Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προαναγγελία συνέχισης της καταστολής από την κυβέρνηση

Από τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης στην Μπογκοτά, στο πλαίσιο της νέας γενικής απεργίας

Copyright 2021 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης στην Μπογκοτά, στο πλαίσιο της νέας γενικής απεργίας
«Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο: Οχι στους αποκλεισμούς (σ.σ. δρόμων κ.λπ.) (...) Οι δυνάμεις της δημόσιας τάξης δεν μπορούν να δεχτούν εκβιασμούς, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τα γεγονότα και τη νομιμότητα. Πρέπει να εκπληρώσουν το καθήκον τους και ακούστε με καλά: Οι δήμαρχοι και οι τοπικοί κυβερνήτες πρέπει επίσης να εκπληρώσουν το καθήκον τους».

Με τις παραπάνω προκλητικές δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, επιχείρησε να κάνει μια νέα επίδειξη πυγμής απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό που κινητοποιούνται επί τρεις βδομάδες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ πάνω από 42 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από το όργιο κρατικής καταστολής.

Κατά τ' άλλα, την Τετάρτη, ανήμερα της νέας γενικής απεργίας και των κινητοποιήσεων σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, ο Ντούκε επιστράτευσε ξανά ένα προσωπείο... «διαλλακτικότητας», κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους οργανώσεων νέων (φοιτητικές κ.ά.). Μεταξύ άλλων εξήγγειλε την έναρξη συνομιλιών για τη διαμόρφωση ενός «Μεγάλου Συμβολαίου για τη Νεολαία», στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα εξετάσει και το θέμα των διδάκτρων στα πανεπιστήμια για τους φοιτητές από ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Από τη μεριά τους, τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Απεργίας προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις, προτάσσοντας στα αιτήματά τους και την ουσιαστική στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά, στην Μπογκοτά χτες ανακοινώθηκε ότι το 85% των κλινών σε ΜΕΘ για Covid-19 ήταν γεμάτες...

Σε ένα τέτοιο φόντο, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τους ελιγμούς της για να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση, μετά την απόσυρση του αντιλαϊκού φορολογικού νομοσχεδίου και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, χτες την παραίτησή της υπέβαλε και η υπουργός Εξωτερικών, Κλαούντια Μπλουμ, λίγο πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή της για επαφές στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ