Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ιδεολογική συνειδητότητα και μαθητική αγωνιστικότητα

Ξεκινώντας, θα ήθελα και πρέπει να υπογραμμίσω την απόλυτη συμφωνία μου με το σύνολο των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο. Ειδικότερα, στο 1ο κείμενο, τίθενται, με εξαιρετική ευθυκρισία, ζητήματα τακτικής και ιδεολογικής κατάρτισης, καθώς ασκείται μια δριμεία αυτοκριτική, τέτοια που αρμόζει σε ένα «Προλεταριακό Κόμμα Νέου Τύπου».

Αρχικά, η Κεντρική Επιτροπή ορθά εντοπίζει τις σύνθετες συνθήκες, μέσα στις οποίες καλούνται η Νεολαία και το Κόμμα να δράσουν. Εδώ εντοπίζουμε μια οξύμωρη αντίθεση της δεδομένης μας στιγμής: Ενώ, δηλαδή, το καπιταλιστικό σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με μια από τις πιο σφοδρές κρίσεις του, το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα βρίσκεται σε σημαντική υποχώρηση, καθώς αντηχεί ακόμα ο απόηχος της προ τριακονταετίας αντεπανάστασης. Η νέα σύνθετη ζοφερή πραγματικότητα δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από τη νέα πανδημία του κορονοϊού, η οποία όμως αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη βαθύτατη και πολύπλευρη σήψη του καπιταλισμού εν γένει.

Το Κόμμα μας, και συγκεκριμένα η ΚΕ και το ΠΓ στάθηκαν αντάξιοι των Αποφάσεων του 20ού Συνεδρίου, αλλά και των προσδοκιών όλων μας. Τρανή απόδειξη αποτελεί όχι μόνο η εκπλήρωση της ημερήσιας διάταξης του προηγούμενου Συνεδρίου, αλλά κυρίως το γεγονός ότι το Κόμμα κατάφερε να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως πρωτοπορίας της εργατικής τάξης ακόμα και σε απρόβλεπτες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Αποτέλεσμα της στάσης μας αυτής ήταν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της 1ης Μάη και της 17ης Νοέμβρη, καθώς και οι μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, που διακρίνονταν από έντονη μαχητικότητα και οδήγησαν στη γενικότερη ανάπτυξη του οργανωμένου μαθητικού κινήματος, με τη σύσταση Συντονιστικών Επιτροπών, με αντίστοιχα παραδείγματα και στην περιοχή μας.

Εν συνεχεία, σε μια προσπάθεια έκδηλου απολογισμού και αυτοκριτικής, η ΚΕ ευθύβολα θέτει ζητήματα της ιδεολογικής αυτομόρφωσης των στελεχών, αλλά και των μελών, θα προσέθετα εγώ. Στο σημείο αυτό εντοπίζουμε ένα ιδιαίτερα καίριο σημείο: Προάγεται, καταφανώς, σε κομβικής σημασίας το ζήτημα της ποιοτικής ανάπτυξης του συνόλου του Κόμματος και της Νεολαίας. Οσον αφορά την ποσοτική ανάπτυξη, αναμφίβολα και αυτή δεν παύει να είναι από τους κυριότερους στόχους μας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάληψη της εξουσίας. Στρέφοντας τις δυνάμεις μας και προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά αλλά και ήδη υπάρχοντα ιδεολογικά ζητήματα οπορτουνιστικού περιεχομένου, που θα ταλανίζουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και θα έχουν στόχο το Κόμμα μας (θέση 29, σελ 25, 1ο κείμενο Θέσεων).

Συμπερασματικά, η λύση στα ζητήματα «ανεπεξέργαστης δουλειάς», όπως τα χαρακτηρίζει η ΚΕ, έγκειται και στην ιδεολογική - θεωρητική θωράκιση των γραμμών μας, με εντατικοποίηση των σεμιναρίων και μαθημάτων ιδεολογικής εξοικείωσης και θεωρητικής (όχι μόνο όμως...) πρόσληψης του γνωστικού αντικειμένου του μαρξισμού - λενινισμού. Δίχως τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια δεν μπορεί να υπάρξει γόνιμη πράξη, και χωρίς πράξη είναι αδύνατος ο εμπλουτισμός της κεκτημένης πείρας, αλλά και η κατανόηση της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας. Ετσι θα ενισχυθεί και ο χαρακτήρας του Κόμματος ως συνειδητής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης και της Κοινωνικής Συμμαχίας, για να μπορεί το Κόμμα να επιδρά στο κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι, για να καθορίζει ο λαός τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Προσωπικά, ως μέλος της ΚΝΕ αλλά και Γραμματέας της ΟΒ μου, πιστεύω πως, παρά τις όποιες αδυναμίες μας, ενισχυόμαστε σε τομείς ιδεολογικής κατάρτισης αλλά και πρακτικά σε ζητήματα τακτικής. Στην οργανωτική μας ανάπτυξη, στον εμπλουτισμό της πείρας αλλά και στην ισχυροποίηση του μαθητικού κινήματος της πόλης μας καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τόσο η αποφασιστικότητα των μελών όσο και η διαρκής και ολόπλευρη στήριξη της καθοδήγησης. Με την αποφασιστική της συμβολή μετράμε βήματα μπροστά, σε όλους τους τομείς.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στο ζήτημα που εύστοχα θέτει το 1ο κείμενο των Θέσεων (θέσεις 40 - 43, σελ. 34 - 36). Η παρέμβασή μας στη νεολαία, μέσα στους χώρους που αυτή φοιτά και μορφώνεται, έχει ενισχυθεί αποφασιστικά. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, καταφέραμε να απευθυνθούμε σε ακόμα περισσότερους φίλους και συμμαθητές μας, εκλεγμένους σε συμβούλια, αλλά και απλούς μαθητές, προερχόμενους και από εργατικές - λαϊκές οικογένειες, κυρίως στον χώρο του ΕΠΑ.Λ. Εναργές παράδειγμα των παραπάνω είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές του τρέχοντος σχολικού έτους 2020 - '21, καταφέραμε να παρέμβουμε σε καταλήψεις μιας σειράς σχολείων της πόλης μας, ενώ, κυρίως, στο ΕΠΑΛ, στην κατάληψη της περιόδου τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη, καταφέραμε να καθορίσουμε το περιεχόμενο της κατάληψης, έχοντας σχεδόν ένα μόνο μήνα παρέμβασης! Ενδυναμώνουμε την επιρροή που ασκούμε, ιδεολογική και πολιτική, διαμορφώνοντας σαφείς προοπτικές, εν ευθέτω χρόνω, οργανωτικής ανάπτυξης της ΟΒ, με εκρίζωση της ενδοσχολικής αστικής προπαγάνδας που εντέχνως προωθεί η άρχουσα τάξη.

Συνοψίζοντας, τα κείμενα των Θέσεων της ΚΕ συνιστούν ένα «όπλο» στα χέρια μας, για γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με ακόμα περισσότερους, προερχόμενους από τα πιο χειμαζόμενα, από την εκμετάλλευση, στρώματα της κοινωνίας.


Χρήστος Καλημάνης
Γραμματέας της Μαθητικής ΟΒ Βέροιας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ