Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μη επιλέξιμες» από την ΕΕ οι αποζημιώσεις πλημμυροπαθών σε Εβρο - Ροδόπη

Eurokinissi

Για μία ακόμη φορά «μη επιλέξιμες» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες που τον Γενάρη έπληξαν Εβρο και Ροδόπη και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, ενώ μάλιστα αυτές που ακολούθησαν τον Φλεβάρη στον Εβρο κόστισαν τη ζωή σε πυροσβέστη εν ώρα καθήκοντος στον Απαλό Αλεξανδρούπολης.

Οπως αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε στις 5 Φλεβάρη, η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις - τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες - δεν επιλέγουν για χρηματοδότηση έργα προστασίας από φυσικές καταστροφές. Ακόμα όμως και όσα ελάχιστα επιλέγονται, δεν προχωρούν, γιατί δεν θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα οφέλη, κυρίως μετά την ολοκλήρωσή τους, παρουσιάζοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φράγματα Δερείου και Μάνθειας, έργα που έχουν μείνει στάσιμα εδώ και δεκαετίες.

Στο κείμενο της Ερώτησης ζητά να ενεργοποιηθεί το «Ταμείο Αλληλεγγύης» για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων του Εβρου, χωρίς τους δυσμενείς όρους και τις προϋποθέσεις που το διέπουν και συνίστανται στο ότι δεν αποζημιώνονται οι ίδιοι οι πληγέντες, να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες για την καταστροφή της παραγωγής τους, του ζωικού κεφαλαίου και των υποδομών, π.χ. αγροτικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων κ.λπ., αλλά και να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε στάδιο μελέτης εδώ και χρόνια.

Από την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Ελίζα Φερέιρα αποδεικνύεται αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει αποκαλύψει, δηλαδή ότι τα διάφορα πολυδιαφημισμένα Ταμεία της ΕΕ (ΤΑΕΕ, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ κ.ά.) δεν έχουν δημιουργηθεί για την κάλυψη των αναγκών των λαών της Ευρώπης, αλλά για να δίνουν «ζεστό» χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους και να «γλυκαίνουν» επενδυτές. Οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας της έλλειψης έργων υποδομής και θωράκισης είναι σταθερά μη επιλέξιμες.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να αποσύρει τους απαράδεκτους όρους που έχει θεσπίσει για να κινητοποιηθεί το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης, δηλαδή να αποδεικνύεται ότι η συνολική άμεση ζημιά από τις καταστροφές υπερβαίνει είτε το 0,6% του ελληνικού ΑΕΠ είτε το 1,5% του μέσου ΑΕΠ των πληγεισών περιοχών, «φροντίζοντας» έτσι να μείνουν σίγουρα ακάλυπτοι οι πλημμυροπαθείς αλλά και όσοι πλήττονται από τις συχνές φυσικές καταστροφές.

«Η αποζημίωση για ζημιές σε ιδιωτική περιουσία δεν είναι επιλέξιμη για στήριξη ούτε από το ΤΑΕΕ ούτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή το Ταμείο Συνοχής», σημειώνει στην απάντησή της η αρμόδια επίτροπος.

«Μόνο ως πρόκληση μπορεί να ιδωθεί η αναφορά της επιτρόπου σε εκατομμύρια από τα διάφορα προγράμματα που δήθεν διατίθενται για την Πολιτική Προστασία», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και προσθέτει πως η επίτροπος «"ξεχνά" να αναφέρει ότι σχεδιασμένα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής μένουν στα σχέδια, γιατί δεν εκτιμάται ότι θα αποφέρουν το προσδοκώμενο όφελος για τους επιχειρηματίες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής αρχής "κόστους - οφέλους", αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για την Πολιτική Προστασία (το λεγόμενο RescEU), που στην πραγματικότητα διαιωνίζει τις ανεπάρκειες στα έργα θωράκισης και υποδομής».

Το ΚΚΕ, μετά από κι από αυτήν την απαράδεκτη στάση της ΕΕ και των οργάνων της, καλεί τους πληγέντες να δυναμώσουν τον δίκαιο αγώνα τους και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων που εδώ και χρόνια βρίσκονται στο στάδιο μελέτης, απόσυρση των δυσμενών όρων για την ενεργοποίηση του «Ταμείου Αλληλεγγύης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ