Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Να παραλύσει η χώρα απ' άκρη σ' άκρη! Κανένας για δουλειά την Πέμπτη!

Στις 10 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Μαζική εξόρμηση στην Καρδίτσα
Μαζική εξόρμηση στην Καρδίτσα
Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα εντείνουν τη δράση τους, προετοιμάζουν την απεργιακή απάντηση και τις συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις επιπτώσεις των αντεργατικών ανατροπών στη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων, με πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς που μεταφέρει τις απεργιακές αποφάσεις, με πρακτικά μέτρα για την οργάνωση της συμμετοχής στην απεργία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν έναν στόχο: Να «νεκρώσουν» μεθαύριο εργοστάσια και καταστήματα, εργοτάξια και γραφεία, να μην κινηθούν πλοία και Μέσα Μεταφοράς. Να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή των εργαζομένων που απορρίπτουν το νομοσχέδιο και διεκδικούν την απόσυρσή του.

Εκατοντάδες αποφάσεις συνδικάτων

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να βγουν στον αγώνα για το ξήλωμα όλου του οπλοστασίου νόμων και διατάξεων για τη «διευθέτηση», το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, στη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα, στις ΣΣΕ, τις απολύσεις, που χρόνια τώρα διαμορφώνουν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Με τις αποφάσεις τους κάνουν δική τους υπόθεση την προετοιμασία της κινητοποίησης, ενισχύονται το απεργιακό μέτωπο και το αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Από το συλλαλητήριο στη Λάρισα την περασμένη Παρασκευή
Από το συλλαλητήριο στη Λάρισα την περασμένη Παρασκευή
Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Εχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας

Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν την Πέμπτη 10 Ιούνη οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). «Να μην πάει μέρα και ώρα χαμένη για τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών, μέσα και έξω από τα καράβια, στην περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων, για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει και τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ετσι, τη μέρα εκείνη θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ. Ομόφωνη απόφαση για απεργία έχει επίσης πάρει η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Coca-Cola» στα Οινόφυτα
Εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Coca-Cola» στα Οινόφυτα
Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Επίσης, σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι σιδηροδρομικοί.

ΟΕΝΓΕ: Η βαρβαρότητα δεν εκσυγχρονίζεται, δεν διευθετείται!

Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, την Πέμπτη 10 Ιούνη. Hδη αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΚΑΤ, «Θριάσιο» (αναχώρηση πούλμαν στις 9 π.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας), Σάμου (συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΕΚ Σάμου).

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κάλεσμα στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα απευθύνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους «να πάρουμε την υπόθεση της απεργίας και της επιτυχίας της στα δικά μας χέρια».

Στους δρόμους καλούν ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ

Τις αντεργατικές ανατροπές που στοχεύουν με μεγαλύτερη ένταση τη νέα γενιά των εργαζομένων καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!», τονίζει και καλεί στον αγώνα στο πλάι των εργαζομένων.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας όλες τις γυναίκες της βιοπάλης. Με το νομοσχέδιο «γίνεται και τυπικά νόμιμη η δουλειά όπου, όσο, όπως θέλει ο εργοδότης, που διαλύει τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την κάνει "λάστιχο"», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Εμποροϋπάλληλοι: «Εκσυγχρονισμός» σημαίνει εργαζόμενοι χωρίς προβλήματα υγείας και ικανοποιητικοί μισθοί

Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, κλιμακώνεται η δράση των σωματείων στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας για να φτάσει παντού το κάλεσμα του απεργιακού ξεσηκωμού. Να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη για να φρενάρουν τα ολέθρια σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών.

Κοινό απεργιακό κάλεσμα απευθύνουν στους εργαζόμενους η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Praktiker», το Εργατικό Σωματείο στη «Lidl Hellas» «Η Συναντίληψη» και το Σωματείο Εργαζομένων στη NOTOS.

Τους καλούν με μια φωνή να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο - ταφόπλακα στα δικαιώματά τους. «Εκσυγχρονισμός στη δουλειά σημαίνει εργαζόμενοι χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα, με μισθό που θα γεμίζει το ψυγείο. Σημαίνει οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να οργανώνονται στα σωματεία τους, να διεκδικούν πραγματικά σύγχρονες συνθήκες εργασίας. Σημαίνει κανένας εργαζόμενος να μη μένει χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα», σημειώνουν.

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς συνεχίζει την παρέμβασή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), που τις προηγούμενες μέρες, μέσα στη μάχη προετοιμασίας της απεργίας, ολοκλήρωσε και τις αρχαιρεσίες του με χαρακτηριστικό τη μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων. Η «Ταξική Ενότητα» στο ΣΕΤΕΠΕ υπογραμμίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων από δεκάδες μικρούς χώρους όσο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις αλλά και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά την ανέδειξαν πρώτη και αυτοδύναμη, αυξάνοντας τις ψήφους της αλλά και τους αντιπροσώπους που εξέλεξε για το ΕΚ Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδία.

«Στο πόδι» τα σωματεία στη Θεσσαλία για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο!

Στη Λάρισα, το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο. Στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία μίλησε ο Δημήτρης Τζιμούλης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση απαντώνται από την εργατική τάξη με μια πρόταση: Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Οσα ανακοίνωσε ο υπουργός της εργοδοσίας απαντώνται με έναν μονάχα τρόπο: Ολοι στο δρόμο! Ολοι στον αγώνα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν!».

Στην Καρδίτσα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων και ο Σύλλογος Γυναικών πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, μαζική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία, ενώ στα Τρίκαλα τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Οικοδόμων, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Λογιστών και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλούν σήμερα σε κινητοποίηση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενάντια στο μπαράζ κατασχέσεων στο οποίο έχει προχωρήσει ο δήμος.

Σε Στερεά και Εύβοια

Κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και σωματείων της περιοχής πραγματοποίησαν χτες εξορμήσεις σε εργοστάσια στην Ανατολική Φθιώτιδα και τη ΒΙΠΕ Λαμίας (ΠΑΚΟ, «Agroinvest», FERRO), στο αμαξοστάσιο του δήμου Λαμιέων και στα εργοτάξια του Ε65. Οι εξορμήσεις στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ θα συνεχιστούν και σήμερα, Τρίτη, ενώ στις 7 μ.μ. θα γίνει μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Λαμίας.

Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις της «Coca-Cola» στα Οινόφυτα, δίνοντας συνέχεια στη δραστηριότητα των συνδικάτων στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου, πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία αλλά και τη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα κλαδικά συνδικάτα Μετάλλου, Τροφίμων και Ποτών, Χημικής Βιομηχανίας «Ο Σπάρτακος» και Φαρμάκου της περιοχής στην κεντρική πλατεία της Θήβας την Πέμπτη 10 Ιούνη στις 10.30 το πρωί.

Την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απόφαση που πήραν οι υπόλοιπες παρατάξεις της διοίκησης (ΣΑΕΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣΚ) να μην καλέσουν συγκέντρωση στην πόλη της Θήβας και να αποφασίσουν να μετακινηθούν στην Αθήνα και στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή είναι αντιφατική, καθώς, από τη μία, σωστά μιλά για απόρριψη του αντεργατικού νομοσχεδίου και, από την άλλη, καλούν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, η ηγεσία της οποίας συνέταξε από κοινού με το υπουργείο το αντεργατικό νομοσχέδιο, έκανε ό,τι μπορούσε για να καθυστερήσει την αντίδραση των εργαζομένων και τώρα μιλάει για θετικές διατάξεις και περιθώρια βελτίωσης. Επίσης, σημειώνουν ότι η ευρύτερη περιοχή της Θήβας, των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας και παράλληλα τη μέρα της απεργίας μπορεί να προκύψουν ζητήματα σε χώρους δουλειάς που θα απαιτούν την διά ζώσης παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους για συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα συνδικάτα της περιοχής στην κεντρική πλατεία της Θήβας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ