Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
«Ανακωχή» και διαπραγματεύσεις για χάλυβα - αλουμίνιο - δασμούς

Σε προσωρινή και μερική «εκεχειρία» σχετικά με τους εκατέρωθεν δασμούς που έχουν επιβάλει σε αλουμίνιο, χάλυβα και άλλα προϊόντα, συμφώνησαν ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ ξεκινούν συνομιλίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν την παγκόσμια «πλεονάζουσα» παραγωγική ικανότητα χάλυβα και αλουμινίου, που προκαλείται κυρίως από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, οξύνοντας τον ανταγωνισμό.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ΗΠΑ και ΕΕ σημειώνουν την «ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις που προστατεύουν τις κρίσιμες βιομηχανίες μας (...) Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από αυτήν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτελούν σοβαρή απειλή για τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου (των δύο πλευρών)».

Πάντως, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους δασμούς 25% για χάλυβα και 10% για αλουμίνιο στην ΕΕ, οι οποίοι ισχύουν επίσης για εισαγωγές από Κίνα, Ινδία, Νορβηγία, Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία.

Η ΕΕ αντίστοιχα θα διατηρήσει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισ., από ουίσκι μέχρι μηχανές.

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι πως η ΕΕ θα αναστείλει για 6 μήνες τους προγραμματισμένους επιπλέον δασμούς που θα επέβαλλε ως αντίποινα σε πολλά αμερικανικά προϊόντα, καθώς εκτιμάται ότι οι δασμοί των ΗΠΑ επηρεάζουν εξαγωγές μετάλλων της ΕΕ αξίας 6,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, η εξάμηνη αναστολή των επιπλέον δασμών αποφασίστηκε ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ