Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
Και κίνητρα για απογείωση της μερικής απασχόλησης

Το νομοσχέδιο φέρνει άλλη μια «τομή» για την εργοδοσία, αφού προσθέτει νέα εξοντωτικά μέτρα στον εργάσιμο χρόνο ακόμα και για τους μερικά απασχολούμενους. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 56 συμπληρώνει την υπάρχουσα νομοθεσία για τη «μερική απασχόληση», δίνοντας ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα στην πλήρη απασχόληση.

Προβλέπει για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ότι «αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει» και ότι «η άρνησή του είναι αντίθετη με την καλή πίστη». Αν και τα παραπάνω προϋπήρχαν στη νομοθεσία της δουλειάς - «λάστιχο», τώρα δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να απαιτεί την «πρόσθετη εργασία» για τον μερικώς απασχολούμενο «και κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο σε σχέση με το συμφωνημένο ωράριο της ίδιας ημέρας»!

Αυτή η πρόσθετη εργασία θα αμείβεται «με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει». Ετσι, ένας 4ωρίτης θα μπορεί να είναι στη διάθεση του εργοδότη όλη μέρα (π.χ. 4 ώρες το πρωί και 4 «υπερωρίες» το απόγευμα), και οι υπερωρίες του θα αμείβονται με προσαύξηση 12% και όχι με 40% όπως οι συνάδελφοί του 8ωρίτες. Πρόκειται για ένα ακόμα κίνητρο στην εργοδοσία είτε για να αντικαταστήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με μερικής, είτε αντί να προλαμβάνει προσωπικό για 8ωρη δουλειά να προσλαμβάνει για 4ωρη, δηλαδή με 300 ευρώ, και όποτε έχει αυξημένες ανάγκες, να τους βάζει να δουλεύουν 8ωρο με μερικά ψίχουλα παραπάνω.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ