Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κλίμα ξεσηκωμού από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο! 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο διεκδικούν τα συνδικάτα

Σε θέσεις μάχης για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, και για να ξηλωθεί συνολικά το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο, πάνω στο οποίο «πατάει» και το νέο έκτρωμα, βρίσκονται Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου - οδοστρωτήρα για το 8ωρο, την αργία της Κυριακής, τη δράση και τη λειτουργία των σωματείων, βρήκε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε πλήρη ετοιμότητα, αφού έγινε λίγες μέρες μετά την πανεργατική απεργία στις 6 Μάη. Με μια πλούσια δράση συζητούν πλατιά με τους εργαζόμενους για τις αντεργατικές ρυθμίσεις και τις επιπτώσεις τους στη ζωή τους. Με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σημαίνουν συναγερμό σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, απαιτώντας να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Τα σωματεία που στην Αττική και αλλού πραγματοποιούν συσκέψεις οργάνωσης της πάλης προκρίνουν μεταξύ άλλων τη διεκδίκηση για την κατάργηση των νόμων «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων, όπως και του «μίνι Εργασιακού» του Βρούτση το οποίο πέρασε εν μέσω πανδημίας. Θα επανέλθουν μάλιστα με επικαιροποιημένο σχέδιο νόμου στη βάση της απόφασης των 530 σωματείων που αφορούσε Συλλογικές Συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις.

Μέσα από όλη αυτή τη δραστηριότητα που απλώνεται σε κάθε πόλη, διαμορφώνεται ήδη απεργιακό μέτωπο για τις πρώτες μέρες του Ιούνη, μέσα από σχετικές αποφάσεις, με κεντρικό αίτημα να μη φτάσει καν το αντεργατικό έκτρωμα προς ψήφιση στη Βουλή.

Διαμαρτυρία αύριο στο υπουργείο Εργασίας από το ΣΕΤΗΠ

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί τους εργαζόμενους και τα επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, διεκδικώντας να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο και να καταργηθούν όλοι οι αντίστοιχοι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, το Συνδικάτο προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 23 Μάη, στις 10.30 π.μ. στην Πολυτεχνειούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου), προετοιμάζοντας την απεργιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του. «Απέναντι στον μεσαίωνα που ετοιμάζουν για εμάς, οι εργαζόμενοι αντιτάσσουμε το δικό μας σχέδιο. Ενα σχέδιο που περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του εργάσιμου χρόνου, κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνολικά μισθούς και δικαιώματα αντίστοιχα της εποχής μας και της τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις ρυθμίσεις που μεγεθύνουν την απλήρωτη δουλειά

Σε συγκεντρώσεις - συσκέψεις με τα μέλη του σε μια σειρά περιοχές προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «New Sia» (πρώην «First Data»), με στόχο την ενημέρωσή τους για τις προβλέψεις του αντεργατικού νομοσχεδίου και την οργάνωση της δικής τους απάντησης. Με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, το Σωματείο καλεί σε συγκεντρώσεις στις παρακάτω γειτονιές: Σήμερα, στις 5 μ.μ., στον Αγιο Στέφανο (πλατεία Μαρίνου Αντύπα). Αύριο, στις 6 μ.μ., στο Περιστέρι (πλατεία Αγίου Αντωνίου). Το Σάββατο 22 Μάη, στις 6 μ.μ., στα Ανω Πατήσια (πλατεία Αγίας Βαρβάρας, μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ). Την Κυριακή 23 Μάη, στις 6 μ.μ., στο Καπανδρίτι.

«Ας αναλογιστούμε τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία μας να είμαστε μπροστά σε μια οθόνη και με τα ακουστικά 10-11 ώρες ημερησίως, κάθε φορά που θα υπάρχει αυξημένη δουλειά», σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon» και στηλιτεύει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται ότι η «διευθέτηση» ...διευκολύνει την εργαζόμενη μητέρα «να δουλεύει 4 μέρες 10ωρα και την πέμπτη μέρα να κάθεται να βλέπει τα παιδιά της», ενώ την ίδια στιγμή καταργεί την αργία της Κυριακής για δεκάδες ακόμα κλάδους και ειδικότητες.

«Οχι» στις «ανατροπές του αιώνα» λένε και οι μισθωτοί δικηγόροι

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 22 Μάη στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως (Αγίας Φιλοθέης 5Β), με θέμα «Αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο. Λέμε όχι στις "ανατροπές του αιώνα"». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου, η Χαρά Μαρκατσέλη, δικηγόρος, και η Αφροδίτη Ρέτζιου, γιατρός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Το Σωματείο πραγματοποιεί εξορμήσεις σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και στα δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά, καλώντας σε συμμετοχή στην εκδήλωση, ενώ έχει αναρτήσει πανό και αφίσες στα δικαστήρια.

Συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο

Μαζική εξόρμηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης μέλη των συνδικάτων της Μεσσηνίας, ενώ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ενημερώνοντας τον λαό της πόλης για την αντεργατική λαίλαπα που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις σωματείων σε μια σειρά πόλεις:

Κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας.

Επίσης σήμερα, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις οργανώνονται στην Κρήτη: Στο Ηράκλειο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στα Χανιά στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στο Ρέθυμνο στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο.

Την ίδια μέρα η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης διοργανώνει συγκέντρωση - πικετοφορία στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Σωματεία της Εύβοιας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, έχουν αποφασίσει κινητοποίηση στη Χαλκίδα αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην οδό Αβάντων, στο ύψος του Αγίου Νικολάου.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Σήμερα Πέμπτη:

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη στις 7 μ.μ., στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, και καλεί σε συμμετοχή όλα τα σωματεία του κλάδου των Κατασκευών.

-- Σύσκεψη σωματείων πραγματοποιείται και στην Καβάλα, στο Πάρκο Φαλήρου στις 7 μ.μ.

Αύριο Παρασκευή:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα των γραφείων του.

Το Σάββατο 22 Μάη:

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα).

Την Κυριακή 23 Μάη:

-- Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη, στις 7 μ.μ. στο Θεατράκι του πάρκου Αγίου Δημητρίου.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ν. Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα καλούν σε σύσκεψη στις 11 π.μ., στο πάρκο Αγίου Γεωργίου στα Γιαννιτσά.

Τη Δευτέρα 24 Μάη:

-- Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στις προβλήτες στο λιμάνι του Πειραιά σε σύσκεψη στις 12 μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19).

Την Τετάρτη 26 Μάη:

-- Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, κάτω από τα γραφεία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι στους δρόμους - ξεσηκωμός ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους(2023-09-15 00:00:00.0)
Σε απεργιακούς ρυθμούς η δράση των συνδικάτων για τις 9 Νοέμβρη(2022-09-30 00:00:00.0)
Δράσεις για τη διεκδίκηση ΣΣΕ στους κλάδους(2022-05-21 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αγωνιστική δράση(2021-05-15 00:00:00.0)
Στις 6 Μάη η πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο!(2021-04-17 00:00:00.0)
Νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη ενάντια στο πολυνομοσχέδιο(2019-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ