Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η πείρα επιβεβαίωσε ότι ο εκφυλισμός δεν είναι μια κατάσταση αμετάβλητη

Για την πολύτιμη πείρα από την προσπάθεια ίδρυσης φοιτητικού συλλόγου στις Σχολές Υγείας του ΔΙΠΑΕ μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Φ. Αρκουδοχωρίτου

Από κινητοποίηση φοιτητών στις Σέρρες
Από κινητοποίηση φοιτητών στις Σέρρες
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, οι δυνάμεις της ΚΝΕ στο πρώην ΑΤΕΙΘ συνεχίζουν μια μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος. Πρωτοστατούν στην προσπάθεια να ζωντανέψουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ώστε οι φοιτητές να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση με βάση τις σημερινές δυνατότητες και τις ανάγκες τους.

Τον περασμένο Μάρτη η προσπάθεια αυτή οδήγησε στην ίδρυση ενός νέου Φοιτητικού Συλλόγου στις Σχολές Υγείας του ΔΙΠΑΕ. Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για την προσπάθεια αυτή με την Φιλαρέτη Αρκουδοχωρίτου, φοιτήτρια στο 1ο έτος της Μαιευτικής, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου ΔΙΠΑΕ της ΚΝΕ και της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Φοιτητών.

Οπως μας είπε, για τις δυνάμεις της ΚΝΕ είναι μεγάλη ευθύνη η ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, η οποία - δεδομένου και του εκφυλισμού που επικρατεί σε αρκετούς συλλογικούς φορείς των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ - μεγαλώνει:

«Στον χώρο του ΔΙΠΑΕ η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο διαλυτική. Με ευθύνη της κυβέρνησης και τη χρόνια δράση της παράταξής της στα πανεπιστήμια, της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η "πανεπιστημιοποίηση" του ΤΕΙ υπήρχαν σύλλογοι "φαντάσματα", πλήρως απομακρυσμένοι από τους φοιτητές και τις ανησυχίες τους. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε με τη δημιουργία Ενιαίου Συλλόγου, απόρροια της μετατροπής του πρώην ΤΕΙ σε ΔΙΠΑΕ, που περιλάμβανε Τμήματα από τη Θεσσαλονίκη έως και το Διδυμότειχο.

Απέναντι σε όλα αυτά, τα μέλη της ΚΝΕ δεν κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια. Πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση συλλόγου στη Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), προκειμένου να δυναμώσουμε τη συζήτηση γύρω από σοβαρά και χρόνια προβλήματα φοίτησης, τον σχεδιασμό της δράσης μας, τη συλλογική διεκδίκηση, να βρουν τρόπο έκφρασης και απάντησης οι ανησυχίες και τα προβλήματα των συμφοιτητών μας. Από την αρχή κιόλας, η δράση μας αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο, ο οποίος μαζικά πήρε δουλειά πάνω του, συνειδητοποίησε άμεσα πως η δημιουργία του Συλλόγου πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των φοιτητών».

Η ΚΝΕ δίνει όλες τις δυνάμεις της ώστε να δυναμώσουν οι ελπιδοφόρες φοιτητικές διεργασίες

-- Πώς προχώρησε η δουλειά για την ίδρυση του Συλλόγου;

-- Αρχικά προχωρήσαμε στη σύσταση πρωτοβουλίας ίδρυσης Συλλόγου. Μέσα στις συνθήκες της καραντίνας, η ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής μέσα από εκδηλώσεις που άγγιζαν το επιστημονικό αντικείμενο των φοιτητών, αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας μέσα και έξω από τη σχολή, κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα και επιβεβαίωσαν την ανάγκη ζωντανών συλλογικών φορέων. Η πρωτοβουλία αυτή απέκτησε περισσότερα μέλη, ήταν η ευκαιρία αρκετοί πρωτοετείς φοιτητές να γνωρίσουν τη σχολή τους, να συνειδητοποιήσουν ότι ο εκφυλισμός του Ενιαίου Συλλόγου δεν είναι μια κατάσταση αμετάβλητη.

Η ίδρυση Συλλόγου Φοιτητών στις Σχολές Υγείας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να γενικευτεί το επόμενο διάστημα για να ζωντανέψουν «νεκροί» φοιτητικοί σύλλογοι και γεμίζει ελπίδα τους κομμουνιστές, που βλέπουν τις προσπάθειες χρόνων να αποκρυσταλλώνονται, τελικά να αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι η παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ που μπορεί να δώσει κατεύθυνση στην οργή και στην αγανάκτηση του κόσμου, να προτάξει τον δρόμο του αγώνα για να απεγκλωβίσει από τις λογικές της αποχής και της ανάθεσης.

-- Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τον Σύλλογο;

-- Η δραστηριότητα του Συλλόγου πρέπει να αποκτήσει ακόμα πιο πολλές μορφές και ειδικά όταν ανοίξουν τα πανεπιστήμια και επιστρέψει η κύρια μάζα των φοιτητών, για να πάρει ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά. Ειδικά μπροστά στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και με το οποίο επίκειται το οριστικό κλείσιμο ορισμένων σχολών, ο κίνδυνος για τα δικά μας Τμήματα είναι ορατός.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η μαζικοποίηση του φοιτητικού μας συλλόγου, που θέλουμε να έχει δράση, να συσπειρώνει κόσμο και να μην κάνει εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, να μη «μασάει» από την τρομοκρατία και την καταστολή, είναι επίπονη διαδικασία και δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται πολύμορφη δραστηριότητα, με διάρκεια, επιμονή, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο πρόβλημα.

Η ΚΝΕ δίνει όλες τις δυνάμεις της ώστε να δυναμώσουν οι ελπιδοφόρες φοιτητικές διεργασίες που πραγματοποιούνται μέσα στα πανεπιστήμια και θα συνεχίσουμε ώστε να γίνουν ακόμα πιο μαζικές οι συνελεύσεις, η συμμετοχή φοιτητών στις κινητοποιήσεις και στον αγωνιστικό σχεδιασμό των συλλόγων. Να μπουν στο προσκήνιο τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών και παράλληλα να γίνει πράξη η συμπόρευση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα, αλλά και να δυναμώσει η συνολική αμφισβήτηση στην πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου, που όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούν, όλα τα αστικά κόμματα συναινούν και τελικά όλοι μαζί προωθούν, σαρώνοντας πραγματικά τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων κάτω από τον μύθο περί «σύγχρονου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ