Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Συμφωνία για το Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανακοίνωσαν χτες ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του Μελλοντικού Εναέριου Συστήματος Μάχης (SCAF). Συγκεκριμένα, συμφώνησαν στην υπογραφή των συμβολαίων μελέτης του SCAF, τα οποία θα οδηγήσουν στην κατασκευή ενός πρωτοτύπου το 2027, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «κοινής άμυνας» της ΕΕ. Το εκτιμώμενο κόστος του σχεδίου υπολογίζεται σε πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται, περισσότερο από ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς, το πρόγραμμα είναι ένα «σύστημα συστημάτων» που πλαισιώνουν ένα αεροσκάφος με συνοδευτικά drones. Το σύνολο συνδέεται μέσω ενός «cloud μάχης» με τα άλλα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε μία πολεμική επιχείρηση.

Οι υπουργοί Αμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας Φλοράνς Παρλί, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ και Μαργκαρίτα Ρόμπλες, αντίστοιχα, χαρακτήρισαν τη συμφωνία «ισορροπημένη». Το Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης, που ξεκίνησε το 2017 από τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα αντικαταστήσει στον ορίζοντα του 2040 τα μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» και «Eurofighter». Στην ανάπτυξή του συμμετέχουν η γαλλική «Dassault Aviation», η «Airbus» και η ισπανική «Indra».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ