Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Οξύνεται η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα

Περιστατικό με προειδοποιητικά πυρά κατά βρετανικού αντιτορπιλικού ανέφερε η Ρωσία

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender που σύμφωνα με τη Μόσχα δέχθηκε ρωσικά προειδοποιητικά πυρά
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender που σύμφωνα με τη Μόσχα δέχθηκε ρωσικά προειδοποιητικά πυρά
Προειδοποιητικά πυρά εναντίον βρετανικού πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα έριξαν χτες το μεσημέρι ρωσικό πλοίο της Ακτοφυλακής και ρωσικό αεροσκάφος, «προκειμένου να εμποδιστεί η παραβίαση των ρωσικών συνόρων» κοντά στην Κριμαία, ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σε ένα ακόμα επεισόδιο χαρακτηριστικό για την εντεινόμενη στρατιωτική κινητικότητα του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους μήνες, με σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Defender» δέχτηκε προειδοποίηση για τη χρήση βίας σε περίπτωση παραβίασης των ρωσικών συνόρων, «χωρίς να αντιδράσει». Η ρωσική Ακτοφυλακή ενέργησε μαζί με τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας «σταματώντας την παραβίαση των ρωσικών συνόρων», αναφέρεται, ενώ ταυτόχρονα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος («Su-24M») έριξε επίσης προειδοποιητικά βόμβες στην πορεία πλεύσης του βρετανικού αντιτορπιλικού. Το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ωμή πρόκληση» και κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε πως το αντιτορπιλικό δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά ή ότι βόμβες από ρωσικό αεροσκάφος έπεσαν στην πορεία του και ισχυρίστηκε πως το πολεμικό πλοίο διεξήγαγε... «αθώα διέλευση μέσω ουκρανικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Σύμφωνα με τη βρετανική εκδοχή, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιούσε άσκηση με πυρά στην περιοχή, για την οποία είχε παράσχει πρότερη ειδοποίηση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο ανταποκριτής του BBC Jonathan Beale, που βρισκόταν στο βρετανικό πλοίο εκείνη τη στιγμή, ανέφερε πως «υπήρξαν προειδοποιήσεις από ρωσικά πλοία Ακτοφυλακής, και πράγματι ακούσαμε πυροβολισμούς - πιστεύαμε ότι ήταν εκτός εμβέλειας». Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς το «HMS Defender» έπλεε μέσω της ναυτιλιακής λωρίδας, πετούσαν ρωσικά αεροσκάφη.

«Ο καπετάνιος επέμεινε ότι επιδίωκε μόνο ασφαλή διέλευση μέσω μιας διεθνώς αναγνωρισμένης ναυτιλιακής λωρίδας», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC και ότι «αυτή θα ήταν μια σκόπιμη κίνηση για να επισημάνουμε κάτι στη Ρωσία. Το "HMS Defender" επρόκειτο να πλεύσει εντός του ορίου των 12 μιλίων (19 km) των χωρικών υδάτων της Κριμαίας».

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, χαρακτήρισε το περιστατικό «εκδήλωση της επιθετικής και προκλητικής πολιτικής της Ρωσίας» στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, η οποία συνιστά «μια συνεχή απειλή για την Ουκρανία και τους συμμάχους» και κάλεσε σε μια «ποιοτικά νέα» συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία στην περιοχή.

Αυξανόμενη ΝΑΤΟική δραστηριότητα κοντά στα ρωσικά σύνορα

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μέρες το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά τα πολεμικά πλοία της Βρετανίας και της Ολλανδίας που είχαν εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Ιούνη, ενώ είχε προηγηθεί είσοδος αντιτορπιλικού των ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο φόντο, αυτήν τη βδομάδα τα συστήματα πυραύλων παράκτιας άμυνας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ξεκίνησαν ασκήσεις στην Κριμαία κατά «εικονικών πολεμικών πλοίων».

Νωρίτερα χτες, μιλώντας στη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Γκερασίμοφ, είχε χαρακτηρίσει «προκλητική» την αυξανόμενη ναυτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ισχυρίστηκε ότι στις 13/10/2020 το βρετανικό αντιτορπιλικό «Dragon» παραβίασε τον «κανόνα της αθώας διέλευσης» από τα ρωσικά χωρικά ύδατα 22 χλμ. δυτικά της Σεβαστούπολης. Στις 24 Νοέμβρη, πρόσθεσε, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «John McCain» παραβίασε τα ρωσικά κρατικά σύνορα στο βορειοδυτικό τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, «διασχίζοντας κατά περισσότερα από 2 χλμ. τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, χτες το πρωί η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους «να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα», αναφέροντας ότι «κάθε πρόβλημα που προκύπτει στην περιοχή μπορεί να επιλυθεί από τα παράκτια κράτη χωρίς την επιβολή "βοήθειας από το εξωτερικό"». Υπογράμμισε εξάλλου τη «μεγάλη κλίμακα και την επιθετική φύση» των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών ασκήσεων «SeaBreeze» στη Μαύρη Θάλασσα, που «αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων» και «τις μιλιταριστικές φιλοδοξίες του Κιέβου». Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν 5.000 στρατιώτες, 32 πλοία και 40 αεροσκάφη από 32 χώρες.

Επίσης χτες, ένα ρωσικό μαχητικό («Su-30SM») αναπτύχθηκε για να αναχαιτίσει ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ («RC-135») πάνω από την Οχοτσκική Θάλασσα κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Στρατηγική σταθερότητα» εν μέσω... «προειδοποιήσεων»

Σε αυτό το κλίμα, κι ενώ παραμένουν όλες οι αιτίες κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, ΗΠΑ και Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη «στρατηγική σταθερότητα» και τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Χτες ο Γκερασίμοφ υπενθύμισε ότι η Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START) μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι η μόνη που έχει απομείνει, καθώς «και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την προβλεψιμότητα σχετικά με την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της άλλης πλευράς και τα μέτρα ελέγχου διασφαλίζουν αυτήν την προβλεψιμότητα».

Επίσης, με φόντο την κατάργηση της Συνθήκης INF, η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξάλειψη των αμοιβαίων ανησυχιών σχετικά με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη» και «έχει προτείνει μέτρα διαφάνειας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», είπε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, στη Διάσκεψη της Μόσχας.

«Οι πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς αποτελούν ειδικό κίνδυνο για τον πληθυσμό των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς μπορούν να εξοπλιστούν τόσο με συμβατικές όσο και με πυρηνικές κεφαλές», προειδοποίησε ο Σόιγκου, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και στην Ασία, «απειλώντας τη ρωσική επικράτεια».

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αναφέρει ότι αναμένει απάντηση των ΗΠΑ στις προτάσεις της για διάλογο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, κάτι που θα συζητηθεί μέσω διπλωματικών επαφών, ενώ ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τον εντοπισμό χάκερ, στο πλαίσιο των συμφωνιών των Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, οι ΗΠΑ συχνά αρνούνται να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ατόμων, εταιρειών και οργανισμών στη Ρωσία που πραγματοποιούνται από αμερικανικό έδαφος.

Ο δε Σ. Σόιγκου επισήμανε ότι το Διάστημα και ο κυβερνοχώρος εμπλέκονται όλο και περισσότερο στους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων και ορισμένες χώρες δημιουργούν Διοικήσεις Διαστήματος και Κυβερνοχώρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ