Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος

Για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς παίρνουν μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

Το Σάββατο 5 Ιούνη θα γίνουν συγκεντρώσεις στην παραλία του Βόλου και στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας στις 7 μ.μ. Στη Λάρισα, μαζικές εξορμήσεις θα γίνουν σε χωριά του δήμου Τεμπών, ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας φωτοβολταϊκών στον λόφο Γκεντίκι, σε δασική έκταση.

Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκεται η πάλη ενάντια στο έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων, ενάντια στα σχέδια που προβλέπουν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.

Στις κινητοποιήσεις αυτές μαζική αναμένεται να είναι και η συμμετοχή φοιτητών - μαθητών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν πάρει αποφάσεις φοιτητικοί σύλλογοι και 15μελή σχολείων.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Βασίλης Ελευθερίου, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα, επισημαίνει: «Αντιστεκόμαστε στην άναρχη εγκατάστασή των ανεμογεννητριών, που γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση, σε πανάκριβο ρεύμα - "εμπόρευμα" για τον λαό, σε περιβαλλοντικές καταστροφές σε ορεινούς όγκους και δάση».

Χτες, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στον Βόλο, όπου ανακοινώθηκε πως το συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών στηρίζουν με αποφάσεις τους δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς της Μαγνησίας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», Κώστας Στεργίου, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «δεν είναι πρόοδος να δουλεύουμε 13 ώρες και να αναπνέουμε θανατηφόρα χημικά. Δεν θα μας ξεγελάσουν με τα φούμαρα της πράσινης ανάπτυξής τους, γιατί τη νιώθουμε στα πνευμόνια μας. Μυρίζουμε στον αέρα που αναπνέουμε τι αποτέλεσμα έχει η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, στην ποδιά των οποίων σφάζουν μια ολόκληρη πόλη. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ τη μετατροπή της πόλης μας σε αποτεφρωτήρα της Ευρώπης. Οπως σωστά λέει το σύνθημα που έβγαλαν οι μαθητές "Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, η ανάπτυξή τους είναι τοξική"».

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη διοργανώνει η «Πρωτοβουλία» συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, το Σάββατο 5 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας (Ανω Ηλιούπολη) του δήμου Παύλου Μελά.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Ενάντια στη Δυσοσμία - Ρύπανση από τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα, καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στο πάρκο στη Μουσών στον Εύοσμο (πίσω από τη ΔΕΗ), προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπορεία στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου, κατευθυνόμενη προς το χώρο του συλλαλητηρίου.

Επίσης στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Δήμου Δέλτα, που εναντιώνεται στους σχεδιασμούς για εγκατάσταση εργοστασίων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Σωματεία και φορείς καλούν τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος μαζικά στην κινητοποίηση και να παλέψει ενάντια στις αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Να βροντοφωνάξει «όχι στην καύση απορριμμάτων, όχι στις ΜΕΑ για την παραγωγή SRF-RDF, όχι στη ρύπανση από τα ΕΛΠΕ».

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Σάββατο 5/6, στις 11 π.μ., προγραμματίζει συμβολική κινητοποίηση σε κεντρικούς δρόμους και στην πλατεία της πόλης, για να εκφραστεί η καταδίκη στα σχέδια της πράσινης ανάπτυξης που προωθούνται και στην περιοχή με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.

Στην Ξάνθη

Σειρά από δράσεις έχει προγραμματίσει το Συντονιστικό Φορέων για τα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης, για την ανάδειξη του θέματος της άναρχης εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα βουνά της περιοχής.

Ολες αυτές τις μέρες, σωματεία και μαζικοί φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό πραγματοποιούν παρεμβάσεις ενημέρωσης σε πλατείες και πάρκα της Ξάνθης, ενώ το Σάββατο 5 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση, στο αμφιθέατρο της Κ. Πλατείας, στις 7.30 μ.μ.

Την Κυριακή 6 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία διαμαρτυρίας στον Λειβαδίτη, με αναχώρηση από την πλατεία Ελευθερίας στις 9.30 π.μ.

Σε όλες τις δράσεις θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ