Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΕΒΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Σουφλί

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποίησαν την Κυριακή 27 Ιούνη τα Παραρτήματα Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Σουφλί, τιμώντας τη μεγαλύτερη εργατο-αγροτική απεργία στην ιστορία του Εβρου, που πραγματοποίησαν τον Ιούνη του 1936 οχτώ χιλιάδες κουκουλοπαραγωγοί μαζί με τις μεταξεργάτριες και τους επαγγελματίες της περιοχής του Σουφλίου, όπως και τη μνήμη των 8 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν στις 30 Ιούνη 1944 στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου από τις κατοχικές δυνάμεις των ναζί.

Στην πύλη του Μεταξουργείου «Τζίβρε» έγιναν απόθεση λουλουδιών και ομιλία από τον Σταμάτη Γκατζίδη, εκπρόσωπο του Παραρτήματος Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας, ο οποίος παρουσίασε το χρονικό της απεργίας και τη σκληρή της καταστολή από το αστικό κράτος, όπως και τα όσα κέρδισαν από αυτή με τον σκληρό τους αγώνα οι αγρότες και οι εργάτες της περιοχής, που συμμετείχαν μαζικά με κεντρικό τους σύνθημα «Εκατό ή θάνατος», που αφορούσε την τιμή πώλησης των κουκουλιών.

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σταμάτης Γκατζίδης, οι πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες βρέθηκαν στη συνέχεια στο στόχαστρο του αστικού κράτους, προκειμένου να ανακοπούν οι εργατο-αγροτικές κινητοποιήσεις για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, στέλνοντας στην εξορία 50 πρωταγωνιστές των κινητοποιήσεων, ενώ 4 από αυτούς, οι Νίκος Αλατζιάς, Αποστόλης Κηπουρός, Θανάσης Κυρανούδης και Λεωνίδας Λυμπερακίδης, στελέχη όλοι τους του ΚΚΕ, παραδόθηκαν από το καθεστώς του Μεταξά στους ναζί καταχτητές και εκτελέστηκαν με τους 200 της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Το δρόμο της εξορίας πήραν στην αρχή 4 μεταξεργάτριες και στη συνέχεια δεκάδες άλλες. Εκεί τις γνώρισε και στις διηγήσεις τους βασίστηκε η Διδώ Σωτηρίου για να γράψει το βιβλίο «Τα παιδιά του Σπάρτακου» με επίκεντρο τη ζωή και τους αγώνες των μεταξεργατριών του Σουφλίου.

Στη συνέχεια, κατάθεση λουλουδιών πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου, τόπο εκτέλεσης των 8 αγωνιστών από τους ναζί κατακτητές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ