Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την 9η Μάη

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Τη μνήμη των ηρωικών εργατών τον Μάη του '36 και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών τίμησαν την Κυριακή οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καταθέτοντας στεφάνι στον τόπο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Στη συνέχεια, στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γιώργη Τσαρουχά, στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη διάρκεια της χούντας. Στον τάφο του Γιώργη Τσαρουχά στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ.

Στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη εκδήλωση πραγματοποίησαν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον Πετεινό, στο μνημείο των δολοφονημένων από τους Βούλγαρους φασίστες Τάσου Λαζαρίδη και Βασίλη Κωστελίδη. Μετά την ομιλία του Μπάμπη Φωτιάδη, μέλους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο και η εκδήλωση έκλεισε με το Πένθιμο Εμβατήριο. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία προς το κτίριο όπου στεγαζόταν η «Οχράνα» και κατάθεση στεφάνου.

Στο Μεσόβουνο Εορδαίας

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στο Μεσόβουνο Εορδαίας η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τίμησε τη θυσία των 3 Σοβιετικών στρατιωτών που θυσιάστηκαν στην προσπάθεια να προστατεύσουν τους κατοίκους των χωριών Πύργοι και Μεσόβουνο οι οποίοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη δολοφονική μανία των φασιστών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μαγιάτικη Καταιγίδα» στις πλαγιές του Βερμίου. Στην εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Στη Λάρισα

Εκδήλωση στο μνημείο των 40 εκτελεσθέντων στο «Αντιαεροπορικό» πραγματοποίησαν την Κυριακή οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στο Ομορφοχώρι. Χαιρετισμό απηύθυνε η Στεργιανή Σιούλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Μάρκο Κολοβό, αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Σε Λιβαδειά και Χαλκίδα

Με πολύμορφες δράσεις, όπως κατάθεση στεφάνων, ανάρτηση πανό και εξορμήσεις, τίμησαν την επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε Λιβαδειά και Χαλκίδα.

Στη Λιβαδειά κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των 10 απαγχονισμένων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής παλικαριών της Λιβαδειάς στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στη Χαλκίδα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ οργάνωσαν εξορμήσεις σε χώρους νεολαίας με την ανακοίνωση του Κόμματος για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και τον «Οδηγητή», ανάρτησαν πανό σε κεντρικά σημεία της πόλης και έγραψαν συνθήματα σε τοίχους, όπως «Ζήτω η 9η Μάη» και «Ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε τον φασισμό».

Στα Χανιά

Κατάθεση στεφάνων έγινε από την ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ στον Γολγοθά Χανίων, τόπο θυσίας άνω των 2.500 κομμουνιστών και άλλων πατριωτών. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Βαγγέλης Κτιστάκης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, που κατακρεουργήθηκε από τους ναζί στις 16 Ιούνη του 1944. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης το Τομεακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ και το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Αντίστοιχα τιμώντας τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού κατατέθηκε στεφάνι στον Αγιο Λουκά, στο μνημείο των 33 Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν στο νησί την περίοδο 1941 - 1945.

Στη Λέσβο

Συγκέντρωση οργάνωσε για την 9η Μάη η ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ στο Μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών, τιμώντας όσους θυσιάστηκαν, εκτελέστηκαν, πολέμησαν με το όπλο στο χέρι για να ηττηθεί ο ναζιστικός - φασιστικός άξονας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Ζαφειρίου και του ΤΣ Λέσβου της ΚΝΕ με επικεφαλής την Αναστασία Βελλή. Την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Βουγέλλη, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ Μανταμάδου, ενώ διαβάστηκαν από τους Μ. Γιαννίκα και Μ. Γροσομανίδη τα βιογραφικά των αγωνιστών του Μανταμάδου.

Στην Πάτρα

Με εκδήλωση στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών τίμησαν οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την 9η Μάη, Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, αλλά και τους 11 ΕΑΜίτες - κομμουνιστές που απαγχονίστηκαν στην πλατεία στα Ψηλαλώνια, ένα μήνα μετά τον απαγχονισμό ακόμα δύο συναγωνιστών τους.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Τσαπάρας, από το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο Μιχάλης Αναστασίου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Μετά την ομιλία πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και από το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών και ενός λεπτού σιγή.

  • Σημειωτέον, εκδήλωση προς τιμήν της 9ης Μάη πραγματοποίησε την Κυριακή και ο δήμος Πατρέων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ(2023-05-09 00:00:00.0)
Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη(2022-05-10 00:00:00.0)
Τιμή στην 9η του Μάη με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη(2018-05-10 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλαμαριάς(2016-08-30 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από το θάνατο του Αρη Βελουχιώτη(2015-06-16 00:00:00.0)
«Να ανταποκριθούμε στις ηρωικές παραδόσεις μας»(2013-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ