Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αναζητούν «κοινή βάση» στις «γεωπολιτικές προκλήσεις»

Επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ με την Α. Μέρκελ και τον Γερμανό ομόλογό του

Για ανεύρεση «μιας κοινής βάσης» για «συντονισμό κοινών δράσεων» ΗΠΑ - Γερμανίας σε κρίσιμα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, στο Βερολίνο.

«Νομίζω ότι βρήκαμε μια κοινή βάση όχι μόνο για τον εντοπισμό γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και για τον συντονισμό κοινών δράσεων. Αυτό αφορά τη Ρωσία, αυτό αφορά την Κίνα, καθώς και τα ζητήματα των συμμαχιών που μπορούμε να δημιουργήσουμε και ποια είναι τα συμφέροντά μας», ανέφερε συγκεκριμένα η Α. Μέρκελ.

Η ίδια χαιρέτισε τις πρόσφατες συνομιλίες Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη και τις παλιότερες ΗΠΑ - Κίνας στην Αλάσκα, επισημαίνοντας πως «για όλες τις διαφορές πρέπει να ανοίξουμε κανάλια διαλόγου, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις θέσεις και τα συμφέροντά μας».

«Νομίζω είναι δίκαιο να πούμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καλύτερο συνεργάτη ούτε καλύτερο φίλο στον κόσμο από τη Γερμανία», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Μπλίνκεν.

Παζάρια και διάσταση απόψεων για τον «Nord Stream 2»

Την ίδια ώρα, η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» επιβεβαιώθηκε και κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, Χ. Μάας και Α. Μπλίνκεν, στο Βερολίνο, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα.

«Ο αγωγός είναι ένα ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο, το οποίο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και υπονομεύει την ασφάλεια της Ουκρανίας», επανέλαβε ο Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση «κληρονόμησε» σε προχωρημένο στάδιο από την κυβέρνηση Τραμπ και προσπαθεί να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως μοχλό πίεσης εναντίον της Ευρώπης ή της Ουκρανίας και ότι τελικά η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν θα μειωθεί, αλλά θα ενισχυθεί», δήλωσε ο Μπλίνκεν, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη για «κοινό μέτωπο» ΗΠΑ - Γερμανίας έναντι «κάθε πρόκλησης» από την πλευρά της Μόσχας.

Ο Μάας εξέφρασε βούληση για «αμοιβαία αποδεκτή» λύση στο θέμα του αγωγού, θέμα που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και κατά την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, στις 15 Ιούλη. «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και προσεγγίσεις, αλλά δεν συζητούνται δημοσίως», ανέφερε.

Στο μεταξύ, η Α. Μέρκελ είχε προχτές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Προέδρους της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, με αφορμή τα 80 χρόνια από την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ενωση. Ο Ζελένσκι προσκλήθηκε στο Βερολίνο τον επόμενο μήνα ενώ ο Πούτιν ενημέρωσε την καγκελάριο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - ΗΠΑ στη Γενεύη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ