Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛ
«Διαπιστευτήρια» με το «καλημέρα» για την εγκληματική κατοχή της Παλαιστίνης

Με τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης του Ισραήλ, Ομέρ Μπαρ - Λεβ, να υπερασπίζεται το... «δημοκρατικό δικαίωμα» ακροδεξιών οργανώσεων Εβραίων να πραγματοποιήσουν χτες προκλητική διαδήλωση στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για τη λεγόμενη «Μέρα της Σημαίας», και με τις κατοχικές δυνάμεις να τραυματίζουν Παλαιστίνιους διαδηλωτές, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού που ανέλαβε την Κυριακή έδωσε με το «καλημέρα» τα «διαπιστευτήριά» της για την αταλάντευτη συνέχιση του εγκλήματος κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Σημειώνεται ότι οι ακροδεξιές εβραϊκές οργανώσεις με την εν λόγω πορεία και την πρόθεσή τους να «παρελάσουν» σε συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ «γιορτάζουν» την επέτειο του πολέμου του 1967, μέσα από τον οποίο το Ισραήλ έθεσε υπό κατοχή τον ανατολικό τομέα της πόλης.

Διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα προκλητική πορεία στην Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν από το μεσημέρι στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να ανοίγει πυρ από την άλλη μεριά των συνόρων, τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν διαδηλωτή. Η «Χαμάς» προειδοποίησε για απάντηση στην προκλητική πορεία στην Ιερουσαλήμ, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πρόκληση πυρκαγιών σε ισραηλινές μεθοριακές περιοχές από μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς που χρησιμοποίησαν μικρότερες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να ακυρώσει την πορεία των ακροδεξιών οργανώσεων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της παλαιστινιακής τηλεόρασης στη Ραμάλα, ενώ η «Φατάχ» ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να σπεύσουν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Νωρίς το απόγευμα και λίγη ώρα πριν την έναρξη της περιβόητης πορείας των ακροδεξιών, Ισραηλινοί αστυνομικοί έκαναν χρήση σφαιρών καουτσούκ ενάντια σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν 17 Παλαιστίνιοι και 3 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

  • Εντονη ήταν και η αντίδραση του Παλαιστίνιου πρέσβη στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, που κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να σταματήσει την προκλητική πορεία και την κλιμάκωση των κατοχικών πρακτικών της στην Ιερουσαλήμ και σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ