Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Το πραξικόπημα κυβέρνησης - εργοδοσίας - νόθων δεν θα περάσει!

Κάλεσμα μάχης στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Πάτρας ενόψει της απεργίας και κόντρα στα σχέδια μπλοκαρίσματος των συλλογικών διαδικασιών του ΕΚ

«

Το πραξικόπημα κυβέρνησης - εργοδοσίας - νόθων δεν νομιμοποιείται!»: Το μήνυμα αυτό έστειλε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πάτρας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, δίνοντας άμεση απάντηση στη νέα προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι συλλογικές του διαδικασίες, να μπουν εμπόδια στη δράση και τη λειτουργία του.

Οι εργαζόμενοι, τα ζωντανά σωματεία της Πάτρας προειδοποίησαν για μια ακόμα φορά ότι το Εργατικό Κέντρο θα παραμείνει στα χέρια των εργατών και όχι των εργοδοτών. Καταγγέλθηκαν οι μεθοδεύσεις μηχανισμών και νόθων, που θέλησαν με την απόφαση του Πρωτοδικείου να βάλουν εμπόδια στη δράση και τη λειτουργία του Εργατικού Κέντρου, ώστε να μην μπορούν να παρθούν αποφάσεις μπροστά στη λαίλαπα αντεργατικών μέτρων και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, δύο μέρες μετά την απόφαση του Εφετείου, που δεν δικαίωσε τις επιδιώξεις της, η ομάδα των απαξιωμένων συνδικαλιστών που ευθυγραμμίζονται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση και την απόφασή της για αρχαιρεσίες. Χείρα βοηθείας έτεινε στην προσπάθειά τους το Μονομελές Πρωτοδικείο, με μια προκλητική απόφαση, χωρίς καν να μπει στην ουσία των γελοίων και ψεύτικων ισχυρισμών των εργατοπατέρων.

Η συνέλευση του Σαββάτου επιβεβαίωσε την απόφαση για την οργάνωση της απεργίας στις 10 Ιούνη, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, προκειμένου να δοθεί ηχηρή απάντηση στους μηχανισμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση θα παραμείνει στα χέρια των εργατών, πως οι νόμοι και οι αποφάσεις δεν θα ανατρέψουν την πραγματική βούληση και θέληση των εργατών, που μέσα από πραγματικές, συλλογικές διαδικασίες μετέτρεψαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σε πραγματικό όπλο τους. Στη διαδικασία συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις που είχαν καταθέσει ψηφοδέλτιο για να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της Πάτρας είναι οι πρωταγωνιστές, σε αυτούς απολογούμαστε!

«Τρία χρόνια τώρα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Εχουμε μπει μπροστά για να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση της εργατικής τάξης κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο αυτούς. Δώσαμε μάχες κόντρα στη νοθεία και την απάτη, για να γίνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας το αποκούμπι των εργαζομένων. Για να είναι ένας ζωντανός οργανισμός αγώνα, αντίστασης και διεκδίκησης», σημείωσε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας.«Η προσπάθειά μας αυτή αναγνωρίστηκε από πλατιά τμήματα εργαζομένων, από συνδικάτα αλλά και δεκάδες μαζικούς φορείς της Πάτρας. Αυτοί άλλωστε είναι οι πρωταγωνιστές και σε αυτούς απολογούμαστε», υπογράμμισε.

«Δεν μας κάνει εντύπωση που αντί να τα βάλουν με την κυβέρνηση και την εργοδοσία επιτίθενται σε όλους εμάς», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι με τα νέα νομικά τερτίπια στα οποία καταφεύγουν οι εξαφανισμένοι από τους χώρους δουλειάς και απαξιωμένοι από τους εργαζόμενους συνδικαλιστές στρέφονται ενάντια «στους δεκάδες αντιπροσώπους, στις 5 παρατάξεις που με τους υποψηφίους τους διεκδικούν θέση ή θέσεις στο ΔΣ σε μία απόλυτα δημοκρατική και νόμιμη διαδικασία». Είναι άλλωστε οι ίδιοι «που λένε ότι έχει θετικά στοιχεία το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ότι στις 10 του Ιουνίου θα απεργήσουμε για να το βελτιώσουμε», ανέφερε. «Την απάντησή τους θα την πάρουν με την απεργία και τη συγκέντρωσή μας στις 10 Ιουνίου», τόνισε και πρόσθεσε πως οι εργάτες και οι εργάτριες θα στείλουν το μήνυμα «ότι είμαστε εδώ και δυναμώνουμε, είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες μας, χωρίς νόθους».

«Θέλουν ξανά ένα Εργατικό Κέντρο γραφειοκρατικό μηχανισμό διαχείρισης δεκάδων προγραμμάτων, αξιοποιώντας και το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Με σημαντικό χρηματικό όφελος, βεβαίως, των ίδιων των δυνάμεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Δηλαδή μηχανισμό εξαγοράς, διαφθοράς και φθοράς συνειδήσεων», κατήγγειλε στην παρέμβασή του εκ μέρους της ΔΑΣ ο Σωτήρης Παρίσης. Τον στόχο αυτό υπηρετούν τα πρόσφατα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και τα δεκάδες δικαστήρια και οι μηνύσεις που έχουν γίνει ενάντια σε συνδικαλιστές από τη συγκεκριμένη ομάδα τα τελευταία χρόνια.

«Δεν υπάρχει θέση για όλους αυτούς τους νόθους και επιχειρηματίες, τους εχθρούς της τάξης μας. Δεν υπάρχει θέση για αυτούς που επιστρατεύουν την αστυνομία και τα δικαστήρια για να τους "προστατεύσει", όπως λένε, αυτούς που βάζουν τους εργοδότες να επιτίθενται στους συνδικαλιστές που παλεύουν μέρα - νύχτα μέσα στους χώρους δουλειάς, αυτούς που βάζουν τα αφεντικά να μας απολύουν», ανέφερε. «Δεν υπάρχει θέση εδώ μέσα για όλους αυτούς που βρίσκουν σήμερα θετικά σημεία στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, το οποίο βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματά μας», πρόσθεσε, καλώντας σε πανστρατιά για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη.

Ολοι σε θέσεις μάχης!

«Κανείς για δουλειά την Πέμπτη, νεκρώνουμε τα πάντα! Ολοι στους δρόμους!»: Με το κάλεσμα αυτό η διοίκηση του ΕΚ Πάτρας «οργώνει» τους χώρους δουλειάς, καλώντας σε ενίσχυση του απεργιακού μετώπου και δίνοντας απάντηση στις πραξικοπηματικές ενέργειες των νόθων και εργατοπατέρων.

Η διοίκηση του ΕΚΠ αυτές τις μέρες πραγματοποιεί δεκάδες περιοδείες, επισκέψεις και παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους της Πάτρας για το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Και όπως σημειώνει, «είναι ελπιδοφόρο ότι δεκάδες συνδικάτα έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις, οργανώνουν τις απεργιακές φρουρές, δυναμώνοντας το απεργιακό κλίμα και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση».

Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστές ενημερώνουν και καταγγέλλουν σε κάθε επιχείρηση και χώρο δουλειάς την προσπάθεια των νόθων και εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ στην Πάτρα να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο τις νόμιμες, μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του ΕΚΠ, την ίδια τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων, που νόμιμα αποφάσισε τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών στο ΕΚΠ.

«Ολοι αυτοί το μόνο που τους νοιάζει είναι να μπλοκάρουν μια διοίκηση που μετά από δεκαετίες στάθηκε στο πλευρό της εργατικής τάξης, μπήκε μπροστά για την οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Κουβέντα δεν λένε για τα πραγματικά προβλήματα των εργατών, το μόνο που ξέρουν καλά να κάνουν είναι να σέρνουν στα δικαστήρια, κατ' εντολή των εργοδοτών, εργαζόμενους και συνδικαλιστές».

Το πρόγραμμα των περιοδειών των επόμενων ημερών από το ΕΚ Πάτρας έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη: Σε κατασκευαστικά έργα και εργοτάξια, «ΤΙΤΑΝ», ΕΛΤΑ, τράπεζες, «ΝΟΥΝΟΥ», «Amstel», εργοστάσιο μετάλλου «Λιαρομάτης», «Hellas Can», «ΒΙΑΝΕΞ», «Σκλαβενίτης», «Zara».

Αύριο Τετάρτη: «Πατραϊκή Χαρτοποιία», εργοστάσιο «Coffee Island», εργοστάσιο μετάλλου «Φραγκοπαναγιώτη», σούπερ μάρκετ «Ανδρικόπουλος» και «Βασιλόπουλος», εμπορικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ