Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στόχος να δυναμώσει η οργάνωση μπροστά σε δύσκολες μάχες

Στις κάλπες οι εργαζόμενοι του κλάδου, από 26 Μάη έως 14 Ιούνη

RIZOSPASTIS

Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων, από τις 26 Μάη έως τις 14 Ιούνη. Για τη μάχη της ενίσχυσης του Συνδικάτου, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας και τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο μιλούν στον «Ριζοσπάστη» μέλη της απερχόμενης διοίκησης.

* * *

«

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, να κάνουν το βήμα, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο, να συμμετάσχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες, να το ενισχύσουν ώστε να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, των εργοδοτών, των κομμάτων που τους υπηρετούν», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Στάθης Σταθουλόπουλος.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις στον κλάδο Φαρμάκου - Καλλυντικού παρουσιάζουν αυξημένους τζίρους, ενισχυμένα κέρδη και εξαγωγές, εξασφαλίζουν κυβερνητικές εγγυήσεις για την κρατική χρηματοδότηση των επενδυτικών τους πλάνων, οι εργαζόμενοι βγαίνουν όλο και περισσότερο χαμένοι. Οι νέες προσλήψεις γίνονται με τον κατώτατο μισθό, οι ώρες και οι μέρες δουλειάς διαρκώς ξεχειλώνουν, οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις επεκτείνονται.

Από τη μαζική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου
Από τη μαζική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου
«Το Συνδικάτο με τους αγώνες και τη δράση του είναι γνωστό στους εργαζόμενους», σημειώνει ο Στ. Σταθουλόπουλος και προσθέτει: «Το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της πενθήμερης δουλειάς και τη λειτουργία τα Σάββατα. Το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις του κλάδου από τη δράση που δεν σταμάτησε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους κι από τη μάχη που οργανώνει αυτό το διάστημα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Τώρα που η επίθεση που δεχόμαστε είναι πιο άγρια από ποτέ, η ισχυροποίηση του Συνδικάτου είναι όρος για να δώσουμε από καλύτερη θέση τη μάχη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας».

«Οι εργοδότες είναι καλά οργανωμένοι στους δικούς τους συνδικαλιστικούς φορείς και έχουν στη διάθεσή τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Υστερα από δική τους απαίτηση για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει κι άλλους που θα βάζουν ταφόπλακα στις κλαδικές Συμβάσεις, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, θα θεσμοθετούν την εργασιακή ζούγκλα. Για εμάς που με την εργασία μας παράγουμε τον πλούτο που ιδιοποιούνται μια χούφτα αφεντικά - επιχειρήσεις, η συσπείρωσή μας στο ταξικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία μας (ΟΕΦΣΕΕ) αποτελεί μονόδρομο», υπογραμμίζει.

Η επόμενη μέρα, όπως διαβεβαιώνει, θα βρει το Συνδικάτο και πάλι «στους εργασιακούς χώρους, στην προσπάθεια να οργανώσει τη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αλλά και να διεκδικήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Στη μάχη για να μην περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί, για να μπει φρένο στις απολύσεις, για να απαιτήσουμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Τη μάχη αυτή είναι υπόθεση όλων μας να τη δώσουμε με ενισχυμένες δυνάμεις».

Στη μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Οι αρχαιρεσίες γίνονται την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση έχει βγάλει από το συρτάρι και ετοιμάζεται να προωθήσει το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο με τις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες του καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις εκλογές αλλά και στις κινητοποιήσεις ενάντια στον αντεργατικό οδοστρωτήρα, ενημερώνει πλατιά για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις επιπτώσεις του στον κλάδο.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για χτύπημα στο 8ωρο και την κυριακάτικη αργία δίνουν συνέχεια στην επίθεση της εργοδοσίας, που ήδη δείχνει τα δόντια της στους εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου και τα δικαιώματά τους. «Σε έναν κλάδο που καταγράφει μεγάλη αύξηση κερδών, τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση, την άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση, την προσπάθεια να ξηλωθεί η πενθήμερη εργασία», αναφέρει ο Γιάννης Βασιλός, γραμματέας του Συνδικάτου.

Σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες η εντατικοποίηση χτυπά «κόκκινο», με υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει τη «διευθέτηση», τη δεκάωρη δουλειά χωρίς υπερωριακή αμοιβή, με ατομική ...διαπραγμάτευση εργαζόμενου - εργοδότη.

Ενώ οι φαρμακαποθήκες προσπαθούν να «σπάσουν» την πενθήμερη εργασία, να επιβάλουν δουλειά τα Σάββατα, έχοντας στα σχέδιά τους τη στήριξη δημοτικών αρχών, το νομοσχέδιο φέρνει μαζί του την «απελευθέρωση» του ωραρίου και τη δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα. Στο αίτημα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, οι εργοδότες απαντούσαν από τους προηγούμενους μήνες πως ...περίμεναν να δουν το νομοσχέδιο και τις προβλέψεις του για να ξέρουν μέσα σε ποιο πλαίσιο να συζητήσουν με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία.

«Υπάρχει αναβρασμός στους εργαζόμενους και έχει ανοίξει η συζήτηση στους χώρους δουλειάς», επισημαίνει ο Γ. Βασιλός και προσθέτει: «Εχουμε ήδη πάρει απόφαση ως απερχόμενη διοίκηση να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να απαντήσουμε με απεργία μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ηδη στις 6 Μάη μετρήσαμε απεργούς σε αρκετούς χώρους δουλειάς και συμμετείχαμε με μαζικό μπλοκ στην απεργιακή συγκέντρωση, ενώ η σχετική συζήτηση έδωσε τον τόνο και στην εκλογοαπολογιστική Γενική μας Συνέλευση».

Στις γραμμές του αγώνα η θέση των εργολαβικών εργαζομένων

Μπροστά στις αρχαιρεσίες του, το Συνδικάτο απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακή σχέση. Καλεί ιδιαίτερα τους εργολαβικούς, που αντιμετωπίζουν χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, να δυναμώσουν τις γραμμές του, να πάρουν θέση στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα.

Δίπλα στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στον τζίρο και τα κέρδη των επιχειρήσεων σταθερά ...ανοδική πορεία έχει τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των εργολαβικών εργαζομένων στον κλάδο. «Οι συνάδελφοί μας που δουλεύουν με το καθεστώς της "ενοικιαζόμενης" εργολαβικής εργασίας αντιμετωπίζουν συνθήκες δουλειάς που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω», τονίζει ο Δημήτρης Κοδέλλας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου.

Οπως εξηγεί, η εργασιακή αυτή σχέση αποτελεί ένα ακόμα «όπλο» στα χέρια της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και ο χαρακτηρισμός της «σύγχρονο δουλεμπόριο» δεν είναι απλά ένα σχήμα λόγου.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσω εργολάβων αυξάνονται συνεχώς στα πόστα της παραγωγής, στις θέσεις των πωλήσεων και της ιατρικής ενημέρωσης. Δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες μπορεί να ανανεώνονται «ακόμα και βδομάδα τη βδομάδα».

Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε μόνιμη ανασφάλεια, να μη γνωρίζουν αν θα δουλεύουν την επόμενη βδομάδα ή τον επόμενο μήνα, να περιμένουν με το τηλέφωνο στο χέρι να μάθουν αν η σύμβασή τους θα ανανεωθεί ή αν θα βρεθούν στην ανεργία. «Κάνουν την ίδια δουλειά με τους συναδέλφους τους, δουλεύουν στην ίδια μηχανή, στο ίδιο πόστο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αμείβονται χειρότερα, πληρώνονται με τον κατώτερο μισθό», σημειώνει.

«Το Συνδικάτο, όπως η Ομοσπονδία του κλάδου, διεκδικεί να μπει τέρμα στην άθλια αυτή εργασιακή σχέση, καλεί τους εργολαβικούς να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του, αναπτύσσει δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους», επισημαίνει ο Δ. Κοδέλλας.

Οπως εξηγεί, κάτω από την πίεση του κλαδικού Συνδικάτου και επιχειρησιακών σωματείων σε μια σειρά από χώρους δουλειάς η εργοδοσία έχει αναγκαστεί να υπογράψει με τους εργολαβικούς Συμβάσεις που προβλέπουν τους μισθούς και δικαιώματα με βάση την τελευταία ΣΣΕ του κλάδου.

«Το μήνυμα που στέλνουμε στους εργαζόμενους είναι πως δεν είναι μόνοι τους απέναντι στην εργοδοσία, πως έχουν στο πλευρό τους το Συνδικάτο που παλεύει και για τα δικά τους δικαιώματα», υπογραμμίζει και τονίζει πως οι εργολαβικοί έχουν πολλαπλάσιους λόγους να ενισχύσουν το κλαδικό Συνδικάτο με τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και την καθημερινή δράση του.


Ευ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ