Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΚΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τέτοιου είδους εγκλήματα δεν γεννιούνται σε κοινωνικό κενό

Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, προκειμένου να εκφράσει την οργή και αγανάκτηση των φοιτητών για τη δολοφονία της συμφοιτήτριάς τους, Καρολάιν, πήρε πρωτοβουλία να αφήσει μερικά λουλούδια στον χώρο του Πανεπιστημίου και να καταθέσει ψήφισμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Το ψήφισμα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια, ακόμα μια φορά, στην οικογένεια της συμφοιτήτριάς μας Καρολάιν, θύματος ενός τόσο αποτρόπαιου εγκλήματος από τον σύζυγό της. Εγκλημα που μέρες τώρα έχει συγκλονίσει δικαίως το λαϊκό αίσθημα, μας έχει γεμίσει οργή και αγανάκτηση.

Η Καρολάιν ήταν μόλις 20 ετών, μητέρα ενός βρέφους και φοιτήτρια στο πανεπιστήμιό μας, αν και δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τη σχολή, γιατί την εμπόδισε ο σύζυγός της.

Ως φοιτητικός σύλλογος ζητάμε να αποδοθεί άμεσα η δικαιοσύνη, με αυστηρή καταδίκη του ενόχου και κάθε ενόχου για τέτοια στυγερά εγκλήματα. Στο φως της δημοσιότητας χρειάζεται να βρεθούν και οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διευκολύνουν τους δράστες - τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες.

Γιατί τέτοιες βίαιες συμπεριφορές, που οδηγούν μέχρι και σε δολοφονίες γυναικών επειδή είναι γυναίκες, δεν γεννιούνται σε κοινωνικό κενό. Μια νέα γυναίκα είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους κίνδυνο, όσο είναι εξαρτημένη οικονομικά και κοινωνικά, όσο είναι ευάλωτη σε πιέσεις και εκβιασμούς για την πορεία των σπουδών της και της δουλειάς της, για το μέλλον της. Αυτή η άθλια πραγματικότητα που βιώνουμε γεννά και τις σάπιες αξίες του ατομισμού, του ανταγωνισμού, την αλαζονεία και την υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου.

Για να βρει μια γυναίκα το θάρρος και τη δύναμη να αποκρούσει, να αντισταθεί και να καταγγείλει, ακόμα και να φύγει από μια κακοποιητική και παθογόνα σχέση, χρειάζεται ολόπλευρη κρατική στήριξη ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, δηλαδή για να είναι οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητη.

Πώς θα στηριχθεί μια γυναίκα, ένας άνθρωπος συνολικότερα, όταν οι ελάχιστες κρατικές υποδομές και υπηρεσίες για την ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων - δηλαδή νομική, συμβουλευτική, ψυχολογική - παραμένουν υποστελεχωμένες; Οταν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ μετράνε σε ευρώ τα απαραίτητα μέτρα ενημέρωσης, στήριξης και πρόληψης που πρέπει να υπάρχουν στις γειτονιές και στους χώρους Εκπαίδευσης;

Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε κοινωνική ανισότητα, στις διακρίσεις, στη βία κατά των γυναικών, μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να υπάρξει δίχτυ προστασίας για όλα τα παιδιά(5/4/2023)
Κανένα παιδί ανυπεράσπιστο! Καμία ανοχή στη φτώχεια, στην κακοποίηση, στους βιασμούς!(18/10/2022)
Να προστατευτούν τα παιδιά(14/10/2022)
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα(15/3/2014)
Αισθήματα αγανάκτησης(30/6/2001)
Οργή και αγανάκτηση(20/3/1998)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ