Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Παρουσίασε το «πράσινο» όραμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Καμουφλαρισμένη με φιλοπεριβαλλοντικό προσωπείο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «πράσινη ανάπτυξη» παρουσιάστηκε χτες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση από τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα, με παραδοχές ότι δεν υπηρετεί παρά τη στρατηγική που εκπορεύεται από την ΕΕ για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε το «όραμά» του για μια «πράσινη επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», με την «ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας», δηλαδή τη χειραγώγησή της στο πρόταγμα του κεφαλαίου για «πράσινες» μπίζνες. Αυτονόητο το γεγονός ότι στην παρέμβασή του άφησε εκτός κάδρου τους πραγματικούς ενόχους της περιβαλλοντικής καταστροφής, στους οποίους βέβαια υποσχέθηκε ένα σωρό κίνητρα και ενισχύσεις, σαν αυτά που ως κυβέρνηση θέσπισε. Και κατέδειξε σαν υπαίτιους τη ΝΔ και κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, για χάρη των οποίων, όπως είπε, η προστασία της φύσης αντιμετωπίζεται ως τροχοπέδη της ανάπτυξης. Στον αντίποδα, επιχείρησε να εμφανίσει την προστασία του περιβάλλοντος ως επιλογή οικονομικά επωφελέστερη για το εγχώριο κεφάλαιο, λέγοντας πως κλάδοι στους οποίους διατηρεί η χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η αγροτική οικονομία και ο Τουρισμός, προϋποθέτουν μια τέτοια επιλογή.

Με ανέξοδες και δίχως αντίκρισμα υποσχέσεις όπως ότι «η ελληνική πολιτεία εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη, με διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά αγαθά, όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες», όταν πρόκειται για μια επιλογή στα μέτρα των αναγκών και των συμφερόντων ενός συστήματος που εγγυάται φτώχεια στον λαό και υποβάθμιση όλων των όρων ζωής του, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές πρωτοβουλίες που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ:

Θέσπιση κυβερνητικού «συμβουλίου για την πράσινη μετάβαση», αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης με στελέχωση και εξοπλισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, προσαρμογές στην Παιδεία, ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και του θαλάσσιου σχεδιασμού, εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εισαγωγή κριτηρίου ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις, ενεργοποίηση πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ακόμα, τον παραγωγικό μετασχηματισμό με ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, κάτι που πρόλαβε μόλις χτες η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση (ρεπορτάζ σελ. 10), «πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας, προσέλκυση επενδύσεων και παροχή κινήτρων σε κρίσιμους τομείς όπως «ηλεκτροκίνηση, έξυπνα δίκτυα, ευφυής γεωργία, έξυπνες υποδομές, πρασίνισμα εφοδιαστικών αλυσίδων».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για «δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών», υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται «την προοπτική της φτώχειας και της ανεργίας», συνεπακόλουθα του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων - του οποίου ο ίδιος είναι υπέρμαχος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινη» ακρίβεια(2023-08-02 00:00:00.0)
«Κόλαφος» για τον λαό το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας(2023-05-25 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για ενισχύσεις και στα μονοπώλια των νέων τεχνολογιών(2022-12-20 00:00:00.0)
Τάζει στο κεφάλαιο ανάταξη κερδών στις πλάτες του λαού(2022-08-02 00:00:00.0)
Ντελάληδες(2021-05-28 00:00:00.0)
«Ζεστό» χρήμα και κίνητρα για «πράσινες» μπίζνες, εφιάλτης για τους κατοίκους(2020-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ