Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ» ΔΙΠΑΕ
Η άλλη όψη του «πανεπιστημίου ΑΕ»

Η εικόνα στην Πανεπιστημιούπολη μιλάει από μόνη της, την ώρα που το «πανεπιστήμιο ΑΕ» δουλεύει «ρολόι»
Η εικόνα στην Πανεπιστημιούπολη μιλάει από μόνη της, την ώρα που το «πανεπιστήμιο ΑΕ» δουλεύει «ρολόι»
Εδώ και πάνω από έναν χρόνο η κυβέρνηση έχει κρατήσει τα πανεπιστήμια κλειστά για τους φοιτητές, καθώς αρνήθηκε να υλοποιήσει τα αιτήματα φοιτητών και διδασκόντων για τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα επέτρεπαν την ασφαλή τους λειτουργία.

Η «Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη» του ΔΙΠΑΕ, το πρώην ΑΤΕΙΘ, έχει νεκρώσει επίσης από φοιτητές. Ωστόσο η εικόνα της εγκατάλειψης και της παρακμής που εμφανίζει δεν είναι απλά το αποτέλεσμα της παύσης της διά ζώσης εκπαίδευσης. Δύο περίπου χρόνια μετά τη λεγόμενη «πανεπιστημιοποίηση» οι υποδομές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ενώ η υπολειτουργία των Τμημάτων είναι κρίσιμη σε τέτοιο βαθμό που για αρκετούς εργαζόμενους και διδάσκοντες είναι αμφίβολο ακόμα και αν το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να λειτουργήσει τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Η «πανεπιστημιοποίηση» όχι μόνο δεν έλυσε τα χρόνια κληρονομημένα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της τεράστιας υποστελέχωσης, αλλά είναι εμφανές ότι έδωσε τη «χαριστική βολή» στο Πανεπιστήμιο. Μια σειρά όμως από λειτουργίες αυτού που το φοιτητικό κίνημα ονομάζει «πανεπιστήμιο ΑΕ», όπως τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα και άλλα ερευνητικά προγράμματα, συνεχίζονται κανονικά. Τα 95 μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει με δίδακτρα το ΔΙΑΠΕ έφεραν πέρυσι έσοδα της τάξης των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Συρρίκνωση προϋπολογισμού και προσωπικού

Μέσα σε μια περίοδο δεκαετίας, από τους 400 καθηγητές των Τμημάτων του πρώην ΑΤΕΙΘ έχουν απομείνει οι 218, ενώ οι κάποτε περίπου 1.100 διδάσκοντες που προσλαμβάνονταν έκτακτα είναι πλέον γύρω στους 300. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει παγιωθεί η υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος, με τη μείωση του προϋπολογισμού να φτάνει το επίπεδο του 65%, ενώ οι δαπάνες προσωπικού έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%. Από τους περίπου 200 διοικητικούς υπαλλήλους, οι μόλις 78 που απέμειναν μετά βίας μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του Ιδρύματος.

Η «Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη» έμεινε φέτος για 8η συνεχόμενη χρονιά χωρίς θέρμανση, καθώς τα τεράστια κενά στο διοικητικό προσωπικό έχουν οδηγήσει στο να μην μπορεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια πετρελαίου. Τα αναλώσιμα γραφείου είναι σε μόνιμη έλλειψη τόσο για διδάσκοντες όσο και για διοικητικούς, που αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης δεν υπάρχουν σε μόνιμο βαθμό. Οι ολιγόμηνες συμβάσεις με τις εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, όταν λήγουν, μπορεί να χρειαστεί από μια βδομάδα έως και έναν ολόκληρο μήνα για να ανανεωθούν, διάστημα κατά το οποίο οι υπηρεσίες απουσιάζουν εντελώς.

Είναι φυσικό η κατάσταση αυτή να επηρεάζει και τους φοιτητές. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του πρώην ΑΤΕΙΘ είτε δεν λειτουργούν καθόλου είτε, στην καλύτερη, υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η υπολειτουργία του συστήματος «Πυθία», το οποίο χρησιμοποιείται για τις δηλώσεις μαθημάτων και την ανάρτηση των βαθμολογιών των φοιτητών. Χωρίς συντήρηση και διαχείριση εδώ και περίπου έναν χρόνο, είναι πλέον αδύνατο να υπάρχει ακριβής εικόνα για το ποιοι φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι σε ποια μαθήματα, και έτσι οι καθηγητές δεν μπορούν να καταχωρήσουν τις βαθμολογίες των εξετάσεων. Αυτό με τη σειρά του καθυστερεί την έκδοση των πτυχίων, ενώ η προσωρινή λύση των χειρόγραφων πτυχίων είναι πιθανό να οδηγήσει σε ζητήματα εγκυρότητας των πτυχίων των φοιτητών.

Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται τόσο το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ιδρύματος όσο και η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, με τους χρήστες, μέσα και στην περίοδο της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης, να αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις και να τη βρίσκουν συχνά εκτός λειτουργίας.

Ενα Ιδρυμα παρατημένο στη τύχη του

Περπατώντας στην «Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη» συναντά κανείς μια εικόνα που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Οι υποδομές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, χωρίς να γίνεται ουσιαστικά καμία εργασία συντήρησης ή επισκευής, η δε Τεχνική Υπηρεσία υπολειτουργεί, με ελλιπέστατο προσωπικό. Οπως μετέφεραν και εργαζόμενοι και φοιτητές που μίλησαν με τον «Ριζοσπάστη», υπάρχουν παντού σκεπές και κουφώματα τα οποία στάζουν, ενώ ό,τι χαλάει στις υποδομές (βρύσες, πόρτες, ηλεκτρολογικό υλικό κ.ά.) δεν επισκευάζεται ποτέ.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι Εστίες της «Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης», με δυναμικότητα μόλις 200 κλινών. Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς «τυχερούς» όσους από τους 15.000 φοιτητές που σπουδάζουν στα Τμήματα του πρώην ΑΤΕΙΘ καταφέρνουν να πάρουν ένα δωμάτιο στις Εστίες. Ομως η εικόνα των Εστιών, αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης, με χώρους υγιεινής που μοιράζονται οι φοιτητές να βρίσκονται μέσα στη μούχλα, με χαλασμένες τουαλέτες και νιπτήρες, δεν επιτρέπει έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ