Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να μην εφαρμοστεί ο νόμος υποβάθμισης των πτυχίων
  • Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
  • Προφορική δέσμευση απέσπασαν μετά από πολύμηνο αγώνα οι σπουδαστές

Το δίκαιο αίτημα των σπουδαστών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ για εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του νόμου που υποβαθμίζει τα πτυχία τους και μια σειρά ακόμα από ζητήματα που αφορούν τις σπουδές και τη μαθητεία μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς τον υπουργό Εργασίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τα ζητήματα που δημιουργούνται από τον νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ο οποίος μεταξύ άλλων υποβαθμίζει το πτυχίο των σχολών από το επίπεδο προσόντων 4 στο επίπεδο 3 και υποχρεώνει τους αποφοίτους να δώσουν και εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΕΠ. Οι αρνητικές εξελίξεις προβλέπεται να εφαρμοστούν από φέτος, αλλάζοντας στα μισά της χρονιάς τα δεδομένα για τους σπουδαστές.

Ο Γ. Δελής ζήτησε παράλληλα να εξασφαλιστεί εισόδημα για τους σπουδαστές που δεν βρήκαν θέση μαθητείας, αλλά και σε όσους είναι σε αναστολή. Ολα αυτά έχουν προκαλέσει δίκαια ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, τόνισε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών. Αντί να εξασφαλίσει υγειονομικά ασφαλή λειτουργία των σχολών, κατάλληλα κτίρια, σύγχρονο εξοπλισμό, εκπαιδευτικούς και μαθητεία με εισόδημα και ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο, μέσα στην πανδημία ψήφισε έναν νόμο που, όπως σημείωσε, είναι στα μέτρα των μεγαλοεπιχειρηματιών για φρέσκο, νεανικό, φτηνό, ειδικευμένο δυναμικό.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Παν. Τσακλόγλου, αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με έμφαση στην «άμεση και ουσιαστική διασύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας». Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου για τους ήδη φοιτούντες, απάντησε πως ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, από το οποίο και θα ανακοινωθεί η όποια απόφαση. Ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε των εξετάσεων πιστοποίησης, αναφέρθηκε σε ενέργειες της κυβέρνησης για τη μαθητεία και σε περιπτώσεις παρεμβάσεων στις υποδομές σχολών.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως τα πτυχία δεν υποβαθμίζονται, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφο της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας που αναγράφει ότι μέχρι το Δεκέμβρη παρείχε στους αποφοίτους πτυχίο επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 4. Επιμένοντας στην εξαίρεση των φοιτούντων από τις ρυθμίσεις υποβάθμισης, ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε τη δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΔ ότι εξετάζονται μεταβατικές διατάξεις και ανέφερε την προφορική δέσμευση από πλευράς υπουργείου Παιδείας ότι έρχεται ρύθμιση να πάρουν το πτυχίο με το καθεστώς με το οποίο μπήκαν.

Μόνο ο συλλογικός αγώνας έχει αποτελέσματα

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αττικής, μετά από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της, την Τετάρτη 2 Ιούνη, με τον γενικό γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Γ. Βούτσινο, απέσπασαν προφορική δέσμευση ότι οι ήδη φοιτούντες στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ της Α' και Β' τάξης όλης της Ελλάδας θα πάρουν το πτυχίο τους με βάση το καθεστώς υπό το οποίο μπήκαν στις σχολές.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αττικής αναφέρεται στον δύσκολο, αδιάκοπο αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα και δηλώνει πως οι σπουδαστές μέχρι να υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Τονίζει παράλληλα πως «αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η συλλογική διεκδίκηση και ο αγώνας απέναντι σε κάθε αδικία μπορεί με συλλογική προσπάθεια να έχει αποτελέσματα, να φέρει τη νίκη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ