Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας και διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές

Στάση εργασίας έχει προκηρύξει για αύριο Τετάρτη 30 Ιούνη (10 π.μ. έως 1 μ.μ.) το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι δήμαρχοι υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και αποδέχονται τη γενίκευση των "ελαστικών" μορφών εργασίας σε όλες τις κρίσιμες κοινωνικές δομές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που δουλεύει με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας για πολλά χρόνια στις κοινωνικές δομές παραμένοντας όμηρος κυβερνήσεων και δημάρχων», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Πρόσφατα, όπως υπενθυμίζει, εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς στους δήμους Αλίμου, Περιστερίου, Παλαιού Φαλήρου και αλλού «απειλήθηκαν με απόλυση με το πρόσχημα ότι δεν έβγαιναν τα οικονομικά».

Μέσα στην πανδημία, μια σειρά από κοινωνικές δομές ανέλαβαν καθοριστικό ρόλο και αυξημένα καθήκοντα όσον αφορά την προστασία των ευπαθών ομάδων και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. «Οι συνάδελφοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι", στα ΚΗΦΗ, οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών, στα ΚΕΠ, οι σχολικές καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Κοινότητας κλήθηκαν να δουλέψουν σε αντίξοες συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και των οικογενειών τους», τονίζει το Συνδικάτο. Την ίδια περίοδο, «κυβέρνηση και δήμαρχοι όχι μόνο δεν ενίσχυσαν με μόνιμο προσωπικό τις δομές αυτές αλλά ούτε καν ξεκίνησαν μια διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου», καταγγέλλει, καλώντας στην κινητοποίηση.

Διαμαρτυρία για τις συνδικαλιστικές διώξεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων προχώρησε την Παρασκευή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή την προγραμματισμένη για την ίδια μέρα εκδίκαση μιας ακόμα υπόθεσης ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Συγκεκριμένα, συνδικαλιστές σέρνονται σε δίκη από τη δημοτική αρχή Αλίμου, επειδή υπερασπίστηκαν τον Ιούλη του 2017 την τότε αντιπρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων, κόντρα σε αυθαίρετη και εκδικητική πειθαρχική δίωξη, που έφτανε στο βαθμό της απόλυσής της.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω της παρέλευσης του ωραρίου λειτουργίας του δικαστηρίου και αναμένεται να οριστεί νέα ημερομηνία.

Την τακτική της δημοτικής αρχής έχουν καταδικάσει επίσης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και το Σωματείο Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, αφού ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο γενικός γραμματέας του και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, μαζί με άλλους τρεις συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αλίμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ