Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παρέμβαση για την αναβάθμιση του «διαμεσολαβητικού» ρόλου των ΗΠΑ

Μεταβαίνοντας στο Κάιρο, μετά τις προχτεσινές του επαφές σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν συνέχισε χτες την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, όπου με «μοχλό» και το Παλαιστινιακό οι ΗΠΑ επιχειρούν να ενισχύσουν τη θέση και τον ρόλο τους ως «καταλύτη» ευρύτερων διπλωματικών εξελίξεων και διεργασιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτού αναχωρήσει για την Αίγυπτο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσημη πρόσκληση του Προέδρου Μπάιντεν προς τον απερχόμενο Ισραηλινό Πρόεδρο Ρ. Ρίβλιν για επίσκεψη στις ΗΠΑ στις αρχές Ιούλη. Παράλληλα, επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» για την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στο νέο έγκλημα του κατοχικού ισραηλινού κράτους με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε συνολική αμερικανική οικονομική βοήθεια περίπου 360 εκατ. δολαρίων προς τους Παλαιστίνιους.

Στην Αίγυπτο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνάντησε τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και τον ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, επαινώντας τον ρόλο του Καΐρου στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη «Χαμάς». Παράλληλα, «εξαφανίζοντας» για μια ακόμα φορά το ζήτημα της κατοχής, παρότρυνε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση «βιώσιμης» λύσης στο Παλαιστινιακό, αναφέροντας πως ο χρόνος θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση «ευρύτερων ζητημάτων» και προκλήσεων.

Η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού ολοκληρώνεται σήμερα στην Ιορδανία.

Στην Ιερουσαλήμ μετέβη χτες και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ. Συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος ευχαρίστησε τη βρετανική κυβέρνηση για την «ισχυρή και αταλάντευτη υποστήριξη» στην «ασφάλεια» του Ισραήλ...

Την ίδια ώρα, στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την έγκριση ψηφίσματος στη Βουλή με το οποίο θα αναγνωρίζεται και θα καταγγέλλεται η ντε φάκτο προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της υπόλοιπης Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ. Η ψηφοφορία αναμενόταν να ολοκληρωθεί αργά χτες το βράδυ. Σε δηλώσεις του ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι σε περίπτωση έγκρισης του ψηφίσματος η Ιρλανδία θα μπορεί να προχωρήσει και στην άσκηση κυρώσεων, συμπεριλαμβανόμενης της απέλασης του Ισραηλινού πρέσβη από την Ιρλανδία.

Παράλληλα, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Πακιστάν, εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, απαίτησε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα συγκεντρώνει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Τέλος, χτες η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τα ψίχουλα της φετινής ανθρωπιστικής «βοήθειας» κατά... 8 εκατ. ευρώ, ώστε να φτάσουν τα 34,4 εκατομμύρια. Τα επιπλέον χρήματα αναφέρεται ότι θα δοθούν για την ανακούφιση «των πιο ευπαθών Παλαιστινίων» και για την υποστήριξη των θυμάτων της... «πρόσφατης βίας», αφού η ΕΕ αποφεύγει ακόμα και φραστικά να αναφερθεί στους βομβαρδισμούς της Γάζας από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό.

Εργαζόμενοι της «Amazon» ζητούν διακοπή των συμβολαίων με τον ισραηλινό στρατό

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις έμπρακτης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό από εργαζόμενους σε διάφορες χώρες.

Ετσι, μετά την άρνηση λιμενεργατών και συνδικάτων σε λιμάνια της Ιταλίας να φορτώσουν πλοία με όπλα για το Ισραήλ, 500 εργαζόμενοι του μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου της «Amazon» έστειλαν επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, ζητώντας να διακοπούν τα συμβόλαια της «Amazon» με τον κατοχικό ισραηλινό στρατό.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες του κόσμου, απαιτώντας να τερματιστεί η κατοχή και το ματοκύλισμα της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεχώρισαν οι κινητοποιήσεις σε Βρετανία, Γαλλία και Ιρλανδία, όπου συμμετείχαν επίσης μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ