Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΙΝΕΑΠΟΛΙΣ
Σε 22,5 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο δολοφόνος του Φλόιντ

Σε κάθειρξη 22 ετών και έξι μηνών για το φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή ο λευκός αστυνομικός Ντ. Σόβιν, ο οποίος στις 25/5/2020 είχε πατήσει τον Φλόιντ επί 10 περίπου λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό, ενώ εκείνος ήταν ριγμένος μπρούμυτα στο έδαφος, προκαλώντας του θάνατο από ασφυξία. Στα τέλη Απρίλη του 2021 ο Σόβιν είχε κριθεί ένοχος από τους ενόρκους για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν τη δίκη το Μάρτη και τον Απρίλη, για τη δολοφονία που πριν από ένα χρόνο έδωσε το έναυσμα για μεγάλες κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ενάντια στη ρατσιστική και αστυνομική βία. Μια κρατική βία που παρά την «αντιρατσιστική βιτρίνα» που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση των Δημοκρατικών, συνεχίζεται αμείωτη, καθώς παρόμοια περιστατικά αστυνομικής βίας και ωμών δολοφονιών με θύματα κυρίως Αφροαμερικανούς ή ανθρώπους άλλης εθνικότητας, αποτελούν κυριολεκτικά μια βάρβαρη «καθημερινότητα» στις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής του Ντ. Σόβιν, διαδηλωτές πανηγύρισαν στο κέντρο της Μινεάπολις, όπως έκαναν και εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα δικαστήρια περιμένοντας την απόφαση. «Θέλω να υψώσετε το ανάστημά σας και να δώσετε μάχη» για περισσότερη ισότητα, είπε ο Φιλονίζ Φλόιντ, αδελφός του δολοφονημένου Τζορτζ, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια ετυμηγορία» για να υπάρξουν αλλαγές σε βάθος στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η δικαστική υπόθεση δεν σταματάει εδώ: Οι τρεις αστυνομικοί που μαζί με τον Ντ. Σόβιν συμμετείχαν στη σύλληψη που οδήγησε στο θάνατο του Φλόιντ θα δικαστούν το Μάρτη του 2022 από τη Δικαιοσύνη της Μινεσότα για «συνέργεια σε φόνο». Παράλληλα, και οι τέσσερις θα δικαστούν ενώπιον της ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης με κατηγορίες για «παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων» του Τζ. Φλόιντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ