Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΚΟ
Σε κρίσιμη καμπή ο αγώνας των εργαζομένων

Σήμερα η Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα

Σε νέα, κρίσιμη Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, την ώρα που η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις και αξιοποιεί κάθε μηχανισμό που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να τους διασπάσει, να βάλει τέλος στον 17μηνο αγώνα τους και να αποσπάσει συναίνεση στις απολύσεις τους.

Με τους εγκληματικούς σχεδιασμούς για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, των περιουσιακών της στοιχείων και του ορυκτού πλούτου της χώρας να μπαίνουν στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση επιδιώκει να διευθετήσει κάθε εκκρεμότητα και να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Και η «βασική εκκρεμότητα» που μένει είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, που με τον δίκαιο πολύμηνο αγώνα τους και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε αυτόν κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ και συνεχίζουν να βρίσκονται στις εργασίες τους.

Μαζί με την απογοήτευση που μηχανισμοί της κυβέρνησης επιχειρούν να σπείρουν ανάμεσα στους εργαζόμενους, μήνες τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει τη συγκατάθεση των εργαζομένων στις απολύσεις τους, πετώντας το δόλωμα του διαλόγου για αποζημιώσεις. Μια παγίδα που οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει αρκετές φορές στο παρελθόν, μέσα από συλλογικές αποφάσεις, και την απέρριψε για μία ακόμη φορά και το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε προχτές Τρίτη.

Το Σωματείο αποφάσισε να στείλει επιστολή στο υπουργείο Εργασίας και στα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, απαιτώντας συγκεκριμένες και γραπτές απαντήσεις για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εδωσε μάλιστα προθεσμία για απάντηση μέχρι τη Δευτέρα 17 Μάη, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ενότητας και της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζομένων έπαιξαν το τελευταίο διάστημα πρωτοπόροι αγωνιστές που μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις, εξορμήσεις, ανακοινώσεις και συσκέψεις αποκάλυψαν στους εργαζόμενους τις παγίδες που στήνει η κυβέρνηση, ανέδειξαν ότι μοναδική διέξοδος απέναντι στα ψευτοδιλήμματα και τον κάλπικο διάλογο είναι η συνέχιση του αγώνα, και κάλεσαν τους εργαζόμενους να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση μέσα από τη Γενική Συνέλευση.

Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας

Ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, το μέλλον των εργαζομένων και το κύμα ανεργίας που θα επιφέρουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να πάρει κάποια συγκεκριμένη απάντηση από την περιφερειακή αρχή.

Αναφερόμενοι στην τακτική της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της για να υλοποιήσουν την εγκληματική πολιτική τους για τη ΛΑΡΚΟ, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνουν στην Ερώτησή τους: «Κρατούν τη ΛΑΡΚΟ με υποτυπώδη παραγωγή αναντίστοιχη των δυνατοτήτων της, χωρίς την αναγκαία συντήρηση των εγκαταστάσεών της, ώριμο φρούτο για τους υποψήφιους αγοραστές. Ταυτόχρονα κινούνται δραστήρια με καλοστημένες διαπραγματεύσεις, μακριά από την ουσία του ζητήματος, προσπαθώντας να απογοητεύσουν και να διασπάσουν τους εργαζόμενους».

Και προσθέτουν: «Σε κάποιους υπόσχονται συνταξιοδότηση με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Σε άλλους τάζουν πριμοδότηση για να αποχωρήσουν εθελοντικά, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που τους κλείνουν το μάτι, υπαινισσόμενοι παρέμβαση στον καινούργιο ιδιοκτήτη, για να τους κρατήσει στη δούλεψή του, με τους δικούς του όρους. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι της προσπαθούν να αδυνατίσουν και να διασπάσουν τους αγωνιστές της ΛΑΡΚΟ, μεταθέτοντας τη συζήτηση μακριά από τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, από την προστασία της σαν λαϊκή περιουσία. Τους καλούν να κοιτάξουν πώς θα βολευτεί ο καθένας ξεχωριστά, αφήνοντας τη ΛΑΡΚΟ στα νύχια των επενδυτών».

Η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση και αρκέστηκε να κρυφτεί πίσω από μια γενικόλογη αναφορά στήριξης των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ