Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Ενισχύσεις στο κεφάλαιο, τα βάρη στον λαό

Στην τελική ευθεία έχει περάσει η διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021 - 2025, το οποίο το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό η κυβέρνηση θα ενσωματώσει τις βασικές παραδοχές και τις προβλέψεις αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, ενώ ο βασικός πυλώνας της αναμενόμενης ανάκαμψης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι η πλήρης αξιοποίηση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ, σε ενιαίο πακέτο με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως άλλωστε αποτυπώνονται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν που συνεδριάζουν αύριο και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών.

Στην αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αναμένεται να επικυρωθεί και η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβράβευσε την κυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά το αντιλαϊκό της έργο, δίνοντας το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους 740 εκατ. ευρώ προς τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ εστιάζουν σε απορροφήσεις κοινοτικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2025, με «αντάλλαγμα» την παραπέρα προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης να προβλέπουν:

-- Ο μέσος ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται σε περίπου 3,9% σε ετήσια βάση, αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Το πρωτογενές έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,3% το 2022. Το 2023 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και τα επόμενα έτη θα ανέβει στην περιοχή του 2,9% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώνει τις φοροελαφρύνσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές, φορτώνοντας τα ματωμένα πλεονάσματα στον λαό.

-- Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 σε ποσοστό της τάξης του 30%, για να συνεχίσουν σε ανοδική τροχιά αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς, στο 10% σε ετήσια βάση, μέχρι το 2025.

Ελλείμματα στις πλάτες του λαού

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και του εγχώριου κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, αποτυπώνονται και στην εξέλιξη των μεγεθών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 5μηνο (Γενάρης - Μάης) το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα ύψους 8,16 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτοξεύει το έλλειμμα στα 10,8 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών εμφανίζεται στα 29,1 δισ. ευρώ, έναντι 18,4 δισ. ευρώ των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο 5μηνο του 2021.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ