βλέμμα στην Κίνα, και τον υπουργό Εξωτερικών να χαιρετίζει τη Δήλωση του σχήματος Quad, όπου μετέχουν Ινδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία, όπου τονίζεται ότι μοιράζονται «ένα κοινό όραμα για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό» και μια «βασισμένη σε κανόνες ναυτιλιακή τάξη στην Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Αλλωστε, στην κοινή δήλωση των δύο μερών τονίζεται ότι «οι δύο πλευρές μοιράστηκαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο νέων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών πραγματικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν με ικανοποίηση τη σύγκλιση των οραμάτων τους για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και συνεργάσιμο Ινδο-Ειρηνικό, εξασφαλίζοντας συνδεσιμότητα και ανάπτυξη για όλους στην περιοχή».

Ενώ σημειώνεται πως «οι δύο πλευρές είχαν μια ολοκληρωμένη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την περαιτέρω εδραίωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες συνεχίζουν να εμβαθύνουν και να επεκτείνονται ραγδαία (...) Σημείωσαν με ικανοποίηση τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η επιστήμη και η τεχνολογία (...) και συμφώνησαν να συνεργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας (...) Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για τη δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

«Μέσα» σε κάθε βρωμοδουλειά

Στο μεταξύ, ο Ν. Δένδιας μετέβη χτες στη Ρώμη για να συμμετάσχει στην Υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους», την οποία συνδιοργάνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας Λ. ντι Μάγιο και των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του είπε ότι αν και το «Ισλαμικό Κράτος» έχει χάσει σημαντικά εδάφη σε Συρία και Ιράκ, συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους που του επιτρέπουν να συνεχίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αφρική και παράλληλα τόνισε ότι οι θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων. Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ομάδα εργασίας της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τη σταθεροποίηση των εδαφών που ανακτήθηκαν από το «Ισλαμικό Κράτος». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη «στήριξη» της χώρας μας στην «ανάπτυξη» του Ιράκ και αναφέρθηκε στην προσεχή επίσκεψη Μητσοτάκη σε Βαγδάτη και Ερμπίλ.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Δένδιας είχε διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Νίγηρα (συζήτησαν την «κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή του Σαχέλ, στην οποία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία», σχεδιάζει άλλωστε την αποστολή και Ελλήνων ενόπλων), της Κένυας, της Σιγκαπούρης (στο επίκεντρο βρέθηκαν «η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η διμερής και σε πλαίσιο διεθνών οργανισμών συνεργασία»), με τη νέα αναπλ. πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου (εξέτασαν «ζητήματα διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Ελλάδας στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Λιβάνου») και τον ασκούντα χρέη πρωθυπουργού και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας (ανάμεσα στα θέματα η «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας).

Εξάλλου, μετείχε σε άτυπη υπουργική συνάντηση για τη Συρία, με τους κύκλους του υπουργείου να τονίζουν πως «η εν λόγω συμμετοχή εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη Συρία», και τον ίδιο τον Ν. Δένδια να τονίζει ότι η κυβέρνηση «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις εξελίξεις στη χώρα αυτή».

Για τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης φταίει η... γραφειοκρατία

Σημειωτέον, οι κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να παρουσιάσουν την προαναφερθείσα συμμαχία με την Ινδία ως «αντίβαρο» δήθεν στη συμμαχία Πακιστάν - Τουρκίας, την ώρα που οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, που ξεκάθαρα δίνουν τον «τόνο» γι' αυτήν, σπρώχνουν και σε «επώδυνες» διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.

Στο περιθώριο άλλωστε της Συνάντησης στη Ρώμη ο Δένδιας είχε και «σύντομη συνάντηση» και «ανταλλαγή απόψεων» με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση με επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Εθνη, Φ. Σινιρλίογλου, ξαναβάζει θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών, αμφισβητεί τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου και την ελληνική ΑΟΖ.

Απαντώντας η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, το απέδωσε σε ...διπλωματική γραφειοκρατία: «Τέτοιες επιστολές στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, με τις πάγιες θέσεις κάθε πλευράς, αποστέλλονται. Η ελληνική πλευρά, επίσης, εκφράζει τις πάγιες θέσεις της και ενημερώνει τακτικά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο αυτό, έχει απορρίψει και θα συνεχίσει να απορρίπτει - όπου κρίνεται σκόπιμο - αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις», είπε.

Σε δηλώσεις του εξάλλου σε Ελληνες δημοσιογράφους ο Δένδιας ανακάλυψε ξανά ότι στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη η Τουρκία απομονώθηκε: «Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα. Υποστήριξε ότι πρέπει να φύγουν μόνο οι μισθοφόροι».

Προαναγγέλλοντας νέες κινήσεις εμπλοκής είπε ότι «συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτά πλέον μια αίσθηση της ανάγκης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία πέραν των συνόρων της. Είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική». Ακριβώς γι' αυτό, είπε, έκανε συζητήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα για την κατάσταση στο Σαχέλ. «Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της. Πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη», πρόσθεσε προϊδεάζοντας για τα χειρότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ