Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλούσιο το βιογραφικό του «ακτιβιστή» Προτάσεβιτς

Είναι γεγονός ότι το βιογραφικό και η πολιτική δραστηριότητα του 26χρονου Λευκορώσου αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτάσεβιτς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρόσωπο της επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την απαγωγή του από τις αρχές της Λευκορωσίας, έχει ενεργή συμμετοχή σε νεοναζιστικά μπλοκ, ενώ ανοιχτοί είναι οι «δίαυλοί» του με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Λιθουανία από την Ελλάδα, όπου συμμετείχε ουσιαστικά στην ομάδα της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Τιχανόφσκαγια, που ήρθε στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο εν λόγω:

-- Είναι ενεργό μέλος της εθνικιστικής οργάνωσης «Pahonia», μιας πολιτοφυλακής της Λευκορωσίας που έχει προχωρήσει σε δράσεις μαζί με το νεοναζιστικό τάγμα «Αζόφ» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία.

-- Φιγουράρει άλλωστε σε φωτογραφία στο Facebook κατά τη διάρκεια των «διαδηλώσεων» στην πλατεία Μαϊντάν, το 2014, να συμμετέχει σε βανδαλισμό και καταστροφή αγάλματος του Λένιν και στη συνέχεια φωτογραφίζεται με το κομμένο κεφάλι του Λένιν, φορώντας τη σημαία της «λευκής» «Δημοκρατίας της Ρουθηνίας».

-- Το 2012 τέθηκε υπό κράτηση ως διαχειριστής ομάδων αντιπολίτευσης στα κοινωνικά δίκτυα. Τότε ήταν μέλος του Μετώπου Νεολαίας, μιας αντικομμουνιστικής, δεξιάς φιλο-ΕΕ οργάνωσης που οργάνωνε κινητοποιήσεις στον δρόμο κατά του Λουκασένκο, ενώ αγωνιζόταν και για την επέκταση της χρήσης της λευκορωσικής γλώσσας (έναντι της ρωσικής).

-- Τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2017 συμμετείχε σε σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, μέσα από τις γραμμές νεοναζιστικού μαύρου μπλοκ, όπως φαίνεται σε σχετικές φωτογραφίες. Συμμετείχε μάλιστα στην εγκατάσταση ενός προσωρινού εθνικιστικού μνημείου, αλλά και σε δράσεις «συμβολικού» καψίματος βιβλίων.

-- Τον Απρίλη του 2018 βρέθηκε στην Ουάσινγκτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για σειρά επαφών, στην «πιο σημαντική βδομάδα της ζωής» του, όπως έγραψε ο ίδιος. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε να εργάζεται στο υποστηριζόμενο οικονομικά από τις ΗΠΑ ραδιόφωνο Euroradio.fm. Αργότερα - το 2019 - δούλεψε για τον λευκορωσικό «κλάδο» του περιβόητου αμερικανικού «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη/Ράδιο Ελευθερία» (Radio Free Europe/Radio Liberty), με τις γνωστές σχέσεις με τον Τζ. Σόρος.

-- Το 2020 ήταν ιδρυτής και αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων «Nexta», ενός καναλιού στο Telegram, υποστηριζόμενου από το πολωνικό - λευκορωσικό κανάλι «Belsat». Το «Nexta», που πρωτοστάτησε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και φέρεται να χρηματοδοτείται από πολωνικές μυστικές υπηρεσίες, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, έχοντας πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας.

Από το 2019 ζούσε στην Πολωνία, από όπου είχε ζητήσει και πολιτικό άσυλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βουλευτικές και τοπικές εκλογές, με την αντιπολίτευση να καλεί σε αποχή(2024-02-27 00:00:00.0)
Αρχισε τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στη Λευκορωσία(2021-08-05 00:00:00.0)
Εντείνεται η πίεση από τη Δύση(2021-08-04 00:00:00.0)
«Σφίγγει» ο «κλοιός» των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών(2021-05-29 00:00:00.0)
Επικράτηση του Αλ. Λουκασένκο(2010-12-21 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» ΗΠΑ κι ΕΕ(2006-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ