Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Λιγότεροι υγειονομικοί και ασθενείς, περισσότερα κέρδη

Πάνω από 10 δισ. ευρώ έδωσε πέρσι η γερμανική κυβέρνηση για τα άδεια κρεβάτια σε κλινικές, ενώ ασθενείς έμεναν χωρίς θεραπεία και έγκαιρη διάγνωση!

(c) dpa-Zentralbild

Το ιλιγγιώδες ποσό των 10 δισ. ευρώ έδωσε το 2020 η γερμανική κυβέρνηση σε ιδιωτικά και «μη κερδοσκοπικά» νοσοκομεία... επιδοτώντας άδεια νοσοκομειακά κρεβάτια!

Εν μέσω πανδημίας, αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν απλόχερα στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, προκειμένου να διαφυλαχτεί η κερδοφορία τους, δηλαδή να εξασφαλιστεί ότι τα έσοδά τους δεν θα μειωθούν από τη μειωμένη προσέλευση ασθενών - πελατών, την ακύρωση χειρουργείων και άλλων ιατρικών πράξεων. Παράλληλα, επιδοτήθηκαν «γενναία» και για κάθε επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ που θα δημιουργούσαν για ασθενείς με κορονοϊό και άλλα περιστατικά.

Και στη Γερμανία, στις συνθήκες της πανδημίας, αντί να παρθούν μέτρα που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού για όλες τις ασθένειες, εκατοντάδες χιλιάδες προγραμματισμένες ιατρικές επεμβάσεις και θεραπείες ακυρώθηκαν, πολλές από αυτές λόγω της διάθεσης και της «ετοιμότητας» κλινικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Την ίδια ώρα ωστόσο, η κερδοφορία των ομίλων της Υγείας εκτοξεύτηκε.

Κι ενώ οι υγειονομικές ανάγκες του λαού αυξάνουν, οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας, την ίδια ώρα που τσεπώνουν τις επιδοτήσεις, μειώνουν στα «όρια ασφαλείας» το προσωπικό τους, προκειμένου να λειτουργούν με το μικρότερο δυνατό μισθολογικό «κόστος», αποκομίζοντας το μέγιστο δυνατό κέρδος. Κι αυτό ενώ όλο και πυκνώνουν οι αναφορές γιατρών και νοσηλευτών του ιδιωτικού και «δημόσιου» τομέα Υγείας της Γερμανίας για τις δραματικές ελλείψεις, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, την κόπωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις διώχνουν ασθενείς επειδή δεν υπάρχουν υγειονομικοί να τους φροντίσουν, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει υποβαθμιστεί, ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού...

Παραλογισμός; Οχι. Αυτή είναι η «κανονικότητα» της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με τη Γερμανία μάλιστα να αποτελεί ένα από τα «μοντέλα» των αντίστοιχων προωθούμενων «μεταρρυθμίσεων» παραπέρα εμπορευματοποίησης και στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας τόσο των αμιγώς ιδιωτικών, όσο και των λεγόμενων «δημόσιων» νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια, που έδειξε τα «δόντια της» στη Γερμανία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για τον λαό αυτή η πανδημία έφερε επιδείνωση της Υγείας ή και θάνατο, για τους μεγάλους ομίλους ήταν μια «χρυσή χρονιά» κερδοφορίας.

Λουκέτα σε νοσοκομεία - εταιρείες την ώρα που σάρωνε η πανδημία...

Στη Γερμανία, όλα τα νοσοκομεία - αυτά που ανήκουν σε κρατίδια, πανεπιστήμια, εκκλησίες, «μη κερδοσκοπικούς» οργανισμούς κ.λπ. - λαμβάνουν μια συμβολική χρηματοδότηση από το κράτος και κατά βάση είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Δηλαδή βασίζονται στις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών. Δίπλα σε αυτά υπάρχουν και τα αμιγώς ιδιωτικά, που κατά κύριο λόγο ανήκουν σε μεγάλους ομίλους.

Η πανδημία έφερε τα νοσοκομεία στη Γερμανία στα όριά τους. Είχαν προηγηθεί χρόνια ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και λουκέτα σε νοσοκομεία που η λειτουργία τους δεν κρινόταν «συμφέρουσα» ή κατάργηση κρεβατιών.

Από το 2005 έως το 2019, έκλεισαν περίπου 380 «δημόσιες» και «μη κερδοσκοπικές» κλινικές, χάθηκαν σχεδόν 60.000 κρεβάτια. Ταυτόχρονα προστέθηκαν 154 νέα ιδιωτικά νοσοκομεία με 30.000 κρεβάτια. Ο αριθμός των νοσοκομειακών κρεβατιών μειώθηκε και τη χρονιά της πανδημίας, το 2020, καθώς «η πανδημία έχει επηρεάσει την οικονομική κατάσταση πολλών εταιρειών και τα νοσοκομεία δεν αποτελούν εξαίρεση», όπως παρατηρείται χαρακτηριστικά στον γερμανικό Τύπο.

Ετσι, ενώ η πανδημία σάρωνε τη χώρα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο νοσοκομεία να κλείνουν, να απειλούν ή να απειλούνται με λουκέτο, ενώ το προσωπικό τους έβγαινε σε αναστολή και εκ περιτροπής εργασία, λόγω μείωσης των εσόδων!

560 ευρώ τη μέρα για κάθε άδειο κρεβάτι!

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τον Μάρτη του 2020 προέβλεπαν τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων με 560 ευρώ τη μέρα για κάθε νοσοκομειακό κρεβάτι που έμεινε κενό και 50.000 ευρώ για κάθε επιπλέον κρεβάτι σε ΜΕΘ...

Τι δείχνει σήμερα η ...«εξίσωση»; Ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο μειώθηκε τουλάχιστον κατά 13% το 2020 σε σχέση με το 2019, ωστόσο το ίδιο διάστημα τα έσοδα των νοσοκομείων αυξήθηκαν έως και 14%! Το θέμα απασχόλησε ακόμη και τη γερμανική Βουλή, όπου σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Die Zeit» έγινε σχετική Ερώτηση τον περασμένο Αύγουστο, καθώς παρατηρήθηκε ότι τα κυβερνητικά μέτρα «μετέτρεψαν τα κενά κρεβάτια σε μηχανές χρημάτων». Τελικά «η κυβέρνηση πλήρωσε 10 δισ. ευρώ» για άδεια κρεβάτια και ακυρώσεις ιατρικών πράξεων... Στην Ερώτηση αν οι κλινικές ανέβαλαν προγραμματισμένες επεμβάσεις προκειμένου να λάβουν την κρατική επιδότηση, το υπουργείο Υγείας περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις συστηματικής αναβολής»...

Το σίγουρο είναι πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας έκαναν «χρυσές δουλειές» και αύξησαν τα κέρδη τους. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η «Zeit», η αλυσίδα ιδιωτικών νοσοκομείων «Helios» - η μεγαλύτερη στη Γερμανία με 89 κλινικές - είχε πέρυσι 600 εκατ. ευρώ κέρδη (προ φόρων), ενώ και οι ισπανικές κλινικές «Helios» είχαν άλλα 400 εκατ. Στη Γερμανία, έλαβε το 7% - 8% όλων των κρατικών ενισχύσεων, δηλαδή περίπου 740 εκατ. ευρώ. Η «Helios» ανήκει στον όμιλο υγειονομικής περίθαλψης «Fresenius» - που δραστηριοποιείται επίσης σε ιατρική τεχνολογία - με κέρδη 4,6 δισ. ευρώ το 2020.

Μείωση του προσωπικού στο ελάχιστο για μέγιστο κέρδος

Ο ίδιος όμιλος βασίστηκε και στη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού «κόστους» για να αυξήσει την κερδοφορία του. Οπως σημειώνει το ρεπορτάζ, μόνο μια κλινική του ομίλου στο Μόναχο είχε ρεκόρ κερδών στα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ περισσότερα σε σχέση με τις χρονιές πριν από την πανδημία. Σε αυτή την κλινική, στις αρχές Δεκέμβρη, ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας σάρωνε τη χώρα και οι ΜΕΘ γέμιζαν καθημερινά, 20 γιατροί απευθύνθηκαν με επιστολή τους προς τον διευθύνοντα σύμβουλο.

«Η πίεση του χρόνου και η έλλειψη προσωπικού οδηγούν σε αδυναμία των απαραίτητων διαγνώσεων, ενώ τα σφάλματα συσσωρεύονται» και «κινδυνεύει η υγεία των ασθενών», τονίζουν. «Βρισκόμαστε σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης» κι αυτό «επιτυγχάνεται» μόνο εξαιτίας «παράλογων υπερωριών». Επομένως, «θεωρήστε αυτήν την επιστολή ως προειδοποίηση», κατέληγαν οι γιατροί ζητώντας κατεπειγόντως προσλήψεις για να καλυφθούν οι συστηματικά κενές θέσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση, ούτε προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας, αλλά είναι χρόνια σε πολλά νοσοκομεία. Στο κέντρο καρδιάς της «Helios» στη Λειψία, οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη προσωπικού και μεγάλη εργασιακή πίεση. «Σχεδόν κάθε τρίτη μέρα το κέντρο ελέγχου διάσωσης αναγκάζεται να σηματοδοτεί ότι δεν θα μπορούν να γίνουν δεκτά άλλα επείγοντα (καρδιολογικά) περιστατικά», αναφέρεται.

Κι όμως, από την πλευρά του, ο όμιλος σχεδιάζει περαιτέρω μείωση προσωπικού ή και κλείσιμο νοσοκομείων. Την προηγούμενη βδομάδα ο επικεφαλής του ομίλου «Fresenius» είπε σε σχετική τηλεδιάσκεψη ότι στις κλινικές «Helios» θα υπάρξει «στοχευμένη μείωση των ικανοτήτων μας σε ιατρικό προσωπικό», ως απαραίτητο μέτρο «για να διασφαλίσουμε την κερδοφορία μας», καθώς και ενδεχόμενη «πώληση κλινικών» προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.

Δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς

Ποιες είναι οι συνέπειες για τους ασθενείς από την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας ούτε μέσα στην πανδημία;

Τα στοιχεία που δημοσίευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν πως ο αριθμός των ιατρικών περιστατικών (εκτός Covid) που αντιμετώπισαν τα γερμανικά νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20% στο διάστημα Οκτώβρης 2020 - Γενάρης 2021 (είχε προηγηθεί 27% μείωση μεταξύ Μάρτη - Μάη 2020). Τον φετινό Γενάρη οι νοσοκομειακές θεραπείες/επεμβάσεις μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά και ο αριθμός αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στο διάστημα Οκτώβρης 2020 - Γενάρης 2021 (11% λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια, 13% λιγότερα καρδιακά).

Μείωση παρουσιάζουν επίσης οι θεραπείες και διαγνώσεις του καρκίνου. Ενδεικτικά, το ίδιο διάστημα έγιναν κατά 5% λιγότερα χειρουργεία για καρκίνο του μαστού και κατά 20% λιγότερα για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η κατάσταση για τη φροντίδα των καρκινοπαθών γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, προειδοποίησαν πρόσφατα οι τρεις μεγαλύτερες οργανώσεις της χώρας - Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο, Γερμανικό Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ), Γερμανική Εταιρεία Καρκίνου (DKG).

«Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, αυτό δεν θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμες συνέπειες. Στο μέλλον θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλούς ασθενείς των οποίων ο καρκίνος ανακαλύφθηκε πολύ αργά και ως εκ τούτου οι πιθανότητες ανάκαμψης μειώνονται», εξηγεί ο πρόεδρος του DKFZ και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει: Η θνησιμότητα από καρκίνο θα ανεβαίνει στα ύψη».

Τα τρία ιδρύματα καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις ικανότητες φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο.

«Τα νέα κύματα της πανδημίας ήταν προβλέψιμα, και όμως έχουμε ξανά την έλλειψη εφοδιασμού των νοσοκομείων και μάλιστα πιο δραματική από ό,τι πριν», σημειώνει η Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε «τις προκλήσεις στο σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Οι οργανισμοί απαιτούν, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν άλλες εγκαταστάσεις για τη φροντίδα των καρκινοπαθών σε περιοχές που τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα.


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κάθε μέρα και χειρότερα» καταγγέλλουν ασθενείς και υγειονομικοί(21/4/2021)
Η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων «δείχνει τα δόντια της»(2/4/2021)
Καταγγέλλουν συνθήκες νοσηλείας που δεν τις βάζει ανθρώπου νους(24/3/2021)
Να δεις τι σου 'χω για μετά...(10/2/2021)
Πίσω από τους μύθους...(4/6/2020)
Αναβάλλονται θεραπείες και εξετάσεις καρκινοπαθών λόγω φόρτου ...πανδημίας(25/4/2020)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org