Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εργοδοτικό ξεσάλωμα με εκδικητικές και καταχρηστικές απολύσεις

Προκλητική η στάση της εργοδοσίας των «Jumbo» στην τριμερή συνάντηση

Τις απολύσεις έξι εργαζομένων από το κατάστημά της στο Ηράκλειο Κρήτης υπερασπίστηκε με προκλητικό τρόπο η εργοδοσία της αλυσίδας «Jumbo» στην τριμερή που έγινε χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι απολύσεις έγιναν από τις 7 έως τις 15 Ιούνη, δηλαδή λίγες μέρες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία της 10ης Ιούνη, αλλά και παραμονή της απεργίας στις 16 Ιούνη και, όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, στόχευσαν εργαζόμενους που «σηκώνουν κεφάλι» μέσα στον χώρο δουλειάς και παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Ανάμεσα στους απολυμένους η επιχείρηση δεν δίστασε να στείλει στην ανεργία και εργαζόμενη μητέρα, μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά, μετά από 10 χρόνια προϋπηρεσίας στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Στις καταγγελίες της Ενωσης για εκδικητικές και καταχρηστικές απολύσεις, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αντέταξε την πάγια τακτική της να αλλάζει διαρκώς το προσωπικό της. Οπως ισχυρίστηκε, κάθε χρόνο η επιχείρηση «ανακυκλώνει» το 40% των εργαζομένων της, παρουσιάζοντας τις απολύσεις και τις λήξεις των συμβάσεων σαν μια ...κανονικότητα που πρέπει να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι. Οσο για την καταδίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, το «επιχείρημα» ότι «υπάρχουν ακόμα απεργοί που δουλεύουν στα "Jumbo"» δείχνει πως η εργοδοσία αντιλαμβάνεται ως ...σεβασμό στα συνδικαλιστικά δικαιώματα το γεγονός ότι δεν έχει ήδη απολύσει και τον τελευταίο απεργό.

Κατά τα άλλα, στις καταγγελίες του Σωματείου για τις συχνές αλλαγές στο πρόγραμμα, που φέρνουν εργαζόμενους γονείς σε αδιέξοδο όταν μαθαίνουν το βράδυ πως το επόμενο πρωί καλούνται να πιάσουν δουλειά νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επανέλαβε πως το μόνο που ενδιαφέρει την επιχείρηση είναι η «απόδοση» του προσωπικού και όχι η οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ακόμα όμως και αυτό το κριτήριο της «απόδοσης» που η ίδια θέτει, διαψεύδει την εργοδοσία όσον αφορά τις πρόσφατες απολύσεις, καθώς οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο είχαν καλές «αξιολογήσεις» της «απόδοσής» τους.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Επιθεώρηση από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και τους απολυμένους εργαζόμενους. Στο μεταξύ, καθημερινά πληθαίνουν τα σωματεία και οι φορείς που συνυπογράφουν το ψήφισμα καταδίκης των απολύσεων και ενώνουν τη φωνή τους στο αίτημα να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά.

Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις στα «Jumbo» στο Ηράκλειο και να σταματήσουν η τρομοκρατία, οι απειλές και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης έχει ζητήσει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή.

Εκδικητική απόλυση απεργού στην Πάτρα

Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης που συμμετείχε στις δυο απεργιακές μάχες στις 10 και 16 Ιούνη, από την εργοδοσία του παιδικού σταθμού, στη γραμματεία του οποίου δούλευε, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας.

«Η απόλυση έγινε από εργοδότρια που διατηρεί δύο παιδικούς σταθμούς, στην περιοχή της νότιας Πάτρας», αναφέρει το Σωματείο και υπενθυμίζει ότι έχουν προηγηθεί καταγγελίες εργαζομένων. «Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για τρομοκράτηση του προσωπικού όταν φέρνουν αντιρρήσεις σε απλήρωτες υπερωρίες», για πιέσεις στους εργαζόμενους «να επιστρέφουν τα Δώρα», ενώ «το αποκορύφωμα είναι ότι απαιτεί από τις γυναίκες συναδέλφους να μην μείνουν έγκυες». Επιπλέον, η συγκεκριμένη εργοδότρια «αλλάζει σαν τα πουκάμισα το παιδαγωγικό προσωπικό για να μην μπορούν να κατοχυρώνουν δικαιώματα», πρακτική που εκτός από τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους είναι και αντιπαιδαγωγική για τους μικρούς μαθητές.

Η απόλυση της εργαζόμενης «είναι εκδικητική και δεν θα μείνει αναπάντητη», ξεκαθαρίζει το Σωματείο. Απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό ώστε να ελεγχθούν οι εργασιακές σχέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εκδικητικών απολύσεων αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο(8/9/2021)
Παρέμβαση για την επαναπρόσληψη απολυμένης(8/7/2015)
ΑΤΙΤΛΟ(2/4/2013)
Απέλυσε 15 εργαζόμενους(8/1/2011)
Οι «ελεήμονες» πέταξαν άλλους τέσσερις στο δρόμο(7/8/2010)
«Κανένας εργάτης δεν είναι μόνος και ανυπεράσπιστος»!(27/4/2010)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org