Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Διαχρονικές οι ελλείψεις στη ΜΕΘ με κυβερνητικές ευθύνες

Καταπέλτης η έγγραφη απάντηση του διευθυντή της ΜΕΘ Νοσοκομείου Αγρινίου προς την 6η ΥΠΕ για την «αυξημένη θνητότητα»

Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο που απέστειλε ο διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου προς την 6η ΥΠΕ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη λειτουργία και το ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα. Τα όσα καταγγέλλει ο διευθυντής της ΜΕΘ δίνουν ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να στοχοποιήσει και να απειλήσει τους υγειονομικούς, παραπλανώντας τους συγγενείς των θυμάτων για τον πραγματικό υπαίτιο. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έδειχνε με το δάχτυλο ως υπαίτιους για τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δήλωση που έκανε ο Μ. Αραβανής, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση που επικρατεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, δέχθηκε προσωπικές απειλές από τον βουλευτή Αγρινίου της ΝΔ Μ. Σαλμά.

Οσα αναφέρονται στην απάντηση - καταγγελία του διευθυντή της ΜΕΘ (όπως αυτή δημοσιεύεται στο «agrinionews.gr») προς την 6η ΥΠΕ, ξεσκεπάζουν για πολλοστή φορά τον απάνθρωπο κι εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα, τον ασθενή πελάτη και τον υγειονομικό εργαζόμενο αναλώσιμο.

«Η ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα με αποτέλεσμα τώρα, σε καιρό πολέμου, να φαίνεται η "γύμνια μας" (...) Ολο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ Αγρινίου είναι συμπαγές και περήφανο για τους πολυετείς αγώνες και θυσίες για τη σωτηρία του κάθε δύσμοιρου βαρέως πάσχοντος που ή το ΕΚΑΒ ή κάθε συνάδελφος μάς έφερνε. Εμείς είμαστε μια ΜΕΘ μάχιμη, της πρώτης γραμμής, που δεν κάνουμε επιλογές ή διαλογές...».

Από το 2009, οι εργαζόμενοι ζητούν ενίσχυση της ΜΕΘ, όμως «τα προβλήματα έμειναν απαράλλακτα.

Με τον θάνατο, εδώ και 30 χρόνια, παλεύω καθημερινά σε πάρα πολλές και δύσκολες καταστάσεις (...). Πολλά πράγματα έπρεπε να γίνουν πρώιμα και όχι όψιμα (στελέχωση, μοριακός αναλυτής κ.λπ.) ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει Πνευμονολογική κλινική, λοιμωξιολόγο, λειτουργούντα μαγνητικό τομογράφο, φυσικοθεραπευτές - απογεύματα, νύχτα και αργίες και η ΜΕΘ χωρίς αναπνευστήρες high frequency δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Covid», αναφέρει.

Στην επιστολή του περιγράφει τα χαρακτηριστικά των ασθενών που εισάγονται στη ΜΕΘ Covid του Αγρινίου, τονίζοντας πως νοσηλεύονται ασθενείς που προέρχονται από την κλινική Covid, στους οποίους είχαν εφαρμοστεί όλες οι δέουσες θεραπείες αλλά δυστυχώς ήταν σε πολύ βαριά μορφή και δεν ανταποκρίνονταν. Σε αυτούς τους ασθενείς τελικού σταδίου η μόνη και απέλπιδα προσπάθεια ήταν η διασωλήνωση και ο αερισμός θετικής πίεσης.

«Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς επιβίωσαν ελάχιστες ώρες, κάποιοι άλλοι πάλεψαν για πάνω από μήνα αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του εξαιρετικού προσωπικού της ΜΕΘ», αναφέρει και εξηγεί ότι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιβίωση του ασθενούς είναι το «timing». Αλλωστε, «η ΜΕΘ ποτέ δεν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για το καλό του ασθενούς εγκαίρως. Η κλινική Covid-19 δεν ήταν υπό τη δικαιοδοσία και συνεπώς υπό την ευθύνη της ΜΕΘ. Η πηγή τροφοδοσίας περιστατικών της ΜΕΘ ήταν η κλινική Covid. Συνεπώς, στη ΜΕΘ έφθαναν περιστατικά τελικού σταδίου», επισημαίνει, αναδεικνύοντας επιπλέον πως είναι απαραίτητη «η έγκαιρη διασωλήνωση των ασθενών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ».

Ενώ για την κατάσταση του νοσοκομείου σημειώνει:

-- Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε over-load και burn-out.

-- Η ΜΕΘ δεν διέθετε αριθμητικά επαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ενώ απομακρύνθηκαν και δύο έμπειρες νοσηλεύτριες που εστάλησαν για ενίσχυση της Παθολογικής κλινικής. Αντί να προκηρυχθεί θέση Α' (δηλαδή με εξειδίκευση στην εντατικολογία και εμπειρία) προκηρύχθηκε για Β' και αυτή η θέση καλύφθηκε επιτέλους προ μηνός.

-- Στο παλιό νοσοκομείο υπήρχαν επτά οργανικές θέσεις εντατικολόγων με έξι κλίνες ΜΕΘ, στο παρόν νοσοκομείο υπάρχουν πέντε θέσεις εντατικολόγων με δώδεκα κλίνες...

Στο ουσιαστικό ερώτημα "τι ΜΕΘ έχετε εκεί στο Αγρίνιο;" η απάντηση είναι: "Εχουμε μία ΜΕΘ που τη θυμόμαστε όποτε την έχουμε ανάγκη και από πάνω ζητάμε και τα ρέστα. Εχουμε μία ΜΕΘ που σε τίποτα δεν την υπολογίζουμε, δεν τη σεβαστήκαμε ποτέ, που δεν την εκτιμάμε"...», σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΕΘ.

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη

Σημειώνεται ότι την τακτική της κυβέρνησης «να μεταθέσει τις ευθύνες στους άλλους, αποποιούμενη τις δικές της εγκληματικές παραλείψεις, με αποτέλεσμα την τραγική εξέλιξη της πανδημίας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας» αναδεικνύει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου μετά τα τραγικά στοιχεία για το ποσοστό θνησιμότητας στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά και συνολικά τα θέματα του κορονοϊού στην περιοχή.

Το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι «η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να γίνει το Νοσοκομείο Αγρινίου νοσοκομείο αναφοράς χωρίς να πάρει μέτρα στελέχωσής του με προσλήψεις γιατρών και ειδικευμένου προσωπικού, ενώ για 10 μήνες δεν είχαν καν μοριακό αναλυτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή της διασποράς του ιού. Και τώρα ζητάνε ευθύνες ακόμα και από το υπάρχον προσωπικό». Επομένως, «αποκλειστικά και κύρια η ευθύνη είναι της κυβέρνησης που όχι μόνο δεν πήρε μέτρα στελέχωσης αλλά ούτε έλεγξε την κατάσταση. Είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τα θύματα του κορονοϊού αλλά και άλλους ασθενείς που λόγω των ελλείψεων στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο δεν δέχονταν εγκαίρως την απαιτούμενη βοήθεια, όπως η νεαρή έγκυος από την Κατούνα».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τον λαό της περιοχής «να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, να συσπειρωθεί στα σωματεία, στους συλλόγους του και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική που κάνει τη ζωή μας κόλαση σε όλα τα επίπεδα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ