Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Ολη η χώρα ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο

Σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο έχει εξελιχθεί η χώρα υπηρετώντας τους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη στήθηκε φιέστα, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας και Υποδομών, του πρέσβη των ΗΠΑ και της προξένου τους στη Θεσσαλονίκη, των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, του διοικητή της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των ΗΠΑ και του διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού, καθώς ήδη από την Τετάρτη ξεφορτώνει στον ακριτικό λιμένα θηριώδες φορτηγό πλοίο των Αμερικανών, περίπου 300 τεμάχια εξοπλισμού (ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα, άλλο υλικό), σε μια πολυπλόκαμη επιχείρηση, με ταυτόχρονες παρόμοιες αποβάσεις στο Δυρράχιο της Αλβανίας και το Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ξεφορτώνουν μηχανές του θανάτου και φονιάδες για να συμμετάσχουν στην αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe 21», που φέρνει πρόσθετα στρατιωτικά τμήματα στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν και εδώ ενεργό ρόλο.

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για 6η φορά σε διάστημα δύο περίπου ετών, χαρακτήρισε την τωρινή απόβαση «άλλο ένα ιστορικό θεμέλιο λίθο γι' αυτό το στρατηγικό λιμάνι», το οποίο, όπως σημείωσε, «διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας, αναφορικά με την αύξηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας», επαναλαμβάνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε «ιστορικό υψηλό».

Με αφορμή την επίσκεψη, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν, το πρωί της Παρασκευής, πλατιά εξόρμηση στο κέντρο της πόλης με την ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου. Ενημέρωσαν το λαό της πόλης πως η χώρα αλλά και η ίδια η πόλη έχουν μετατραπεί, ως ορμητήριο του ΝΑΤΟ, σε στόχο και τον κάλεσαν να μην εφησυχάζει αλλά να επαγρυπνεί απέναντι στους ήχους των βομβαρδιστικών, στις σάλπιγγες των υποσχέσεων «ελευθερίας» των πραγματικών του εχθρών. Να δηλώσει προς τον πρέσβη και κάθε άλλο γεράκι του ΝΑΤΟ πως είναι ανεπιθύμητοι.

Νέες πρόβες πολέμου με Αμερικανούς στη Λάρισα

Και πώς αλλιώς εφόσον η αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία και δράση εδραιώνονται απ' άκρη σ' άκρη της χώρας...

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Πολεμική Αεροπορία προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στην καθοδηγούμενη από τη διοίκηση των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE - AFAFRICA) άσκηση «Astral Knight 21», η οποία προγραμματίζεται για τα μέσα Μάη με επίκεντρο την αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, ενώ μοίρες και συστήματα θα επιχειρούν και από βάσεις σε Ελλάδα, Κροατία και Σλοβενία.

Ηδη από την Τετάρτη 12 μαχητικά «F-15» της USAFE προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι Αμερικανοί (περισσότεροι από 200 ιπτάμενοι, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό υποστήριξης) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για πάνω από δύο βδομάδες και θα λάβουν μέρος σε σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια, κάποια από τα οποία κουμπώνουν πάνω και στην «Defender Europe 2021».

Σύμφωνα, άλλωστε, και με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, «η εν λόγω μεταστάθμευση διεξάγεται με σκοπό τη συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας και της USAFE υπό την επωνυμία "EARLY BIRD", και θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21/5/2021 παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση "ASTRAL KNIGHT 21" που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση "DEFENDER EUROPE 21"».

Στην «EARLY BIRD» η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με μαχητικά και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ στη διάρκειά της θα εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και προστασίας - προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα. «Η συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), αναμένεται να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων», αναφέρεται με νόημα από πλευράς ΓΕΕΘΑ, για το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναλαμβάνει η ντόπια αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλά και η «Astral Knight 21» από μόνη της είναι άλλη μια πρόβα πολέμου, ως διακλαδική, πολυεθνική άσκηση στην οποία θα συμμετάσχουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, «συνεργαζόμενες» με δυνάμεις από Αλβανία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία. Βασικός σκοπός είναι το τεστάρισμα των δυνατοτήτων στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα για προστασία κρίσιμων υποδομών. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με μαχητικά και ιπτάμενα ραντάρ.

Στην Κρήτη

Σημειωτέον, ακριβώς για την προετοιμασία της άσκησης, στελέχη της USAFE - AFAFRICA, αρμόδια για τον σχεδιασμό της, ταξίδεψαν πρόσφατα στην Κρήτη για συνάντηση - σύσκεψη με αντίστοιχα στελέχη από Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία αλλά και την Τουρκία, που όπως φαίνεται δεν μένει ποτέ εκτός του αμερικανοΝΑΤΟικού κάδρου. Συναντήθηκαν στο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (Integrated Air and Missile Defense Center of Excellence). Αλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή (πιστοποιήθηκε ως το 27ο Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ), η σύσταση της οποίας σχεδιαζόταν ήδη από τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επισημοποιήθηκε τον Απρίλη του 2020.

Η Κρήτη, άλλωστε, ως αβύθιστο αμερικανοΝΑΤΟικό αεροπλανοφόρο, έχει πάντα την τιμητική της στους σχεδιασμούς τους. Εξ ου και στη Σούδα προσγειώθηκε ξανά αναγνωριστικό αεροσκάφος της USAF, τύπου «RC-135W», ερχόμενο από τη βάση της RAF στο Mildenhall της Βρετανίας. Τέτοιο αεροσκάφος επιχειρούσε και τις προηγούμενες μέρες από τη Σούδα, πραγματοποιώντας εξόδους στη Μαύρη Θάλασσα (στις 29, 30/4 αλλά και στις 3/5), ελέγχοντας τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολα αυτά, την ίδια ώρα που μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του «Atlantic Council» (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 37) ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επαναλάμβανε πως «διαπραγματευόμαστε μια αναθεωρημένη MDCA με την κυβέρνηση Μπάιντεν» και ότι «θα θέλαμε να έχουμε περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σενάρια(2021-05-29 00:00:00.0)
Στοιχισμένοι στον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε γη, θάλασσα και αέρα(2021-05-26 00:00:00.0)
Βαρύ πρόγραμμα κόντρα σε άλλα κέντρα, με ελληνικές «πλάτες»(2021-05-19 00:00:00.0)
Αλλη μια πρόβα πολέμου με συμμετοχή της Ελλάδας(2021-05-14 00:00:00.0)
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»(2021-05-11 00:00:00.0)
Σε εφαρμογή η νέα Συμφωνία για τις βάσεις με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη(2020-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ