Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ορισμένες σκέψεις σε σχέση με το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ, τον προσανατολισμό και τη δράση των συνοικιακών ΚΟΒ

Η αλήθεια είναι πως η δράση του Κόμματος το προηγούμενο διάστημα έγινε μέσα σε μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη περίοδο. Ιδιαίτερη, λόγω της πρόσφατης συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, που ήταν λογικό να δημιουργήσει μια χιονοστιβάδα δράσεων προς την κατεύθυνση ανάδειξης της προσφοράς του Κόμματος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, και πρωτόγνωρη, λόγω της πανδημίας που βιώνουμε από τις αρχές του 2020 και αξιοποιείται καθημερινά από την αστική τάξη της χώρας μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για να έρθουν ακόμα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα.

Οπως αναφέρεται και στο κείμενο, το Κόμμα προσπάθησε και προσπαθεί να διευρύνει την ιδεολογικοπολιτική του επιρροή στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως σε μεγάλο βαθμό η συγκεκριμένη προσπάθεια πρέπει να κριθεί ως επιτυχημένη, καθώς στα περισσότερα καίρια ζητήματα η επιρροή του στην κοινωνία είναι πολλαπλάσια του εκλογικού του ποσοστού.

Σε γενικές γραμμές, όλοι θα πρέπει να συμφωνούμε πως στις πολύ δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία ούτε υποκύψαμε σε διλήμματα και εκβιασμούς με πρόσχημα την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ούτε σταματήσαμε να αντιπαλεύουμε σε όλα τα μέτωπα την επίθεση της αστικής τάξης στα λαϊκά κεκτημένα. Τόσο στον εορτασμό της 1ης Μάη και της επετείου του Πολυτεχνείου, όσο και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων για τα τεράστια προβλήματα στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας με το άνοιγμα των σχολείων στην αρχή της σχολικής χρονιάς χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης για τον Covid-19, το Κόμμα ήταν στην πρώτη γραμμή.

Αυτό που όμως θα πρέπει να μας προβληματίσει βαθύτατα, είναι μια τεράστια αναντιστοιχία που υπάρχει σε επίπεδο λειτουργίας. Μια αναντιστοιχία που δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, αλλά την συναντάμε εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλο δηλαδή που σε επίπεδο ΚΕ γίνονται σωστές αναλύσεις και σε βάθος, αν όχι για όλα, για τα περισσότερα ζητήματα, παρόλο που τα αντανακλαστικά της ΚΕ είναι σε εγρήγορση, δεν βλέπουμε να συμβαίνει το ίδιο σε επίπεδο βάσης.

Ξεχωριστός παράγοντας που αποτυπώνει τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα του Κόμματος στην ταξική πάλη, είναι η κομματική οικοδόμηση σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, η αύξηση της δύναμης και επιρροής στη μεγάλη μάζα της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα στα νέα τμήματά της.

Αμεσο καθήκον μιας συνοικιακής ΚΟΒ είναι χτίσει ισχυρές, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις Βάσης στους μεγάλους και στρατηγικής σημασίας τόπους δουλειάς και κλάδους που ανήκουν εδαφικά στη γεωγραφική της περιοχή. Είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που αναφέρεται σχεδόν κάθε χρόνο στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων μένει ως απλή αναφορά διαιωνίζοντας μια βαλτωμένη κατάσταση. Και επειδή, σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους η επίλυση του προβλήματος, θα πρέπει να αποτελέσει στοίχημα της επόμενης 4ετίας το να γίνουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσής του. Και εξαρτάται καθαρά από εμάς διότι:

Είναι καθαρά θέμα οργάνωσης της δουλειάς μας το κατά πόσο θα μπούμε σε διαδικασία να καταγράψουμε όλους τους μαζικούς χώρους δουλειάς που υπάρχουν σε έναν δήμο και να έχουμε καταγεγραμμένο σε χαρτί τον αριθμό σε κάθε έναν από αυτούς τους χώρους.

Είναι καθαρά θέμα οργάνωσης της δουλειάς μας η εξασφάλιση της συστηματικής επικοινωνίας με τις γνωριμίες που έχουμε με εργαζόμενους, ορισμένοι από αυτούς και κοντά στο Κόμμα, που υπάρχουν σε κάθε έναν από αυτούς τους εργασιακούς χώρους. Γνωριμιών που έχουμε από το σύνολο της κοινωνικής και πολιτικής δράσης μας όπως π.χ. ένας γονέας που έχουμε επαφή μαζί του στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου που πάνε μαζί τα παιδιά μας ή τέλος πάντων ο οποιοσδήποτε μπορούμε με κάποιον τρόπο να προσεγγίσουμε.

Είναι καθαρά θέμα οργάνωσης της δουλειάς μας να έχουμε καταγράψει μια στρατηγική διείσδυσης σε κάθε έναν από αυτούς τους μαζικούς χώρους δουλειάς.

Είναι καθαρά θέμα οργάνωσης της δουλειάς μας να υπάρχει συγκεκριμένη χρέωση ανά σύντροφο, με συγκεκριμένα καθήκοντα, έτσι ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι θα πρέπει να κάνει μέχρι την επόμενη συνέλευση της ΚΟΒ.

Είναι καθαρά θέμα οργάνωσης της δουλειάς μας στο κατά πόσο το Γραφείο της ΚΟΒ θα ελέγχει στο μεσοδιάστημα μεταξύ των συνελεύσεων στο πώς προχωράνε τα καθήκοντα, αν έχουν προκύψει προβλήματα που δεν τα είχαμε προβλέψει έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει επιπλέον βοήθεια και στήριξη σε κάθε σύντροφο.

Αυτά τα 5 πολύ απλά βήματα θα μπορούσαν να κλείσουν σε μεγάλο βαθμό την αναντιστοιχία στην οποία αναφέρθηκα πριν.

Ενα ακόμα μεγάλο ερώτημα, ειδικά όσο η κατάσταση της πανδημίας είναι ακόμα παρούσα, είναι τι γίνεται με τη λειτουργία των οργανώσεων, τόσο των κομματικών όσο και των συνδικαλιστικών. Σίγουρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να σκεφτούμε εναλλακτικές μεθόδους όσο θα διαρκεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Π.χ. θα πρέπει να μας προβληματίσουν έντονα ζητήματα όπως το πώς θα οργανωθεί η παρέμβασή μας στο εργατικό κίνημα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό καθεστώς τηλεργασίας ή είναι οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας. Τόσο από απλά, πρακτικά ζητήματα, του πού θα βρεις τους εργαζόμενους για να τους ενημερώσεις για την επερχόμενη απεργία, όσο και για πιο σύνθετα ζητήματα αποτροπής νοθείας σε εκλογικές διεργασίες ενός συνδικάτου αν προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Γενικά η επόμενη περίοδος εκτιμώ πως θα είναι περίοδος σαρωτικών αλλαγών στον τομέα της εργασίας και θα πρέπει και να προσαρμόσουμε την δράση μας, αλλά και να εντείνουμε την δουλειά μας, αλλιώς είναι πολύ πιθανό το να υπάρξει επιπλέον καθίζηση του κινήματος.

Ενα ακόμα πολύ κρίσιμο ζήτημα που αναφέρει και το κείμενο στη σελ. 34 είναι αυτό της ιδεολογικής παρέμβασης της αστικής τάξης στη νεολαία. Σε σχέση με το παρελθόν αυτή η παρέμβαση γίνεται με πολύ περισσότερους τρόπους, πολύ πιο έντονα και συνεχόμενα, δημιουργώντας πολύ περισσότερους νέους που έχουν μικροαστική αντίληψη. Είναι πολύ κρίσιμο να κατανοήσουμε όλους τους τρόπους που γίνεται αυτή η στοχευμένη επίθεση στο μυαλό της σημερινής νεολαίας και να παρέμβουμε συντονισμένα και οργανωμένα και εμείς γιατί αλλιώς η ζημιά θα είναι τεράστια. Με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια 1-2 χρόνια τώρα, η αναντικατάστατη άμεση και διά ζώσης επαφή συναντάει νέες δυσκολίες, οι οποίες χρειάζεται να υπερνικηθούν με επιμονή, πείσμα και εφευρετικότητα.


Θάνος Κωνσταντόπουλος
ΚΟΒ Χολαργού - Παπάγου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ