Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Οπλα μας οι παρακαταθήκες των εργατικών - λαϊκών αγώνων

Το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, πέρα από την εσωκομματική του αξία και την επίδρασή του στις εργατικές - λαϊκές μάζες, θα συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον των αστικών πολιτικών κύκλων, ακόμα και ένα μέρος της αντιδραστικής αστικής τάξης.

Και αυτοί θέλουν να ξέρουν αν θα επιμείνουμε στη στρατηγική της ανατροπής, στην ταχτική, στα κινήματα και τους θεσμούς.

Κυρίως όμως προσδοκούν από το Συνέδριό μας μία τυχόν διαρραγή υποχώρηση της ιδεολογικής, πολιτικής, οργανωτικής ενότητάς μας.

Οχι πως έχουν βίτσιο με αυτά, όμως γνωρίζουν καλά πως το ΚΚΕ αντλεί το κύρος του, πέρα από την ιδεολογία του, από τις βαθιές του ρίζες στην ψυχή του εργαζόμενου λαού και στην ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική ενότητά του, από την οποία και καθορίζονται οι στόχοι του.

Επιπλέον, ξένοι αντιδραστικοί κύκλοι και τα επιτελεία τους ενδιαφέρονται για την κατάσταση του ΔΚΚ, για τη συνολική ανασύνταξη του οποίου το ΚΚΕ παρεμβαίνει καθοριστικά.

Σύντροφοι, το οπλοστάσιό μας πέρα από την αρραγή σχέση μας με πλατιές εργατικές μάζες και τη χαλύβδινη ενότητά μας θα είναι:

1. Τα δίκια του λαού

2. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση του σοσιαλισμού ως συστήματος υπεροχής απέναντι στον καπιταλιστικό κόσμο.

3. Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα στη Σοβιετική Ενωση και οι καταχτήσεις των λαών της.

4. Η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

5. Η μεγαλειώδικη ταξική σύγκρουση με την ντόπια και ξένη αντίδραση.

Οπλα μας ακόμα στη μάχη θα είναι οι παρακαταθήκες των εργατικών - λαϊκών αγώνων και οι καταχτήσεις που κερδήθηκαν με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

Οπλα εναρμονισμένα στις νέες μορφές εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης θα αποτελέσουν η γνώση και κατανόηση των σύνθετων προβλημάτων που επωμιζόμαστε και προκύπτουν από

1. Την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας

2. Τη συντηρητικοποίηση παραπέρα της αστικής διακυβέρνησης

3. Τη γεωστρατηγικά και ενεργειακά αναβαθμισμένη Ελλάδα της αστικής τάξης.

4. Την μετά κορονοϊό εποχή στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξή της.

5. Το εξελιγμένο και πιο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο

6. Τα διάφορα οπορτουνιστικά αριστερίστικα ιδεολογικά ρεύματα που θέλουν τη γνώση μας για να καταπολεμούνται, όπως για παράδειγμα το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ: Πρόοδος ή συντήρηση.

Δυναμώνουμε την πολιτική παρέμβαση στη γειτονιά, την κοινωνική δράση στους τοπικούς θεσμούς, τη μαχητικότητα στο εργατικό κίνημα, ετοιμοπόλεμοι ιδεολογικά - πολιτικά.

Η διαρκής και μόνιμη επαφή και επικοινωνία με επιρροές, φίλους, οπαδούς, ιδίως σήμερα, σε συνθήκες απομόνωσης, προβάλλει επιταχτική, όπως επιταχτική ανάγκη είναι η συντροφικότητα να χτυπήσει ταβάνι.

Δυναμώνουμε την οργάνωση των αγώνων με το βλέμμα στην προοπτική της ανατροπής, μέσα από μικρές έστω κατακτήσεις σε πολλά μέτωπα, βάζουμε στη διεκδίκηση το σύνολο των αιτημάτων των εργαζομένων και τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας.

Σύντροφοι, τα στελέχη καλούνται, όπως πάντα, πρώτοι από όλους μας να σηκώσουν το βάρος από τα νέα σύνθετα και πιο περίπλοκα καθήκοντα.

Ιδίως σήμερα στα ζόρικα να ηγηθούν με την πείρα, την ανάλογη επεξεργασία, την εξειδίκευση της στρατηγικής μας σε κάθε μέτωπο. Κυρίως όμως με το χρέος της εμπροσθοφυλακής να εμπνεύσουν και να ξεφοβίσουν τους διστακτικούς της ριζοσπαστικοποίησης.

Σύντροφοι, ο Βλαδίμηρος Ιλιτς και οι μπολσεβίκοι έλεγαν ότι το κύρος του Κόμματος δεν διακηρύσσεται αλλά κατακτιέται με συνεπή και γεμάτο αυταπάρνηση αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δεν αρκεί λοιπόν το μοίρασμα μιας ανακοίνωσης ούτε και η κατήχηση, όπως λέει σε παρέμβασή του στον «Ριζοσπάστη» ο σ. Γόντικας.

Θέλει συζήτηση με τον κόσμο, να ακούμε τη γνώμη του, να επιδιώκουμε την πρότασή του. Και παρακάτω τα μέλη του ΚΚΕ πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Μέσα στο Κόμμα θα βρίσκουν τη δύναμη, τη συντροφική αλληλεγγύη να διαμορφώνουν κριτήρια. Εχουμε ως Κόμμα πείρα στάσης μπροστά στις δυσκολίες. Σε τελευταία ανάλυση, το βασικό κριτήριο των ενεργειών μας είναι το Κόμμα και το κύρος του.

Δεν είμαστε άνθρωποι με ανάγκες. Είμαστε το Κόμμα στο χώρο μας, στο περιβάλλον μας και κρινόμαστε από τη στάση μας σε όλα τα προβλήματα.

Σύντροφοι, με το βλέμμα στα καθήκοντα για την ανασυγκρότηση του κινήματος της εργατικής τάξης, τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας να αποφύγουμε τυχόν φαινόμενα αναμονής αντεπιτιθέμενοι τώρα για να κερδηθούν οι δυσαρεστημένοι από τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, να περπατήσει η συλλογική απειθαρχία, μοναδικό όπλο για την ανατάραξη και αμφισβήτηση μέχρι εκεί που παίρνει σήμερα της αστικής νομιμότητας και υποταγής.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή να προχωρήσει την αρχική ανίχνευση των αιτιών της ήττας, να εμβαθύνουμε ώστε να αναδειχθούν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού από τη μία και να ξεπεραστούν οριστικά όσα αρνητικά μας κράτησαν σε στασιμότητα και κόστισαν στην ιδεολογική πολιτική διαπάλη με το σύστημα της βαρβαρότητας.


Νότις Δούκας
Μέλος της ΚΟΒ Δυτικής Ρόδου του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ