Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Με τους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι

Μαχητικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ και σε άλλες περιοχές

Από την απογευματινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Από την απογευματινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων και συμμετείχαν στις απογευματινές συγκεντρώσεις που έγιναν σε Λάρισα, Καρδίτσα και Βόλο.

Στον Βόλο, μίλησε ο Δημήτρης Μαριεττάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Χρυσούλα Τασολάμπρου μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», όπου μεταξύ άλλων κατήγγειλε την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου ότι εναρμονίζεται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι «στη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 6 του Ιούνη, επέμεναν να απαριθμούν τα δήθεν θετικά του νομοσχεδίου, λες και ήταν κυβερνητικοί εκπρόσωποι».

Στην Καρδίτσα, την συγκέντρωση των σωματείων στήριξε και ο εμπορικός σύλλογος, τονίζοντας ότι η κατάργηση της Κυριακής - αργίας θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στους εργαζόμενους και στους μικρούς εμπόρους. Ομιλίες έγιναν από εκπροσώπους του Συλλόγου Γυναικών, του σωματείου πωλητών λαϊκών αγορών, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οι εργαζόμενοι σε κοινό αγώνα με τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους


Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα άλλη μια μαχητική συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο, την ώρα που στην Αθήνα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Μάλιστα εκεί, στη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι υποδέχθηκαν την αγωνιζόμενη αγροτιά με το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» την ώρα που τα τρακτέρ έφταναν στον χώρο, αναδεικνύοντας τη δύναμη της κοινής πάλης και της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, για να αποκτήσει ο αγώνας προοπτική.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκαν οι διεκδικήσεις για την επιβίωσή τους, στο πλάι των εργαζομένων που παλεύουν ενάντια στην ένταση της εκμετάλλευσης. Πιο συγκεκριμένα, οι φτωχοί αγρότες παλεύουν για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και προκαταβολών, την υλοποίηση έργων υποδομής για την προστασία της παραγωγής.

Οπως αναδείχθηκε και χτες, οι μικροί παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, αφού και φέτος ήρθαν έως και πέντε φορές αντιμέτωποι με τεράστιες ζημιές. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε έχει παγετό, βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού.

Μαζική και με παλμό η χτεσινή μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα

Βόλος
Βόλος
Δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα στα χωριά τους, έφτασαν στη Λάρισα γύρω στις 8 το απόγευμα και σχηματίζοντας κομβόι διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κορνάροντας και φωνάζοντας συνθήματα.

Εκεί απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Δαμασίου, Σαρανταπόρου, Ανάβρας Αγιάς, που ανέδειξαν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τους παγετούς.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Ανέδειξε την υποκρισία της κυβέρνησης, που αρνείται να υλοποιήσει τα αιτήματά τους, μιλώντας για τις «αντοχές της οικονομίας» ενώ την ίδια ώρα δίνει δεκάδες δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε σχέση με τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πληρωμή προκαταβολών μέχρι τέλη Ιούλη, επεσήμανε ότι αυτές έγιναν κάτω από την πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνει. Οι αγρότες όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουν, συνέχισε, γιατί οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν σε τίποτα την ουσία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος προβλέπει μια σειρά από «κόφτες», επιφέροντας μεγάλες μειώσεις στις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν.

«Οσο θα ισχύουν τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού, για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούμε το ανώτερο 61,6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74,6%, δηλαδή περίπου στα 2/3 της ζημιάς και αν γίνουν σωστές εκτιμήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Δυόμισι μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές, οι υποσχέσεις έγιναν καπνός, οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ πάνε με ρυθμό χελώνας. Δεν έχουν δώσει ακόμα προκαταβολές, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα τρέχουν, οι παραγωγοί ξοδεύονται για να καλλιεργήσουν τα χωράφια ακόμα κι αν δεν υπάρχει παραγωγή. Οι ζημιές μόνο από τον παγετό σε όλη τη χώρα ξεπερνάνε τα 400 εκατ. ευρώ και το ταμείο του ΕΛΓΑ, που στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, έχει να διαθέσει στην καλύτερη περίπτωση 155 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση, αντί να εξαγγέλλει την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, να εξασφαλίσει επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει, να μας αποζημιώνει στο 100%. Αυτό απαντάει σήμερα στις ανάγκες μας, για να προστατευόμαστε ουσιαστικά από τις φυσικές καταστροφές, να μπορούμε να μείνουμε στην παραγωγή και να επιβιώνουμε».

Πολύμορφες δράσεις και σε άλλες περιοχές

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε Λαμία, Κατερίνη και Κοζάνη. Ξεχώρισε η κινητοποίηση που οργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», με τη συμμετοχή τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, στη διασταύρωση της Νάουσας. Οι αγρότες της περιοχής, που είδαν για μια ακόμα χρονιά τους κόπους τους να καταστρέφονται από τον παγετό και το χαλάζι, διεκδικούν ακόμα πάγωμα των χρεών σε τράπεζες και ασφαλιστικούς φορείς, κατώτατη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα, ώστε να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στην Αντιπεριφέρεια Φλώρινας στις 11 π.μ. από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου και στα Χανιά στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12 μ. από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο, ενώ αύριο Παρασκευή ο Αγροτικός Σύλλογος Νότιου Πηλίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλούν σε σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ