Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ / ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ταυτόχρονες κινήσεις συντονισμού για τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές πυκνώνει πολύμορφα ο συντονισμός Κίνας - Ρωσίας απέναντι στις κινήσεις της Δύσης (φωτ. από συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών τον Μάρτη)

Russian Foreign Ministry Press

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές πυκνώνει πολύμορφα ο συντονισμός Κίνας - Ρωσίας απέναντι στις κινήσεις της Δύσης (φωτ. από συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών τον Μάρτη)
Παράλληλες επαφές υψηλού επιπέδου, για την παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού τους, πραγματοποιούν αυτές τις μέρες από τη μια μεριά ΗΠΑ και ΕΕ στις Βρυξέλλες και από την άλλη Ρωσία και Κίνα στη Μόσχα, αποτυπώνοντας τις εντεινόμενες διεργασίες που προκαλεί η μεγάλη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Θετική ενέργεια» και «αμοιβαία οφέλη» στη σχέση Κίνας - Ρωσίας

Στη Μόσχα, ολοκληρώνεται σήμερα ο τετραήμερος 16ος γύρος διαβουλεύσεων Ρωσίας - Κίνας «για ζητήματα στρατηγικής ασφάλειας». Το Πεκίνο εκπροσωπεί ο Γιανγκ Ζιετζί, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κίνας και διευθυντής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, και τη Μόσχα ο γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας Ν. Πατρούτσεφ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία στις αρχές της βδομάδας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ο Ζιετζί αναφέρθηκε στη «θετική ενέργεια» των διμερών σχέσεων και σημείωσε ότι «και οι δύο πλευρές (...) διασφαλίζουν την ανεκτίμητη παγκόσμια σταθερότητα εν μέσω αλλαγών σε όλο τον κόσμο». Χαρακτήρισε δε τις σχέσεις των δύο χωρών «τέλειο παράδειγμα μιας νέου τύπου αμοιβαίου οφέλους διεθνούς σχέσης».

Τη Δευτέρα, εξάλλου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να συμμαχήσουν ενάντια στις ΗΠΑ, απάντησε ότι «και οι δύο πλευρές είμαστε ικανοποιημένες με την τρέχουσα μορφή που έχει η συνεργασία. Μας επιτρέπει να λύσουμε κάθε διαφορά, ακόμα και στα δυσκολότερα θέματα, μέσω ενός διμερούς διαλόγου, να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα συμφέροντά μας σε πολυμερείς ενώσεις και να συντονίσουμε τις προσεγγίσεις μας στη διεθνή αρένα. Εργαζόμενες από κοινού, Ρωσία και Κίνα ασκούν μια θετική, σταθεροποιητική επιρροή σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο».

Πρώτη συνάντηση του «Διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ» απέναντι στην Κίνα

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες έγινε χτες η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του «Διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ» για τον συντονισμό τους απέναντι στην Κίνα. Τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν (που μέχρι τις 4/6 θα περιοδεύει σε Ευρώπη και Ασία) και ο γγ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Στέφανο Σανίνο.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές «συναντήθηκαν για να επιβεβαιώσουν την ισχύ της εταιρικής σχέσης ΕΕ - ΗΠΑ σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και θέματα ασφαλείας», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στις 15 Ιούνη, συζητώντας ουσιαστικά για όλα, από τις εξελίξεις σε Λευκορωσία και Μέση Ανατολή, μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια και το Αφγανιστάν.

Αναφορικά με την Κίνα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «οι σχέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Κίνα είναι πολύπλευρες και περιλαμβάνουν στοιχεία συνεργασίας, ανταγωνισμού και συστημικής αντιπαλότητας». Μεταξύ άλλων συζήτησαν και «την αξία της σημαντικής συμμετοχής της Ταϊβάν στην εργασία διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μιλώντας χτες σε εκδήλωση γερμανικού ινστιτούτου ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι επέμεινε ότι η Επενδυτική Συμφωνία ΕΕ - Κίνας (της οποίας την επικύρωση «πάγωσε» προ ημερών το Ευρωκοινοβούλιο) «δεν αποτελεί χάρη για τη μία πλευρά» και πρόσθεσε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει και να επεκτείνει την ολόπλευρη συνεργασία με την Ευρώπη». Την ίδια στιγμή, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον όρο «γενοκτονία» με τον οποίο διάφορες χώρες της ΕΕ περιγράφουν τη στάση του Πεκίνου απέναντι στους μουσουλμάνους Ουιγούρους στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ