Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αντίδραση Ισραήλ, «λύπη» ΗΠΑ για τη διενέργεια έρευνας από τον ΟΗΕ

Την αντίδραση του Ισραήλ και τη... «λύπη» των ΗΠΑ προκάλεσε η χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων 11ήμερων ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 24 χώρες, 9 ψήφισαν κατά (μεταξύ των οποίων Γερμανία και Βρετανία) και 14 απείχαν (μεταξύ τους Γαλλία και Ολλανδία). Οι ΗΠΑ έχουν καθεστώς «παρατηρητή» στο Συμβούλιο (είχαν αποχωρήσει εντελώς επί κυβέρνησης Τραμπ) και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ μετά την απόφαση εξέφρασαν τη «βαθιά λύπη» τους, τάχα γιατί «θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί»...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι «ξεπλένει μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί στην έρευνα. Η Χαμάς από την πλευρά της κάλεσε σε άμεσα βήματα για την τιμωρία του Ισραήλ.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Πακιστάν, με την ιδιότητα του «συντονιστή» του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, μιλώντας στη συνεδρίαση, επισήμανε πως έως σήμερα δεν έχει πάρει τεκμήρια που να στοιχειοθετούν τον ισχυρισμό των Ισραηλινών πως σε ορισμένα πολυώροφα κτίρια και πολυκατοικίες αμάχων γινόταν «στρατιωτική χρήση» από τη μεριά της Χαμάς. «Αν αποδειχθεί πως οι άμαχοι και οι πολιτικοί στόχοι επλήγησαν αδιακρίτως και δυσανάλογα, η επίθεση αυτή μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», ανέφερε. Αναφέρθηκε ακόμα στο ρόλο που έπαιξαν οι απειλές έξωσης δεκάδων παλαιστινιακών οικογενειών στην Ιερουσαλήμ, ενώ καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, χαρακτηρίζοντας τη χρήση τους ως «πρόδηλη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Νωρίτερα, ο Γιαχία αλ Σίνουαρ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, απαντώντας στις σχετικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ, απέρριψε κάθε σχέδιο ανοικοδόμησης που θα αποκλείει τις αρχές διοίκησης του παλαιστινιακού θύλακα, οι οποίες ελέγχονται από την ισλαμιστική οργάνωση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γάζα, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν πως δεν θα πάει ούτε δολάριο από την αμερικανική ή διεθνή βοήθεια στα χέρια της Χαμάς αποτελούν απόπειρα εμβάθυνσης των αντιθέσεων μεταξύ Χαμάς και Παλαιστινιακής Αρχής. Αλλά «δεν θα την πατήσουμε εξαιτίας αυτού του τεχνάσματος, δεν θα στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου», διαβεβαίωσε.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο Α. Μπλίνκεν συναντήθηκε χτες με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ βλέπουν την εκεχειρία Ισραήλ - Χαμάς «όχι σαν το τέλος, αλλά σαν την αρχή της βάσης για να χτίσουμε κάτι». Εξήρε επίσης τον «ζωτικό ρόλο» της Ιορδανίας στη συνεργασία της με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Ιορδανός βασιλιάς, από την άλλη, διαμαρτυρήθηκε για τις εφόδους των ισραηλινών αρχών στο τέμενος Αλ Ακσα, θυμίζοντας πως παραβιάζουν τη συμφωνία που έχει αναθέσει στη χώρα του ρόλο «κηδεμόνα» των ισλαμικών τόπων λατρείας της Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή για εξηγήσεις με αφορμή τις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν περί «κινδύνου απαρτχάιντ» στο Ισραήλ εάν δεν υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο ισραηλινό. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκ. Ασκενάζι δήλωσε στον Γάλλο πρεσβευτή πως οι δηλώσεις Λε Ντριάν είναι «απαράδεκτες, χωρίς βάση και αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα».

Τέλος, αργά προχτές βράδυ το ιρλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση για αναγνώριση και καταδίκη της «ντε φάκτο προσάρτησης» της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή άσκηση πιέσεων ή κυρώσεων σε βάρος των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται και τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή(2024-02-29 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη στήριξη της νέας φάσης της σφαγής στη Γάζα(2023-12-02 00:00:00.0)
Κινητικότητα και υποκριτική ευαισθησία(2023-11-01 00:00:00.0)
Ισραηλινές δολοφονικές προκλήσεις στη Γάζα(2012-11-15 00:00:00.0)
Υποκρισία και κάλυψη του εγκλήματος(2009-01-06 00:00:00.0)
Συνάντηση Αμπάς - «Χαμάς»(2003-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ