Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Κεφάλαιο και περιβάλλον

Διαβάζοντας έναν στίχο από το δεύτερο κείμενο για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια, μου δόθηκε το ερέθισμα να ασχοληθώ περαιτέρω με τις επιπτώσεις που απορρέουν από αυτή.

Είναι γεγονός ότι με την πρώτη σταγόνα βροχής πνιγόμαστε, με την πρώτη σπίθα φωτιάς καιγόμαστε, με το πρώτο κούνημα της γης καταστρέφονται λαϊκές περιουσίες και θάβονται στα συντρίμμια της απροστάτευτοι άνθρωποι. Ολα αυτά, φυσικά, γιατί τα έργα υποδομής και πρόληψης κρίνονται στη λογική κόστους - οφέλους που δεν επιφέρουν κανένα κέρδος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η λειτουργία των χωματερών παραμένει χρόνια τώρα, σκορπώντας τον καρκίνο, ενώ παράλληλα μεθοδεύεται η επέκτασή τους. Εν έτη 2021, στην αρχή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, τη στιγμή που η επιστήμη και η τεχνολογία παρουσιάζουν τα μεγαλύτερά τους επιτεύγματα, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση και διαχείριση. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι τα σκουπίδια αποτελούν χρυσό για τις κυβερνήσεις και για τον εκάστοτε επιχειρηματικό όμιλο που θα καρπωθεί τα κέρδη τους. Την ίδια στιγμή που αδιαφορούν για τις επιπτώσεις των χωματερών στην υγεία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, στον ατμοσφαιρικό αέρα, στον υδροφόρο ορίζοντα, στο δάσος κ.λπ.

Τελευταία παρατηρούμε το φαινόμενο των πυρκαγιών σε χώρους διαχείρισης υλικών ανακύκλωσης, όπως στη Μεταμόρφωση, στον Ασπρόπυργο και σε άλλα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο και τα κίνητρα, τη χρονική περίοδο μάλιστα που χώροι αποδέκτες ανακύκλωσης έχουν μπουκώσει και η ζήτηση έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα, έως και την ανυπαρξία διάθεσης.

Διαφημίζεται ολοένα και περισσότερο η ανάπτυξη μέσα από τις ΑΠΕ. Ας μην εξετάσουμε όμως ποιος επωφελείται από αυτές, διότι δεν έχει γίνει καμία μείωση στα τιμολόγια λογαριασμού, τη στιγμή που οι κατασχέσεις λόγω αδυναμίας πληρωμής συνεχίζονται και εν μέσω πανδημίας, αδιαφορώντας για τις ανάγκες που καλύπτουν.

Υπάρχει η τάση να παρουσιάζονται ως φιλικές προς το περιβάλλον οι επιλογές νέων πηγών ανάπτυξης, αλλά αλήθεια πόσο πραγματικά φιλικές μπορεί να είναι όταν αποδεδειγμένα το βλάπτουν; Είναι γνωστό ότι η λειτουργία των ανεμογεννητριών έχει σοβαρές συνέπειες στην πανίδα και κατ' επέκταση και στη χλωρίδα, λόγω του θορύβου, των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων αλλά και του τρόμου που δημιουργούν στους ζωντανούς οργανισμούς (π.χ. πτηνά), καθώς λόγω της κίνησης των πτερυγίων τους μοιάζουν με μεγάλα σκιάχτρα. Επίσης, τα φωτοβολταϊκά πάρκα επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τα μοντέρνα γυάλινα κτίρια, λόγω διάθλασης του ηλιακού φωτός. Ο λόγος επιλογής τους είναι καθαρά το μέγεθος παραγωγής τους. Γι' αυτό μένουν απέξω άλλες πηγές, όπως ο θόρυβος των πόλεων, ο όχλος των εργοστασίων και δραστηριοτήτων, τα κύματα της θάλασσας, οι μετακινήσεις υδάτινων όγκων στη θάλασσα, ακόμα και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εποχή μας διαδέχτηκε την Κρητιδική και την Ιουρασική εποχή, οι οποίες επικράτησαν στον πλανήτη μας για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια χωρίς να επιφέρουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον πλανήτη μας. Η εποχή μας ονομάστηκε ανθρωπόκενος, γιατί οι καταστροφές του περιβάλλοντος και του πλανήτη, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η εξαφάνιση ειδών και η αποψίλωση των δασών οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι όμως η ανθρώπινη δραστηριότητα που βλάπτει, γενικά κι αόριστα, ή το κυνήγι του κέρδους από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και ανάπτυξης; Δεν θα ήταν πιο δόκιμο να ονομαστεί η εποχή μας καπιταλιστόκενος καταστροφική εποχή;

Ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες, αποψιλώνει τα δάση; Αυτό ευθύνεται για τις τεράστιες καταστροφές από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (βλ. Ναπάλμ); Αυτό ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών και μέτρων πρόληψης παγκόσμια; Σε ποια χέρια βρίσκεται σήμερα η εξουσία;

Οι παραλίες, τα δάση, οι εξοχές, οι γειτονιές έχουν γεμίσει από σκουπίδια, με κυρίαρχο το πλαστικό, ενώ παράλληλα διάφορες ΜΚΟ προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα γύρω από αυτό. Στην ουσία θέλουν να κάνουν τον άνθρωπο να πειστεί ότι είναι συνυπεύθυνος, αποκρύπτοντας τις ευθύνες που έχει η καπιταλιστική παραγωγή. Βλέπεις είναι πολλά τα λεφτά, μπάρμπα! Ας αναρωτηθούμε όμως: Ο ανθρώπινος παράγοντας επέλεξε για συσκευασίες τα πολύ φθηνά υλικά του πλαστικού και του νάιλον αντί άλλων, γιατί επιφέρουν τεράστια κέρδη; Ο παράγοντας άνθρωπος επέλεξε να εμπορευματοποιήσει το σπουδαιότερο αγαθό, που είναι το νερό, και να γεμίσει ο πλανήτης με πλαστικά μπουκαλάκια, όταν από αυτήν την εκμετάλλευση έχουν ωφεληθεί τεράστιοι οικονομικοί κολοσσοί την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό;

Στον εργασιακό μου χώρο συνεργάζομαι με εργοστάσια από τη Γαλλία και την Κίνα, μέχρι 31/12/20 κάθε μήνα περίπου συσκευάζαμε ηλεκτρικά εργαλεία και μηχανές κατεστραμμένες και τις στέλναμε για ανακύκλωση σε αυτές τις χώρες, με πρώτη την Κίνα. Από 1/1/21 αυτό σταμάτησε. Η απάντησή τους ήταν: Κάντε τα ό,τι νομίζετε. Αλήθεια, οι τόνοι πλαστικών πού θα πάνε; Οι μπαταρίες από υλικά όπως νικέλιο, κάδμιο και λίθιο πού θα πάνε; Η ένωση του καδμίου με το νικέλιο εξαιτίας υψηλής θερμοκρασίας στον χώρο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ραδιενεργού ακτινοβολίας.

Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι το πρόβλημα σκουπίδια - περιβάλλον είναι καθαρά ταξικό, και ότι ο ορατός εχθρός για το περιβάλλον δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό. Οτι πιο φιλικό για το περιβάλλον, λοιπόν, είναι η εργατική εξουσία και η σοσιαλιστική επανάσταση, που από τους πρωταρχικούς της στόχους είναι η αναθεώρηση και η κατάργηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και διάθεσης. Μια εξουσία στην οποία θα χρησιμοποιούνται πηγές Ενέργειας που θα προκύπτουν από σύγχρονα ευρήματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, και που σκοπό θα έχει την ανάδειξη της ανθρώπινης ζωής και υγείας, καθώς και τη διατήρηση της ισορροπίας κάθε ζωντανού οργανισμού στον πλανήτη. Αποτελεί τη μοναδική αντικειμενική διέξοδο που μπορεί να δώσει λύσεις ακόμα και στο φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και τις συνέπειες που αυτό επιφέρει.

Αν σήμερα θέλουμε να μιλάμε για δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, θα πρέπει να μιλάμε για ένταξη στον αγώνα δυνάμεων για την ανατροπή του καπιταλισμού για την σοσιαλιστική επανάσταση με εργατική εξουσία.


Παναγιώτης Γεώργος
Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικού Τομέα Αττικής του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «φιλοπεριβαλλοντική» υποκρισία για νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνισμούς(2020-10-08 00:00:00.0)
Μια από τα ίδια από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων(2018-12-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-09-05 00:00:00.0)
Ο «πράσινος» εμπαιγμός(2009-02-06 00:00:00.0)
Η θεωρία της Γαίας και η επιστήμη(2001-06-23 00:00:00.0)
Απ' το Ρίο στο Μπουένος Αϊρες(1998-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ