Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχείς πρόβες πολέμου, με «αυξημένα καθήκοντα» στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό

Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, στην αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου «Β - 52» κατά την πτήση του στο πλαίσιο της επιχείρησης «ALLIED SKY», συνοδεύτηκε από ζεύγος αεροσκαφών «F-16», κατόπιν αιτήματος της USEUCOM (η διοίκηση των Αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη).

Το βομβαρδιστικό κατά την πτήση του πάνω από την Ευρώπη συνοδεύτηκε από αεροσκάφη του Βελγίου, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα ελληνικά μαχητικά ανέλαβαν συνοδευτικό ρόλο του Β-52 εντός του FIR Σκοπίων συνεχίζοντας στο FIR Αθηνών, στη διαδρομή Θεσσαλονίκης, Βορείων Σποράδων, Αθηνών, Κυκλάδων, Κρήτης, οπότε και εξήλθαν στα νοτιοανατολικά όριά του.

Η πτήση στο FIR Σκοπίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας Αεροπορικής Αστυνόμευσης της χώρας μας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Παραπέρα, Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας συμμετείχαν από 17 Μάη έως 1 Ιούνη 2021 στην πολυεθνική άσκηση «DECISIVE STRIKE / SABER GUARDIAN-21» (DS/SG-21), η οποία έλαβε χώρα υπό το ευρύτερο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων «DEFENDER EUROPE-21» (φέρνει και παραθέτει πρόσθετες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) και πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Κρίβολακ και Πέτροβιτς της Βόρειας Μακεδονίας, με την επιπλέον συμμετοχή τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από τμήμα 13 στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και 1 ζεύγος αεροσκαφών «F-16» της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα 12 στελέχη συγκρότησαν μία Επιχειρησιακή Ομάδα (Special Operations Task Unit - SOTU) και ένα στέλεχος συμμετείχε στο επιχειρησιακό επιτελείο.

Η άσκηση «DS/SG-21» περιέλαβε πλήθος επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων, όπως βολές ατομικού οπλισμού από μικρές και μεγάλες αποστάσεις, μάχη σε κατοικημένους τόπους (Close Quarter Battle), άμεση επιθετική ενέργεια (Direct Action) σε συνδυασμό με αποστολές Close Air Support (CAS) από μαχητικά αεροσκάφη, ειδική επιτήρηση - αναγνώριση (Special Reconnaissance), A' Βοήθειες πεδίου μάχης καθώς και τερματική καθοδήγηση πυρών αεροσκαφών (Joint Terminal Attack Controller - JTAC).

«Η ελληνική συμμετοχή στην άσκηση αποδεικνύει έμπρακτα τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και εντάσσεται στο πλαίσιο στρατιωτικής διπλωματίας που εξασκεί εκμεταλλευόμενη το αξιόμαχο και την ισχύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ, το οποίο βάζει επίσης στόχο «στο εγγύς μέλλον, να συγκροτήσει Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command) για τη στελέχωση της οποίας συνεργάζεται με φίλιες Βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία», προωθώντας και εδώ τον ΝΑΤΟικό καταμερισμό και σχεδιασμό.

Εξάλλου στο ίδιο πλαίσιο, ολοκληρώθηκε από το ΓΕΕΘΑ η τρίτη ενότητα της εκπαίδευσης επί της Τυποποίησης και του Αμυντικού Σχεδιασμού ΝΑΤΟ σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας. Η εκπαίδευση διεξήχθη στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και επικεντρώθηκε κυρίως «σε τομείς που αφορούν στην επίδραση της σχεδίασης, επικαιροποίησης και εφαρμογής των προτύπων του ΝΑΤΟ στην επίτευξη Συμμαχικών Στόχων», όπως περιγράφεται αρμοδίως η στοίχιση της γείτονα στα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Αλλωστε και επισήμως αναφέρεται ότι «η εν λόγω εκπαίδευση εντάσσεται στο πλέγμα συναφών δράσεων του ΓΕΕΘΑ που πραγματοποιούνται συνεχώς από το 2019 και έχουν σκοπό τη συνδρομή των Ελληνικών ΕΔ στην υποστήριξη της εν λόγω χώρας, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης και προσαρμογής των αμυντικών της δυνατοτήτων με τις απαιτήσεις της Συμμαχίας».

Τέλος, ολοκληρώνεται σήμερα η Πολυεθνική Ασκηση «ORION-21», με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς και τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΚΑΜ) και του Λιμενικού Σώματος - Ακτοφυλακής (ΜΥΑ).

Διεξήχθησαν επιχειρησιακές δραστηριότητες, στο μεγαλύτερο μέρος του ελλαδικού χώρου (νησιωτικού και ηπειρωτικού), με τη συμμετοχή δυνάμεων και μέσων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με μεγάλο εύρος συμβατικών αντικειμένων (άμεση επιθετική ενέργεια, ειδική επιτήρηση - αναγνώριση, μη συναινετική νηοψία, έρευνα - διάσωση μάχης κ.ά.) καθώς και αντικείμενα υβριδικού πολέμου.

«Το ΓΕΕΘΑ φιλοδοξεί στο εγγύς μέλλον να καταστήσει την άσκηση "ORION", διεθνή πόλο έλξης στρατιωτικών συνεργασιών, με σκοπό να αναγνωρισθεί ως η σημαντικότερη άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στον χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου», δίνεται και εδώ αρμοδίως το ...όραμά τους να κάνουν τη χώρα ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων.

Διόλου τυχαία, μπρος και στην τέτοια ... διαθεσιμότητα, ο διοικητής της Special Operations Command Europe των ΗΠΑ υποπτέραρχος Ντέιβιντ Τέιμπορ, παρακολουθώντας χτες φάσεις της άσκησης στον Αυλώνα, τόνιζε πόσο σημαντικό είναι «να βλέπουμε πως χώρες με κοινές αξίες συνεργάζονται, μαθαίνουν η μία από την άλλη και εκπαιδεύονται μαζί. Προσμένω να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η κοινή άσκηση», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ