Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Επαφές σε Δανία και Ισλανδία ενόψει του Αρκτικού Συμβουλίου

Τη Δανία επισκέφτηκε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ενώ στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του θα επισκεφτεί ακόμα τη Γροιλανδία και την Ισλανδία, όπου την Πέμπτη θα συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του Αρκτικού Συμβουλίου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Δανία, Σουηδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία) στο Ρέικιαβικ.

Φέτος την κυλιόμενη διετή προεδρία του Συμβουλίου αναλαμβάνει η Ρωσία, στο φόντο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην πλούσια σε πόρους και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας περιοχή της Αρκτικής. Εκτός των χωρών του Αρκτικού Συμβουλίου, μάλιστα, αξιοσημείωτες είναι και οι προσπάθειες της Κίνας να αυξήσει την επενδυτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως κράτος «κοντά στην Αρκτική».

Κατά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία «της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών». Τα παραπάνω αποτελούν πεδία για νέες χρυσοφόρες επενδύσεις συσσωρευμένων κεφαλαίων, την ίδια ώρα βέβαια που όλα τα κράτη της Αρκτικής βλέπουν ως ευκαιρία το λιώσιμο των πάγων, που ενδέχεται να ανοίξει νέους εμπορικούς δρόμους και να αποκαλύψει τον ορυκτό πλούτο της.

Οι Μπλίνκεν και Φρεντέρικσεν συζήτησαν επίσης την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της συνεργασίας «για την αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε ακόμη με τους ομολόγους του από τη Δανία, τα νησιά Φερόες και τη Γροιλανδία με θέμα την «ασφάλεια στην Αρκτική», το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ στην Ισλανδία

Στο περιθώριο του Αρκτικού Συμβουλίου στο Ρέικιαβικ και στο φόντο της παραπέρα επιδείνωσης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, ο Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με θέμα - σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - την οικοδόμηση μιας «πιο προβλέψιμης σχέσης με τη Ρωσία» στο πλαίσιο «κοινών συμφερόντων». Επίσης, θα συζητηθεί μια ενδεχόμενη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρωσία και ΗΠΑ πρέπει να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη «στρατηγική σταθερότητα» σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, όπως τα πυρηνικά και μη όπλα, τα επιθετικά ή τα αμυντικά. Ο ίδιος είπε πως στη συνάντηση με τον Μπλίνκεν αναμένει να αποσαφηνιστούν «οι συγκεκριμένες προθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και επίσης η θέση τους σε διεθνή θέματα που επηρεάζουν τα συμφέροντά μας».

Στο μεταξύ, η Τσεχία και οι ΗΠΑ καταχωρήθηκαν από τη Ρωσία στη μαύρη λίστα των μη φιλικών κρατών,«λόγω των εχθρικών ενεργειών τους εναντίον της Μόσχας», δήλωσε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Η απόφαση σχετίζεται και με τις συνθήκες «στις οποίες εργάζονται οι διπλωματικές αποστολές μας στα εδάφη του άλλου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών, με τον πόλεμο στο επίκεντρο(2023-02-01 00:00:00.0)
Μπλοκάρει την εξόρυξη ουρανίου και σπάνιων γαιών(2021-11-11 00:00:00.0)
Αναχαιτίσεις στη Μαύρη Θάλασσα, προειδοποιήσεις στην Αρκτική(2021-05-13 00:00:00.0)
Η Αρκτική και πάλι στο προσκήνιο(2017-03-31 00:00:00.0)
Νέες διεκδικήσεις για τον πλούτο της Αρκτικής(2015-08-05 00:00:00.0)
Αρχίζει η μάχη για τον πλούτο που κρύβει στα σπλάχνα του(2008-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ