Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οργανώνονται και κλιμακώνουν την πάλη τα σωματεία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Η οργάνωση νέας απεργίας τις πρώτες μέρες του Ιούνη συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου και συνδικάτων

Την κλιμάκωση της δράσης τους και την οργάνωση απεργιακής απάντησης συζήτησαν σε σύσκεψη, χτες το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και σωματεία - μέλη του. Καθώς το Εργατικό Κέντρο έχει πάρει ήδη απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση ώστε να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, στη σύσκεψη συζητήθηκε η οργάνωση απεργίας τις πρώτες μέρες του Ιούνη (1, 2 ή 3 Ιούνη), σε συνεννόηση με Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Σκοπός της σημερινής μας σύσκεψης είναι να κλιμακώσουμε και μαχητικά να προετοιμάσουμε νέα αγωνιστική απεργιακή απάντηση στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα», επισήμανε στην εισηγητική του ομιλία ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Αναφερόμενος στην επιτυχημένη απεργία στις 6 Μάη, οπότε «νέκρωσαν» το λιμάνι, τα πλοία, οι προβλήτες και η Ζώνη, κάλεσε σωματεία και εργαζόμενους να προετοιμάσουν τη νέα μάχη, εντείνοντας τις πρωτοβουλίες τους στους χώρους δουλειάς. «Να γίνει πράξη στους χώρους δουλειάς και υπόθεση των εργαζομένων το σύνθημα "Κάτω τα ξερά σας από το 8ωρο!"», τόνισε.

Ωρα μάχης και ευθύνης για τα σωματεία

«Είναι ώρα μάχης!», υπογράμμισε και κάλεσε σε προκήρυξη απεργίας τις πρώτες μέρες του Ιούνη. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να είναι ενιαία η απάντηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με καθολική συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οπως και να έχει, αν η κυβέρνηση τολμήσει να αιφνιδιάσει, να υπάρχει άμεση απεργιακή απάντηση», πρόσθεσε.

Ο Μ. Μπεκρής σχολίασε και «φωνές» που ακούγονται στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και οι οποίες καλούν την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να αναλάβει τον ρόλο του «οργανωτή» των κινητοποιήσεων. Ξεκαθάρισε πως η ηγετική ομάδα της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης έχει αποδειχθεί από «τα έργα και τις ημέρες» της «στρατευμένος σύμμαχος της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και του κράτους». Σε κάθε κρίσιμο ζήτημα «πήρε θέση απέναντι στους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους», έσπευσε να μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε αργία, ενώ μπροστά στο νομοσχέδιο - ταφόπλακα για το 8ωρο θέλει να κάνει ...εποικοδομητική κριτική και διάλογο, την ώρα που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την απόσυρσή του, να μην κατατεθεί καν στη Βουλή.

Ειδικά οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, όπως υπενθύμισε ο Μ. Μπεκρής, δεν ξεχνούν την απαράδεκτη στάση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, καθώς «αρνήθηκε να καλύψει τη σκληρή απεργία μας απέναντι στην COSCO», όταν τα δικαστήρια έβγαλαν παράνομη και καταχρηστική την κάλυψη που έδινε το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και στη συνέχεια το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Αυτοί οι εργατοπατέρες θα οργανώσουν τον αγώνα των εργατών, των σωματείων και των συνδικάτων;», αναρωτήθηκε.

Οργανώνεται η μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς

Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης για απεργία με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, τόνισε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης, οργάνωσης και αγωνιστικής κινητοποίησης μέσα στους χώρους δουλειάς. «Από αύριο κιόλας πρέπει να οργανωθούν με ευθύνη των ΔΣ των σωματείων και των συνδικάτων Γενικές Συνελεύσεις σωματείων και να παίρνονται απεργιακές αποφάσεις. Τα ΔΣ να βγάλουν τα καλέσματά τους και να "οργώσουν" τους χώρους δουλειάς του Πειραιά. Να οργανωθούν συσκέψεις - συζητήσεις με εργαζόμενους μέσα σε εργασιακούς χώρους, περιοδείες και εξορμήσεις, για να σημάνει γενικός ξεσηκωμός», σημείωσε. Κάλεσε εργαζόμενους και σωματεία να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε «κυψέλες αγωνιστικών διεργασιών» και να σχεδιάσουν τη μαζική ενημέρωση της εργατικής τάξης «μέσα στις γειτονιές και στις πλατείες της πόλης μας, μέσα εκεί που ζουν ο κάθε εργαζόμενος και τα παιδιά του».

Στη σύσκεψη, όπου τον λόγο πήραν κι άλλοι συνδικαλιστές από σωματεία που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά, συμμετείχαν επίσης το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας (παράρτημα Πειραιά), η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, η ΠΕΝΕΝ, η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Καθαριστριών - Καθαριστών, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, Ναυπηγοξυλουργών, Χημικής Βιομηχανίας, Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Επισιτισμού - Τουρισμού (παράρτημα Πειραιά), Επαγγελματιών Οδηγών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ν. Πλουμπίδης», ο ΠΑΣΕΝΤ, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και Νίκαιας - Κορυδαλλού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλημμυρίζουμε τους δρόμους σήμερα στα πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα(2021-06-03 00:00:00.0)
Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας(2021-05-22 00:00:00.0)
Σε όλη τη χώρα απλώνεται η δράση Συνδικάτων και Ομοσπονδιών(2021-05-18 00:00:00.0)
Συνέχεια στον αγώνα με την πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς(2020-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ