Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
Ατέλειωτες «πρόβες πολέμου» σε Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα

Παράλληλα με τις συμφωνίες στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας που ανακοινώνει η κυβέρνηση του Κιέβου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε την περασμένη βδομάδα ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να παραδώσει προηγμένα όπλα στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και στις εθνικιστικές παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν κοντά στο Ντονμπάς, «υπό το πρόσχημα των ασκήσεων "Sea Breeze 2021" (...) όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια».

Οι ετήσιες ασκήσεις «Sea Breeze», στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διοργανώνονται από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ (28 Ιούνη - 10 Ιούλη), με συμμετοχή πολλών χωρών του ΝΑΤΟ (Βρετανίας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Λετονίας, Καναδά και Ελλάδας). Θα συμμετάσχουν περίπου 4.000 στρατιωτικοί, 40 πολεμικά πλοία και βοηθητικά σκάφη, 30 αεροσκάφη και πάνω από 100 θωρακισμένα οχήματα

Είχαν προηγηθεί οι ασκήσεις Ουκρανίας - Βρετανίας «Cossack Mace 2021» και οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Spring Storm» στην Εσθονία.

Καθώς το ΝΑΤΟ εντείνει συνολικά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη και σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Nezavisimaya Gazeta» προγραμματίζονται «συνολικά οκτώ πολυεθνικές ασκήσεις στην Ουκρανία φέτος και άλλες δύο στη Γεωργία. Μια ακόμη άσκηση που θα περιλαμβάνει μέλη του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν».

Αντίστοιχα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, αναφέρει πως ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία δυτικά της Ρωσίας και στη Βαλτική Θάλασσα, με «κύριο στόχο την αναδιάταξη ενός τμήματος των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη». Οπως είπε, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά έχουν αυξήσει τις πτήσεις στην Ευρώπη κατά 14 φορές τα τελευταία επτά χρόνια. Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ με πυραυλικά όπλα εισέρχονται συστηματικά στη Βαλτική Θάλασσα, και μάλιστα κοντά στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ. Πρόσθεσε δε ότι ο αριθμός των στρατιωτικών ασκήσεων αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το φόντο, και η Ρωσία ανακοίνωσε πως αναβαθμίζει συνεχώς τη μαχητική σύνθεση των στρατευμάτων της και θα αναπτυχθούν «περίπου 20 στρατιωτικοί σχηματισμοί και μονάδες στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή μέχρι το τέλος του έτους». Ο δε ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα συμμετάσχει σε πάνω από 20 ασκήσεις μεγάλης κλίμακας τους επόμενους έξι μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ